VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Háború zajlik a szomszédunkban, energiaválság van kialakulóban emiatt, van egy háborús infláció is. Azt gondolom, hogy erről nyilván a Magyar Szocialista Párt is tud. Nemcsak itt Magyarországon, hanem, azt lehet mondani, hogy mindenhol Európában igen nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, maga az egész társadalom tulajdonképpen, és ez nem kerüli el természetesen a kulturális intézményeket sem. Ettől függetlenül 2010 óta a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy kiemelt stratégiai ágazatként kezelje a kultúra területét. Amíg önök, azt lehet mondani, hogy csak minimális forrást költöttek 2010 előtt a kultúra területére, a kulturális fejlesztésekre, addig mi a GDP 1,3 százalékával támogatjuk a kultúrát.

Nemrégiben ön egy vitában azt mondta, hogy egy település önazonosság-tudatához a kulturális intézmények elengedhetetlenek. Nos, ebben, azt gondolom, hogy egyetértünk. Mi is azt gondoljuk, hogy elengedhetetlenek, és ezért mindent meg fogunk tenni annak érdekében a magunk eszközeivel, hogy támogassuk ezeket az intézményeket, legyenek ezek akár egy kisebb település vagy akár egy megyei jogú város által fenntartott intézmények.

Azt meg kell hogy jegyezzem, hogy Magyarország jelenleg is, azt lehet mondani, hogy világbajnok abban, hogy hány intézményt támogat a kormány. Sehol a világon nincs ez így ilyen óriási mértékben, sehol nincs például ennyi főre jutó kőszínház vagy szimfonikus zenekar vagy legyen az bármilyen kulturális intézmény. De még egyszer mondom, a kisebb településeknél nyilvánvalóan kell csinálni egy olyan intézkedési tervet, amellyel megnézik azt, hogy hogyan tudják csökkenteni az energiafelhasználást. Ugyanez vonatkozik egyébként a nagyobb városokra is, és majd a viszonválaszban ki is szeretném ezt bővebben fejteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage