VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megköszönni, hogy ismét a családtámogatások rendszeréről tudunk beszélgetni egymással, hiszen ez egy újabb lehetőség arra, hogy tisztázzunk egy alapvető különbséget, ez pedig egyenlő a gondoskodó és az eltartó állam közötti különbséggel. Mi ugyanis a gondoskodó államban hiszünk, a gondoskodó állam jövőt épít, nem halat ad, hanem hálót ad, magabíró, a saját sorsát alakítani képes, felelősségteljes nemzetben, családban és szülőkben gondolkodik. Hiszünk a munkában, hiszünk a tudatos gyermekvállalásban, és segítséget akarunk nyújtani a jövő nemzedékeknek. És hiszünk abban, hogy a szülők egyébként amellett, hogy a szülői tevékenységüket ellátják, felelősségteljes munkavállalók is.

Ezzel szemben az önök szövetségesei 2010-ig nem tettek mást, mint devizahitelekkel adósrabszolgaságba döntötték a magyar embereket, jött az IMF-hitel, jöttek a segélyek, és trükkök százaival próbálták meg fenntartani a megélhetés látszatát. 2010-ben szakítottunk ezzel a rendszerrel, ezzel az úgymond segélyezésre épülő rendszerrel, és a munkára ösztönző aktív támogatásokra helyeztük a hangsúlyt. Olyan családtámogatási rendszert hoztunk létre, amely, azt gondolom, egyedülálló Európában, és talán nem túlzás azt mondani, hogy a világon is, amely az adóemelések és az abból osztogatott segélyek helyett adócsökkentésre és a családi adókedvezményekre épít úgy, hogy mindeközben létrehoztunk egymillió munkahelyet is. És mit csinált a baloldal mindeközben, tisztelt képviselő úr? Mint általában: tüntetéseket szervezett a családtámogatási rendszer ellen.

Ma a kiskorú gyermeket nevelő családok 95 százaléka igénybe tudja venni a családtámogatások valamelyik formáját. Rendkívül sokrétű a családtámogatási rendszer, és nem lehet csak a családi pótlékot kiragadni, és a többi támogatási formától elszigetelten kezelni vagy hivatkozni rá. Vannak alanyi jogon járó támogatások, emellett igénybe vehetők a társadalombiztosítási jogviszonyból származó ellátások, illetve vannak rászorultságtól függő juttatások is, illetve a családok érvényesíthetik az adó- és járulékkedvezményeket.

Ezeket az ideológiai vitákat egyébként  ahogy ön is említette, képviselő úr , azt gondolom, le lehet folytatni, bár én azt gondolom, hogy az önök ideológiája már teljesen követhetetlen, 180 fokos fordulatot vett, teljesen mindegy, hogy mit mondanak egyik héten, a következő héten annak az ellenkezőjét. De nézzük, mit mondanak a számok és az adatok a gondoskodó és az eltartó állam közti különbségről! A munkához kötött támogatások aránya, illetve juttatások aránya elérte a 80 százalékot; 2010-hez képest megfordult az arány, akkor még az alanyi jogú ellátások részaránya volt hasonló. 22,5 százalékkal csökkent a születések száma a balliberális kormányok alatt 2010-ig, 2011-hez képest ma 5,7 százalékkal nőtt. 2010 és 2020 között a magyar gyermekvállalási kedv nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unióban, ma a családok támogatására fordított összeg 2778 milliárd forint, ha ehhez hozzáadjuk a visszajuttatott személyi jövedelemadót, akkor megközelíti a 3600 milliárd forintot, ami több mint három és félszerese a 2010-es összegnek.

Egyébként, tisztelt képviselő úr, folyamatban van a családtámogatások felülvizsgálata a minisztériumban. Mi a válság ellenére továbbra is azon dolgozunk, hogy Magyarországon könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket nevelni, mint korábban bármikor. Mi hiszünk a gondoskodó államban, a család szentségében, a magyar emberek erejében, és hisszük, hogy a magyar jövőt a magyar családok (Az elnök csenget.) írják. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage