KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Képzeljünk el egy lakmuszpapírt, ami a neoliberális kormányzást méri, ezek után vegyünk egy kémcsövet, ebbe öntsük bele a kormány intézkedéseit, majd rakjuk bele a kémcsőbe ezt a lakmuszpapírt. Hát, kérem szépen, ez a lakmuszpapír el fog színeződni. Azt nem tudom, hogy kékre, tehát hogy lúgos lesz az eredmény, vagy nagyon vörös lesz a lakmuszpapír, vagyis nagyon savas lesz az eredmény, de az egészen biztos, hogy akár savas, akár lúgos, nagyon-nagyon káros és veszélyes az egészségre nézve is. Nézzük meg, hogy mi alapján mondom ezt, és mi alapján minősítem neoliberális kormányzásnak, amit önök csinálnak!

Hát, itt van rögtön a szociális törvény módosítása, ezt, ugye, pont most akarják módosítani. A válság kellős közepén azt üzenik önök az embereknek, hogy mindenki segítsen magán, az állam innentől kezdve nem fog segíteni. De említhetném a közszféra szisztematikus leépítését, idetartozik a pedagógusok bérhelyzete, vagy ha továbbmegyünk, és nemcsak a közszféráról beszélünk és bérekről teszünk említést, akkor például itt van Parragh László kijelentése, aki azt mondta néhány hete, hogy versenyképességünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő.

Ha megnézzük a neoliberális kormányzás receptjét, az pontosan erről szól: a szociális biztonság leépítéséről, egyébként a környezetvédelmi szabályozások leépítéséről, ez szól az olcsó és kiszolgáltatott munkaerőről, amit önök művelnek, tehát gyakorlatilag az önök számára ez jelenti a versenyképességet, a szociális szféra, a fizetések, a környezetvédelem leépítése, az állami felelősségnek a leépítése. Hát, tulajdonképpen ez mind-mind neoliberális.

A kérdés már csak az, hogy mikor fogják felvállalni, hogy az önök kormányzása neoliberális, mikor vallják be, hogy önök neoliberálisok. Köszönöm szépen a szót, várom a válaszát. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage