FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ahogy a képviselő úr is említette, Európában energiaválság van, Magyarországon energia-vészhelyzetet hirdetett a kormány. Az Ukrajna és Oroszország között zajló konfliktus negatív hatásai miatt az energiaárak a sokszorosára emelkedtek, sajnos ezt tapasztaljuk.

A fegyveres konfliktus kitörését követően, a 2022. év tavaszától az energiaellátási bizonytalanságokkal párhuzamosan eddig soha nem tapasztalt tűzifa iránti kereslet keletkezett. A kormány által meghirdetett tűzifaprogram elsődleges célja a vidéki lakosság tüzelőanyaggal  maximált mennyiséggel, maximált áron  történő ellátása. Az eddig is jellemzően fatüzelést alkalmazó lakosság már tavasszal, nyáron elkezdte beszerezni a fűtési időszakra, sőt akár a későbbi szezonokra szükséges téli tüzelőanyagot. A készletek csökkenésének, illetve a kereslet és a termelésianyag-költségek növekedésének eredményeképpen a tűzifa ára is emelkedésnek indult. A tűzifaprogram legfőbb előnye, hogy annak keretében az állami erdőgazdasági társaságoknál elérhető tűzifa ára rögzítve lett. A rögzített áron vásárolható 10 erdei köbméter tűzifa egy átlagos családi háznak az esetében elég a fűtésre.

A tapasztalatok alapján a vidéki régiókban, ahol eddig is fával fűtöttek a lakosok, rendben zajlik a program lebonyolítása. Lokálisan alakultak ki ugyan némi átmeneti hiányok egyes térségekben, ott, ahol magas a lakosságszám, nincs hagyománya a fával való fűtésnek vagy alacsony az erdősültség  ez jellemző a Dél-Alföldre is. Ennek kezelésére az erdőgazdaságok között cégcsoporton belül az első ütemben elindult 23 500 köbméter faanyag átszállítása az erdőben gazdagabb régiókból a fővárosi és az alföldi térségekbe.

Összességében az állami erdőgazdaságok részéről folyamatos a tűzifaprogramhoz szükséges faanyag biztosítása és ezzel együtt az igények kiszolgálása. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(19.00)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage