DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ennek a kormánynak egyértelműen a legfontosabb a magyar családok védelme. Európában egyedülálló módon 2013 óta alkalmazzuk a rezsicsökkentést, és ebben a nagyon nehéz helyzetben, amely a háború következményeként, az elhibázott brüsszeli szankciók miatt alakult ki, havonta 181 ezer forinttal tudjuk támogatni a háztartásokat. Ez tényleg egy hihetetlen összeg (Tordai Bence: Annyira hihetetlen, hogy nem is igaz!), és ha a rezsicsökkentés nem létezne, akkor ennyivel kevesebbet kapnának a háztartások. Tordai képviselő úr, úgy látom, hogy egész nap szeretne velem párhuzamosan kommunikálni, de megköszönöm, ha végighallgat. (Vitályos Eszter: Kérjen szót!) Köszönöm szépen.

Miniszterelnök úrnak az október eleji prágai EU-csúcson sikerült elérnie, hogy mentesítést kapjunk a nyolcadik csomag alól. Ez azt jelenti, hogy hazánk sem a gázellátás, sem a nukleáris erőművekből származó energia kapcsán nem került ezen csomag alá. Emellett pedig számos olyan program van, amelyekkel támogatjuk a családokat. Ilyen a rezsicsökkentett ár, a tűzifaprogram, a barnaszénprogram, a benzinárstop, az élelmiszerárstop, a kamatstop. A benzinárstopot és az élelmiszerárstopot meghosszabbítottuk december 31-éig.

Ebben az évben adókedvezmény és jövedelemadó-visszatérítés formájában összesen 1127 milliárd forint maradt a családoknál. A nyugdíjasokkal kapcsolatban  nagyon fontos kérdés számunkra a nyugdíjasok segítése és támogatása  fontos kiemelni azt, hogy megkapják a 13. havi nyugdíjat, az inflációs nyugdíj-kiegészítést és az év végi nyugdíjprémiumot is. Szintén fontos az  ha már a Momentumról beszélünk , hogy a 25 éven aluliak adómentességét is meg tudtuk védeni. Emellett ma már volt szó a kkv-kat támogató programról, a gyármentőprogramról és a Széchenyi Kártya hitelprogramról. Ezek mind-mind olyan dolgok, amelyekkel a magyar gazdaságot szeretnénk a jövőben is támogatni.

Tisztelt Képviselő Úr! Mivel a kérdésében személyesen is éreztem a kérdés élét, a Momentummal kapcsolatban el kell mondjam, hogy amikor bekapcsolom a televíziót vagy az interneten meghallgatom képviselőtársai felszólalását az Európai Parlamentben, akkor rendkívül szomorú leszek. Mert az, hogy az ember külföldön gyakorlatilag a saját országával, a nemzetével kapcsolatban ilyen jellegű felszólalásokat megenged magának, egy nagyon-nagyon rossz irány. Ha szeretnék ezekből idézni, akkor Cseh Katalinnak, az önök EP-képviselőjének a rezsicsökkentéssel, rezsivel kapcsolatos egyik felszólalását szeretném megemlíteni. Ő azt mondta, hogy kivezetné a szabályozott villany- és fűtésárakat. Márciusban pedig azt mondta: a határozat végső szövegébe, bevallom őszintén, momentumos javaslatra került be Paks II. szankcionálása. (Rétvári Bence: Hoppá! Ez a Momentum!) Erre büszkék.

Ön pedig az idei választási kampányban úgy fogalmazott, hogy ezek az intézkedések a kormány részéről sem fenntarthatók örökké. Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke és jelenlegi képviselője pedig azt mondta, hogy ha a Momentum lenne kormányon, akkor vállalná az orosz olajimportról való leválást. Ezeket azért szerettem volna elmondani, merthogy a rezsihelyzetről beszélgetünk és arról, hogy hogyan tudunk a magyar családoknak segíteni. Azt gondolom, hogy ebben a helyzetben mindenki részéről felelős döntésekre és kommunikációra van szükség. Abban szeretném kérni a képviselő úr segítségét, hogy a jövőben tudjunk közösen együtt dolgozni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage