DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót, tisztelt elnök úr, és köszönöm a választ, tisztelt államtitkár úr. Azt gondolom, láthatjuk mindannyian, hogy milyen jövő elé nézünk, egyre hosszabb és egyre súlyosabb aszályos időszakokra számíthatunk. Egyértelmű, hogy egyre inkább csökkenni fog a csapadékmennyiség, illetve a csapadékeloszlás is egyre extrémebb lesz, a kihívások tehát sokasodni fognak.

Én merem bírálni egyébként a folyamszabályozásokat, folyószabályozásokat. Nyilván akkor az egy életképes koncepció volt, de a hatásait most érezzük. Teljesen egyértelmű, hogy nem is évtizedes, hanem sokkal nagyobb távlatokban jelentkező probléma, hogy az elhibázott vízgazdálkodásnak kell most szembenéznünk az eredményeivel, illetve a hatásaival. Egyértelmű, hogy az öntözés nem segít, azt gondolom, hogy ez egyre inkább nyilvánvaló lesz mindenkinek, a cél az, hogy az egykori ártereket, az egykori vízjárta területeket lehessen ismét vízzel megtölteni. Ehhez nem kellenek gigantikus beruházások, ehhez a megfelelő támogatáspolitika kell és annak a fajta táji vízvisszatartásnak a szemlélete, amit alapvetően egyébként nyilván egy ilyen összkormányzati elképzelés szerint a Belügyminisztérium irányításával lehet megvalósítni.

Annak ellenére, hogy biztos vagyok benne, hogy lesznek nagyon komoly szakmai, szakpolitikai vitáink (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), szeretném azt a gesztust, amit a miniszter úr tett a meghívásomra, viszonozni, ezért elfogadom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage