ILLÉS BOGLÁRKA, a Törvényalkotási Bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási Bizottság 2022. november 3-án tartott ülésén megtárgyalta az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról szóló T/1616. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 27 igen szavazattal, 2 nem szavazat ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. számú törvényt módosítja. A javaslat célja, hogy az információszabadság hatékony érvényesülését célzó intézkedéseket fogadjon el, növelve ezzel az átláthatóságot, illetve ehhez kapcsolódóan az állampolgárok bizalmát mind központi, mind helyi szinten a közfeladatot ellátó szervek működésében.

A törvényjavaslat létrehozza a központi információs közadat-nyilvántartást, amely bárki számára elérhetővé teszi a költségvetési szervek, valamint a helyi és nemzetiségi önkormányzatok meghatározott gazdálkodási adatait. Mindezen felül a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható perek lefolytatásának gyorsítását célzó módosításokat is tartalmaz.

A Törvényalkotási Bizottság egy módosító javaslatot fogadott el, amely nyelvhelyességi és jogtechnikai pontosításokat, valamint módosításokat tartalmaz. Ezek közül kiemelném a 6. számú módosító pontot, amely egyrészt egyértelművé teszi, hogy a központi információs közadat-nyilvántartás felületére ugyanazon hozzáférhetőségi követelmények vonatkoznak, mint amelyek az infotörvény 33. § (1) bekezdése szerint alkalmazandók, illetve ezen túlmenően megjelöli azt is, hogy a felületen a teljes körű hozzáférés érdekében biztosítani kell az adatok géppel olvashatóságát is.

A módosítás a megőrzési időt öt évről tíz évre emeli, elősegítve ezzel a közvélemény pontos és történetileg is értékelhető tájékozódását.

Továbbá a 11. módosító pont meghatározza, hogy a kormány által kijelölt szerv a felületet az Európai Bizottsággal való megegyezés keretében tett vállalással összhangban legkésőbb 2022. december 31-éig köteles létrehozni, és a feltöltéshez használt adatlapot közzétenni. Ehhez megfelelő felkészülési időt is szükséges biztosítani a kormány által kijelölt szerv számára.

Tisztelt Ház! Az elhangzottak alapján és az Európai Bizottsággal való sikeres megegyezés érdekében kérem, szavazatukkal támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(16.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage