ANDER BALÁZS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! „Keresztényi szolidaritás helyett Vodafone-felvásárlás” címmel néhány héttel korábban már benyújtottam egy írásbeli kérdést, hiszen a szociális intézményeket fenntartó civil szervezetek állami rezsitámogatásáról semmi hír, viszont a horrorszámlák rendületlenül érkeznek hozzájuk is.

Bíztam egy cinizmustól mentes, valóban érdemi válaszban  személyeskedést kaptam. Belátom, valóban naiv voltam, pedig legalább ebben a kérdésben meg kellett volna hogy erőltesse magát, államtitkár úr. Győzött a hatalmi arrogancia.

Miközben egyébként azt látjuk, hogy elképesztő dolgokra van pénz, gondoljunk akkor csak az állami százmilliárdokból megvalósuló Vodafone-felvásárlásra, pont a legkiszolgáltatottabbak feje felett lebeg Damoklész kardjaként, mondjuk, akkor az ellátatlanságnak vagy éppen a kilakoltatásnak a réme. A Somogy Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete körülbelül 1600 fogyatékossággal élő honfitársunkról gondoskodik, olykor egyébként a születésüktől egészen a temetésükig megpróbálják megkönnyíteni az ő, illetve a családtagjaik helyzetét, ápolva, gondozva őket. Önök megígérték, hogy megvédik a rezsicsökkentést, ezzel ellentétben 9-szeres gázárról, 7-szeres áramszámláról szólnak a hírek az ő vonatkozásukban.

Dr. Hegedűs Lajos szintén megerősítette, hogy ilyen formában kilátástalan a jövő  ő az egyesület elnöke. Úgy nyilatkozott, hogy az év végéig még valahogyan elvergődnek, aztán nincsen tovább, hiszen az állam támogatás formájában a normatíva alig 70 százalékát adja nekik, azt is egyébként a korábbi energiaszámlákhoz, -árakhoz igazítva, úgy, hogy állami közfeladatokat látnak el.

Az eset, államtitkár úr, nem somogyi specifikum, más megyékben is hasonló profilú civil szervezetet érint ez a kérdés. Kérdezem tehát, hogy mi lesz a dolgozókkal, mi lesz a gondozottakkal: letaszítják őket a Tajgetoszról? Azt javasolnám, hogy kevesebb neoliberalizmust és több keresztényszociális hozzáállást. Várom a válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage