HEGEDÜS ANDREA (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarország bajban, romokban a költségvetés, a hiány az egekben, magyarok milliói kerültek az Orbán-kormány miatt megélhetési válságba. A forint a világ egyik leggyengébb, legsebezhetőbb pénze, a fizetés egyre kevesebb ér, a rezsi pedig brutális. Az uniós pénzek nem jönnek, mert Magyarország nem jogállam, és mert elegük lett abból, hogy itt ellopják a nekünk adott pénzüket. Az Orbán-kormány is beismeri, hogy nem tartja fontosnak a szociális ellátás biztonságát, mindenki oldja meg, ahogy tudja.

Iskolai vezetőként, pedagógusként átélem az oktatás válságát. Az Orbán-kormány tönkretette az oktatást, és az elmúlt 12 évben először egy református lelkészre, aztán egy egészségügyet is tönkretevő orvosra, most meg egy rendőrre bízta az oktatást, a magyar jövőt. Nincs oktatási minisztérium, több tárca marakodásának martaléka lett az oktatás, nincs olyan területe, amely működne.

(10.10)

A gyermek- és pedagógushiány, valamint az elszabadult rezsiárak miatt iskolákat zárnak be, és vonnak össze országszerte. 18 fokban, dupla pulcsiban vagy kabátban, nyolc órán keresztül dideregnek diákok és tanárok. Így nem lehet sem tanulni, sem pedig tanítani.

Amikor az első Orbán-kormány megbukott, az új kormány 50 százalékos pedagógusbér-emeléssel kezdte a munkát. Nem mondták, hogy nincs pénz, mert nem ad az Unió. Még nem is voltunk az Unió tagjai, mégis lehetett bért emelni. Az a 2002-es béremelés 2010-ben, a válság ellenére is, 2002-höz képest jelentős, több mint 30 százalékos reálbér-növekedést jelentett. 2010 előtt volt sztrájkjog, volt szabad tankönyvválasztás, az önkormányzatok működtették az iskolákat, és a helyi viszonyokat ismerve nevezték ki az igazgatókat. Nem ültettek pribékeket, tankerületi vezetőket a tanárok nyakára, és nem volt politikai nyomás a pedagógusokon.

Igen, abban a szabad világban működött a Gyurcsány-kormány is. (Nacsa Lőrinc: Szabad világ…) 2010 előtt többen jelentkeztek tanári pályára, mint most. Az idei felvételik megmutatták, hogy vannak szakok, amelyekre már senki nem jelentkezik. A legnagyobb baj, hogy nem hallgatják meg őket, csak a diktátum létezik, fenyegetőzés, fegyelmi, kirúgás  stratégia nincs. Ha így megy tovább, tíz év múlva nem lesz, aki tanítson, és ha így folytatódik a kivándorlás, a szülők a hónuk alá kapják a gyerekeiket, hogy a haldokló Nyugatra meneküljenek, akkor nem lesz, akit tanítani lehetne. Ez mind az Orbán-kormány bűne.

Önök tandíj bevezetésével támadták a Gyurcsány-kormányt. Ne csináljunk már úgy, mintha az a félévenként több százezer forint, aminek befizetését önök 2010 után elrendelték, nem lenne tandíj! A brutális tandíjakat az Orbán-kormány vezette be. Hol volt 2010 előtt több százezres havi kötelező befizetés?! Kevesebben is járnak most egyetemre, mint a Gyurcsány-kormány idején. Ez pedig statisztikai tény.

A több tízezres, országszerte felbukkanó tüntetések erős figyelmeztetések, hogy így nem mehet tovább. A DK természetesen ezeket támogatja. (Rétvári Bence: Ebből viszont nem kérnek!) Öröm látni, hogy itt van egy új generáció, amelynek önök pont régiek, elutasítandóak, megvetendőek, mint anno a Fidesznek volt az állampárt. Ma már mindenki láthatja, hogy nem az volt a baja a Fidesznek, hogy rossz volt a rendszer, hanem hogy nem ők ültek a tetején. Az utcán tüntető diákok, akik tanáraik mellett állnak ki, egyúttal az egész avítt, maradi, korrupt orbáni rendszert is elutasítják. (Vitályos Eszter: Titeket utasítanak el!) A biztató jövő sem látszik, erre ítélte az oktatást az Orbán-kormány.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány már egyeztetett a pedagógus-szakszervezetekkel, mert valódi egyeztetés nélküli nincs sikeres kormányzás. Követeljük az elbocsátott tanárok visszahelyezését, adják vissza a sztrájkjogot, azonnali 45 százalékos béremelést, és fizessék ki a ki nem fizetett túlórákat! Az árnyékkormány az elmaradt béremeléseket újra az aktuális minimálbérhez rendezné. Újra egységes közalkalmazotti védelemre van szüksége minden oktatásban dolgozónak. Fixálni kell, hogy a tanárok kötelező óraszám feletti ellátott tanórái, foglalkozások, túlórák kerüljenek kifizetésre. Felül kell vizsgálni a pedagógusok előmeneteli rendszerét, és a jelenlegi, minden szempontból alkalmatlan minősítési és tanfelügyeleti rendszert meg kell szüntetni.

Mi eszerint cselekszünk az oktatás szabadságáért (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és az oktatás jövőjéért. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Gréczy Zsolt tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage