JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen. Államtitkár asszony, mint bizonyára ön számára is ismert, Baranyi Krisztina és Tóth József polgármesterek a kormánytól kérték, hogy oldjon meg egy rezsinövelés miatt fellépett fontos problémát.

Három hónappal ezelőtt, a rezsinöveléskor jelezték az önkormányzatok az MVM-nek, hogy elszámolási nehézség lehet azoknál a bérházaknál, amelyekben bár modern, hatékony és környezetbarát fűtési rendszert üzemeltetnek, de jogi okokból még nem lehet őket társasházzá alakítani. Én is azt kérem most önöktől, hogy az ezekben a házakban, a szociális bérlakásban élők kapják meg a gázt, ne kelljen az átlagosan 10 ezer forintos fűtésszámlájuk helyett 80 ezer forintot fizetniük a kormány rossz rendeletalkotása miatt. Ugyanis úgy tűnik, ahogy érkeznek az első fűtési számlák, hogy nem csak ebben a két kerületben van probléma, és nem csak ebben a két kerületben volt tehetetlen az MVM.

Tudjuk azt is, hogy 2012-ben, a rezsicsökkentés bevezetésekor ennek a problémakörnek egy része már fennállt, és akkor egy egyszerű módosítással megoldották a problémát, viszont a józsefvárosi helyzetet látva, most kicsit bonyolultabbnak tűnik az ügy. Józsefvárosban három olyan társasház van, ahol az önkormányzat a tulajdonos, mégis piaci árat számoltak a lakóknak a rezsidíjakra. De még nagyobb probléma a korábbi üresen álló, de most már lakókkal rendelkező lakásoknál van, mivel itt a vagyonkezelő a tulajdonos, a lakóknak mégis piaci áron kell fizetniük. Sőt, ennél is cifrább a helyzet 49 olyan lakónál, akiknél feltöltőkártyás óra van, de ez az óra szintén a vagyonkezelő nevén van; itt a lakók vették először észre, hogy emelt áron tudnak csak gázt és áramot venni.

Államtitkár Asszony! A feltöltőkártyás áramfogyasztóknál már sikerült elérnünk, hogy normális szabályok vonatkozzanak az energiavásárlásra. Először azt, hogy a három cég, az E.ON, az MVM és az ELMŰ egységes gyakorlatot kövessen, majd azt, hogy a bonyolult napi helyett éves eljárást alakítsanak ki. Ezután önök megígérték a kárpótlást, és végül sikerült kiharcolni, hogy ez a kárpótlás automatikus legyen. Ezt köszönöm, és reményemet fejezem ki, hogy ebben az ügyben is közösen tudunk változást elérni, az MVM hajlandó lesz teljesíteni az önkormányzatok kérését, és egyetlen józsefvárosinak, ferencvárosinak, egyetlen máshol lakónak sem kell az országban átlag alatti fogyasztással növelt rezsit fizetnie.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage