Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszterhelyettes, államtitkár asszony, én nagyon szerettem volna egy olyan helyzetet, ahol el tudom fogadni a válaszát  sajnos ezt nem teszi lehetővé számomra. A helyzet az, hogy ha van következetes szereplője a parlamentnek demográfiai kérdéskörökben (Vitályos Eszter: Azok mi vagyunk!), akkor a Jobbik az és a Jobbik képviselői azok, mert mi 2010 óta ugyanazt hangsúlyoztuk ezen a területen, és azt látjuk, hogy önök ezt nem akarják, nem tudják meghallani.

A családi adókedvezmény tekintetében engedjen meg egy megjegyzést! A vegytiszta neoliberális kegyetlenséggel egyenértékű az, hogy önök mindig erre hivatkoznak, de egy pedagógus házaspár ki tudja maxolni a családi adókedvezményt? (Dr. Selmeczi Gabriella: Igen, a járulékokból is visszaigényelhető!) Nem tudja. Egy szakápoló házaspár, aki mondjuk, gyermeket vállal, képes arra, hogy ugyanazt a családi adókedvezmény-tömeget akár a járulékkedvezménnyel együtt elérje, mint egy topmenedzser házaspár? Nem képes, még a járulékkedvezménnyel együtt sem.

Ez a rendszer igazságtalan, és ha az a célunk, hogy a tragikus demográfiai adatok változzanak, akkor a gyermekek érdekkörébe kell koncentrálnunk minél több forrást, márpedig a mostani élveszületési számok alapján, ha nem csinálunk semmit, Magyarország 6,5-7 milliós ország lesz az évszázad második felére. Ugye, nem ezt akarják? (Az elnök csenget.) Nem akarhatjuk ezt! Közmegegyezés és parlamenti konszenzus kell minden demográfiai kérdés mögé. Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a Jobbik és a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage