DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amikor önök bejutottak az Országgyűlésbe, akkor a pártelnökük konstruktív ellenzékiséget ígért. Azért azt szeretném kiemelni, hogy az előző felszólalása nem a konstruktivitást jelentette, amikor többször azt mondta, hogy hazudott a kormány. Ezzel kapcsolatban szeretném tisztázni a helyzetet, mert azt gondolom, hogy félreértelmezi a gázárak helyzetét.

A háború kitörésekor, február 24-én a gáz ára ugyan némileg emelkedett, de beállt egy állandó, 100 dollár körüli szintre. A meredek emelkedés onnantól kezdődött, amikor bejelentették az olaj- és gázembargó tervét. A gáz ára 2021-ben 48 euró/megawattóra volt, a háború kitörésénél 129 euró, a szankciók lebegtetése után 171 euró, majd az olaj- és gázszankció bejelentése után a nyáron 350 euró lett. Ez több mint hétszeres emelkedés.

Az Európai Unió egyértelműen rosszul járt a szankciókkal, mert a gáz felhasználásának a 40 százaléka származott eddig Oroszországból. Ezt a mennyiséget nyilván máshonnan kell pótolni. Az is jól látszik, hogy Kína jól jár a jelenlegi helyzettel, és természetesen az Egyesült Államok is. Ezt még Macron francia elnök is sérelmezte.

A gázárakat illetően most átmeneti nyugalom van, de ennek az az oka, hogy az Európa által elfogyasztott gáz nagy mennyiségét nyáron betárolták, minden ország ezen dolgozott. Az is nagy dolog, hogy gyakorlatilag már mi is több mint 86 százalékban be tudtunk tárolni, és ez nagyon nagy biztonságot jelent az ország szempontjából.

Arra kérem képviselő urat, hogy a jövőben is ezeket az intézkedéseket támogassa, és dolgozzunk azon, hogy Magyarország energiaellátása biztosított legyen. Köszönöm szépen, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage