SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány nyáron meghozott rezsi- és benzinár-rendelkezései következtében a közfeladatot ellátó szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények kikerültek a rezsicsökkentett körből, és az általuk üzemeltetett járművek után piaci benzinárakat kell fizetniük. Az intézkedések az intézményeket felkészületlenül és váratlanul érték, a kormány előzetesen nem egyeztetett velük, nem készültek döntés-előkészítő anyagok, nyilván azért, hogy a tartalmuk nehogy véletlenül esetleg a választások előtt kiszivárogjon.

Az intézmények már addig is csak szűkösen voltak képesek működésüket biztosítani, mivel a gondoskodáspolitikára fordított állami támogatás évek óta alacsony.

(15.30)

Extra forrásokkal és tartalékokkal nem rendelkeznek. Két szakmai érdekképviseleti szervezet felmérése szerint is az intézmények összesített rezsiköltsége az 5-6-szorosára emelkedik, van olyan idősotthon, ahol az évi 28 millió forintról 158 millió forintra fog emelkedni. Ez felfoghatatlan emelkedés. Helyzetüket tovább nehezíti, hogy piaci nagyfogyasztónak számítanak, ezért az energiaszolgáltatók napi tőzsdei áron hajlandóak velük szerződni, emellé bankgaranciát vagy egyéb pénzügyi biztosítékokat is kérnek tőlük. Ez teljes kiszolgáltatottságot jelent a számukra, az elszálló rezsi- és üzemanyagárakra sem az idei, sem a 2023-as költségvetés nem nyújt fedezetet. A többletköltségeket az intézmények állami segítség nélkül egyszerűen nem lesznek képesek kigazdálkodni, emiatt még ősszel a szociális szolgáltatások korlátozása, a dolgozók elbocsátása, egyes ellátások szüneteltetése vagy akár teljes megszüntetése, illetve főleg a civil szférában intézményi bezárások várhatóak. Elmondásuk szerint több évtizedes gyakorlattal a hátuk mögött még soha nem voltak ilyen kilátástalan helyzetben.

Beláthatatlan következményei lesznek annak is, ha a falu- és tanyagondnokok, a segítő szolgálatok munkatársai vagy az utcai szociális munkát végzők nem tudják megfizetni a piaci benzinárakat, és nem lesz miből tankolni az autókat. Az általuk nyújtott térítésmentes szolgáltatások ugyanis a szociális szféra infrastrukturális hiányosságait pótolják, és félő, ha nem jutnak el a rászorulókhoz, megnövekszik az intézményi ellátás iránti igény, akár a gyermekvédelem, akár az idősgondozás területén.

A Mi Hazánk Mozgalom követeli a kormánytól, hogy a szociális szektort érintően mielőbb mérje fel a felelőtlenül meghozott döntésének következményeit, valamennyi fenntartó képviselőjével folytasson szakértői szintű egyeztetést, és biztosítsa az intézmények többletköltségének a fedezetét annak érdekében, hogy a fűtési szezonban ne kelljen intézményeket bezárni, és sem a dolgozók, sem pedig az ellátottak ne kerüljenek az utcára. Köszönöm szépen. (Novák Előd tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage