NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nyáron ezt egy rövid törvényjavaslatként tárgyaltuk itt az Országgyűlés előtt. Egyetértettünk abban, hogy a légiközlekedési megállapodások alapvető fontosságúak. Általában ezek azok a nemzetközi szerződések, illetve különböző megállapodások, amikor jóval nagyobb egység van a parlament két oldala között a patkóban, mint más átpolitizált vagy esetleg szakpolitikai javaslatnál, hiszen mindannyian fontosnak tartjuk azt, hogy a légi közlekedés zavartalansága, a turizmus, a gazdaság, a kereskedelem folyamatosan életben legyen, menjen, főleg a Covid-járvány utáni időszakban, amikor a légi közlekedés jelentősen korlátozva volt, és nem volt lehetőségük sem kereskedőknek, sem üzletembereknek, sem a turizmusban részt vevőknek utazniuk. Akkor is elmondtuk a vitában, Katar pont azért került a figyelem középpontjába, hiszen pár nap múlva futball-világbajnokság is kezdődik Katarban, így nyilván az Európából és a világ más részéről odairányuló légi forgalom jelentős lesz az országban.

Szeretném megköszönni köztársasági elnök asszony alaposságát, illetve a kollégái munkáját is, hiszen ebből is látszik  ez egy apró mozzanata, de ebből is látszik , hogy a jogállamunk, a jogrendszerünk működik. A köztársasági elnök asszony a törvényt átnézve talált egy olyan hiányosságot, amelyet mi itt a parlamenti vitában nem vettünk észre. Fontos, hogy a törvényalkotásban mindenképpen az Alaptörvényünk szerint járjunk el, semmilyen módon ne sértsük az Alaptörvényt. Pont mai hír, hogy az Alkotmánybíróság visszaküldte az előzetes normakontrollra odaküldött, a parlamentünk által odaküldött törvényjavaslatot.

Fontos, hogy alkotmányos kontroll mindig benne legyen a jogrendszerünkben, éppen ezért szeretném megköszönni a Köztársasági Elnöki Hivatal munkáját és a Törvényalkotási Bizottság munkáját is, akik ezzel az apró módosítással lehetővé teszik, hogy már ne ütközzön az Alaptörvényünkbe ez a törvényjavaslat. Viszont fontos, hogy mielőbb hatályba lépjen, hiszen ezek a légi közlekedést segítő megállapodások mind nagyon fontosak az Európai Unióval való és a kétoldalú kapcsolatainkban is, ezért mi támogatni fogjuk a végszavazásnál a módosított törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage