MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Arról szeretném tájékoztatni, hogy a kormány támogatja a finnek és a svédek NATO-csatlakozását, ennek megfelelő előterjesztést tettünk a parlament elé, és a parlament tárgyalni fogja ezt a kérdést, mint azt ön is tudhatja.

Viszont itt vagyunk a magyar parlamentben, és bár ön a finnekről és a svédekről beszélt, talán a magyar parlamentben az is helyes, ha a magyarokról is beszélünk, azt gondolom, hogy ennek is helye van. Ha megengedi, önt idézem egy, a magyarok számára fontos kérdés, a rezsicsökkentés vonatkozásában: „A rezsicsökkentés egy politikai termék volt, ami a szocialista időket idézte, és teljesen mellőzött minden piaci logikát.” Tehát ön és az ön pártja eltörölné a rezsicsökkentést, ami a magyar embereknek fontos, havonta 181 ezer forintot jelent. És ezzel párhuzamosan önök a következő nyilatkozatokat is tették: az ön pártelnöke, Gelencsér Ferenc azt mondta, hogy a szankciók működnek; Donáth Anna azt mondta, hogy ennyi szankció nem elég, és szintén azt mondta, hogy a kivetett szankciók működnek; és Fekete-Győr András azt mondta, hogy ha kormányon lennének, akkor mindenképpen csatlakoztak volna önök az olajembargóhoz.

(18.30)

Tehát a korábbi elnök vagy elnökök, a jelenlegi elnök, a következő elnök, mindenki azt mondta, hogy a szankciók működnek. Tehát amellett, hogy önök elvennék a rezsicsökkentést, amellett önök szankciópártiak, támogatnák, és támogatják is a szankciókat, amelyek a válságot, az energiaár-növekedést és az inflációt okozzák.

Azt javaslom, tisztelt képviselő úr, hogy a finnek és a svédek mellett néha foglalkozzon a magyar emberekkel is, és próbálja eltalálni a magyar érdeket. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage