DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint Baranya megyében már hetedszer megválasztott képviselő, ön pontosan tudja, mekkora terhet jelentett a magyar családoknak, hogy 2010-ben, a baloldali kormányzás végén a fizetésükhöz képest a magyarok fizették a legmagasabb energiaárakat. Innen indultunk, és 2013 óta következetesen folytatjuk a rezsicsökkentés politikáját; Európán belül gyakorlatilag egyedülálló módon tesszük mindezt, és gyakorlatilag havonta 181 ezer forinttal tudjuk a magyar családokat, a magyar háztartásokat támogatni. Ez, azt gondolom, hogy komoly eredmény, pedig ezek a szankciók, amiről ön is beszélt, hihetetlenül megemelték az energiaárakat, és a kormány továbbra is fenntartja a rezsicsökkentést, így a magyar embereknek továbbra sem világpiaci árat kell fizetniük az energiáért. Ez az átlagfogyasztás felett is igaz, hiszen ott is kedvezményes árat fizetnek a magyar lakossági fogyasztók.

Néhány példát én is szeretnék említeni. Ahogy mondtam, most is a legvédettebbek a magyar családok az európai energiaár-emelkedéstől, a szeptemberi uniós adatok szerint a lakossági földgáz Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban. Pozsonyban a magyar gázár dupláját, Párizsban és Londonban a 4-szeresét, Rómában és Brüsszelben a 6-szorosát, Bécsben a 11-szeresét, Amszterdamban a 17-szeresét fizeti a lakosság gázért. Az áram ára a második legolcsóbb a magyar családoknak. Pozsonyban a dupláját, Párizsban, Madridban a 3-szorosát, Londonban a 4-szeresét, Prágában az 5-szörösét, Rómában, Berlinben, Brüsszelben a 6-szorosát, Amszterdamban a 7-szeresét fizetik az áramért a családok. Azt gondolom, ezek a számok magukért beszélnek.

Képviselő úr 1998 óta tagja az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának is, így pontosan tudja azt, hogy ez a rezsicsökkentés mit jelent a magyar családoknak. Arra is biztosan emlékszik, hogy 2010 előtt az orvosok és ápolók 13. havi fizetését vette el a baloldal, a 13. havi nyugdíj elvételét és a tandíjat is megszavazták. Ehhez képest a kormány nagyon nagy mértékben támogatja a családokat, ahogy már erről beszéltünk, a rezsicsökkentett árral, emellett pedig tűzifaprogrammal, barnaszénprogrammal, benzinárstoppal, élelmiszerárstoppal és kamatstoppal.

Az Eurostat adataira ön is felhívta a figyelmet, azt gondolom, ez egy nagyon fontos eredmény. Nyilván ahhoz, hogy ezeket mi biztosítani tudjuk a magyar családoknak, a magyar érdekeket meg kell védeni, és ezt tesszük minden körülmények között. A kormány a béke pártján áll a kezdetek óta egyébként, a háború kitörése óta, és abban az esetben, ha az Európai Unió a szankciók kivezetéséről döntene, már másnap jelentősen csökkenne a gáz és az olaj ára és egyébként az infláció is.

Természetesen a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is tudja segíteni a családokat, a nyugdíjasokat. Ennek keretében a nyugdíjasok jövőre is meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést, sőt nyugdíjprémium is lesz. Ahogy miniszterelnök úr múlt héten az Országgyűlésben elmondta, minden többletbevétel a Rezsivédelmi Alapba megy, annak érdekében, hogy a jövőben is tudjuk biztosítani ezt a havi 181 ezer forintot.

A kormány természetesen továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés fenntartásában, és ebben pedig számítunk a KDNP frakciójának a támogatására is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage