GULYÁS GERGELY, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Bár nem volt teljesen világos, hogy a képviselő asszony sokféle problémafelvetéséből melyik az, amelyikre választ vár; hogyha a gyermekek és az emberi élet értékére vonatkozik, akkor az szerintünk sérthetetlen és abszolút érték.

Egyebekben pedig azt tudom mondani, hogy a Demokratikus Koalíció genezise a hazugságból fakad, ezért nem kell meglepődnünk azon, hogy a képviselő asszony itt hosszan olyan állításokat fogalmaz meg, amelyek valótlanok, sértők és egyébként pedig alaptalanok. (Arató Gergely: De hideg van az iskolákban!) Arról már nem is beszélve, hogy ezeknek jó része nem is a kormány hatáskörébe tartozik; azt pedig, hogy egy önkormányzat melyik fürdőt tartja nyitva vagy melyiket zárja be, az önkormányzattól kell megkérdezni. Nem gondolom, hogy egyébként megalapozott számítások ilyen döntéseket bármelyik önkormányzatnál, még akár baloldali önkormányzatoknál is ne előznének meg.

A jelenlegi helyzet kialakulásának két oka van, az egyik az orosz agresszió Ukrajna ellen, a másik pedig az Európai Unió által bevezetett szankciók. (Arató Gergely: Orbán Viktor megszavazta!) Hogyha bármelyiket, ha mind a kettőt meg tudtuk volna spórolni, akkor jártunk volna a legjobban, de hogyha a szankciókat csak az energetikára vonatkoztatva nem vezeti be az Európai Unió, akkor ma nem lennénk abban a helyzetben, hogy a költségvetésnek több ezer milliárd forintjába kerül az, hogy a rezsicsökkentést a korábbi ígéretünknek megfelelően fenn tudjuk tartani. Kétségkívül erre ma az átlagfogyasztásig van lehetőség, de ezzel is Magyarország az az ország Európában, amely a lehető legtöbb, legnagyobb támogatást adja a rezsiszámlák kifizetéséhez. Nálunk gazdagabb országok ilyen mértékű támogatást nem tudnak adni.

Ezért úgy gondolom, hogy a kormány ez irányú döntései sokkal inkább elismerést érdemelnek, különös tekintettel arra  ha már ön volt olyan kedves, és a MOL-t említette , hogy ennek jó részét extraprofitadóként a MOL-tól szedjük be, illetve a bankoktól szedjük be. Ilyen értelemben tehát, ha egy fürdő nyitva marad cserébe, akkor szerintem még mindig jól jártunk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage