TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A legfontosabb dolgot én is megismételném. November 11-én, pénteken megkezdődik immár a negyedik nyugdíjkifizetés ebben az évben. Igen, a negyedik, és a kormány így teljesíti a 2010-ben tett vállalását, ígéretét, hogy megtartja a nyugdíjak értékét.

De ha megengedik, egy pillanatra visszagondolnánk régebbi időkre, 2010-re, mert ma már olyan természetes mindannyiunknak, a nyugdíjasoknak is, hogy ha úgy alakul a GDP, akkor nyugdíjprémium van, és ha az infláció magasabb, akkor pedig nyugdíj-kiegészítés van év közben. Azért emlékezzünk azokra az időkre, amikor nem volt ez mindig így! Nem volt így, mert 2010 előtt bizony nem volt így. A szocialisták kormányzása alatt, 2006 és 2010 között 4 százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke. Igaz, a baloldal akkor nem is ígérte, hogy megtartja a nyugdíjak értékét, mindössze annyit ígért, hogy kiszámíthatók lesznek. Hát igen, kiszámíthatók voltak, mert a nyugdíjak értéke fokozatosan csökkent olyan szinten, hogy végül elvették a 13. havi nyugdíjat is.

A Fidesz-kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a nyugdíjasok becsületét, tiszteletét, a gazdasági nyugdíjak (sic!) összegének értelmében is helyreállítsa. Bizony először a gazdaságpolitikát, a vállalkozásokat kellett rendbe tenni, az államháztartást, az adófizetést, hogy egyensúlyban legyen a költségvetés, és teljesíthető legyen az az ígéret, amit a Fidesz-KDNP-kormány tett. Ez az ígéret úgy néz ki, hogy 2010-ben az összes nyugdíjhoz kapcsolódó kiadások összege évente 2700 milliárd forint volt, ma már ez az összeg 4100 milliárd forint. Ígéretünket betartottuk, és a nyugdíjak vásárlóértékét az elmúlt 12 évben 20 százalékkal sikerült megemelni.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Nyugdíjasok! Mindig, minden évben számíthatnak a polgári kormányra. A polgári kormány akkor is teljesítette ígéretét, amikor a gazdaságnak jól ment, és a többletbevételből visszajuttatott nyugdíjprémiumokkal, egyéb juttatásokkal a nyugdíjasoknak, és teljesíti most is, amikor a helyzet nehezebb, amikor magasabb az infláció, amikor háború van, a háború okán sajnos sokat ártó szankciók vannak.

Az Európai Unió folyamatos szankcióval próbálja a háborút befolyásolni. Ennek az a következménye, hogy az Európai Unió tagországait egyre nehezebb és nehezebb helyzetbe hozza. De ez nem érinti Magyarországon biztosan a nyugdíjak, a nyugdíjasok helyzetét. Egyébként ezt a vállalást a törvény is szavatolja, hiszen törvény mondja ki, hogy a nyugdíjak értékét meg kell tartani. Tehát ebben az évben, ebben a hónapban november 11-én a rendes nyugdíjjal együtt több mint 600 milliárd forint fog a nyugdíjasokhoz kerülni háromféle jogcímen, a rendes nyugdíj, a nyugdíjemelés, a rendkívüli nyugdíjemelés, a 4,5 százalék, és a nyugdíjprémium.

Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy ebben az évben a nyugdíjasok visszakapták a 13. havi nyugdíjukat, mintegy 2,5 ember 370 milliárd forintot kapott vissza ebben az évben, azt a nyugdíjat, amit a szocialisták annak idején elvettek.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Nyugdíjas-társadalom! Továbbra is számíthatnak a Fidesz-KDNP-kormányra, hiszen az ígéretünket, amit a nyugdíjasoknak tettünk, a jövőben is teljesíteni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage