RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Teljesen érthető, hogy fáj az igazság a baloldalnak, DK-s fórumokon nyilván erről nincsen szó, ott a maguk saját árnyékvilágában vagy buborékjában élnek, és úgy beszélgetnek. De, tisztelt képviselő asszony, szabadságról, az emberek szabad gyülekezéséről, szabad véleménynyilvánításáról, ha valakik, akkor önök ne beszéljenek! A másik, mondjuk, Fekete-Győr András, aki beront néha egy-egy szerkesztőségbe, amikor neki nem tetsző cikkek születnek, mert úgy gondolja, hogy úgy kell megoldani azt, hogy rátöri az ajtót arra az újságíróra, aki nem azt írja, amit ő olvasni szeretne. Ez az önök szabadságfelfogása. Mióta mi kormányzunk, ilyenre nem került sor. Senkinek nem kell attól tartania, hogy ha kimegy, akkor hazafele úton véres lesz a ruházata, vagy bármilyen módon bántalmazzák, tisztelt képviselő asszony. Ennyit önökről és a szabadságról.

Nézzük önöket és a pedagógusokat! Idézek a DK Facebook-oldaláról szó szerint, figyelem! „Rendkívüli! A DK az egyetlen párt, amelyik ma nemmel szavazott a parlamentben az orbáni korrupciót támogató csomagra.” Az orbáni korrupciót támogató csomag a pedagógusbér-emelés szinonimája önöknél. Nem tudom, hogy lehet korrupció az önök szempontjából az, ha pedagógusbér-emelésre hazai forrásokat és európai uniós forrásokat egyaránt felhasználunk, de önök nagy betűkkel, büszkén hirdették azt a saját Facebook-oldalukon, hogy nemmel szavaztak arra, hogy legyen hazai és uniós forrás is pedagógusbér-emelésre. Nemmel szavaztak arra, hogy 1200 milliárd forintból, soha nem látott összegből legyen a következő három évben pedagógusbér-emelés. Önök erre büszkék, tisztelt képviselő asszony, hogy itt a parlamentben, ami lehetőségük volt, azzal megpróbálták megakadályozni azt, hogy EU-s forrásokhoz jussunk, és ha hozzájutunk, akkor a pedagógusoknak odaadhassuk.

Ezek önök! Ezt mondták a vitanapon is, azért ellenzik, hogy költségvetésből fizessük ki, és ne EU-s forrásból. Ezt önökön kívül szerintem senki nem érti ebben az országban, hogy miért az a DK legfontosabb célkitűzése, hogy feleekkora forrásból legyen csak béremelés, és nem dupla ekkora forrásból, tisztelt képviselő asszony. Felbáborító!

És még ma is védik a tandíjas javaslatukat, hogy a pedagógusképzést tandíjassá tették. Önök azt mondták, hogy több pedagógusra lenne szükség a pedagógusképzésben. Nézze meg a számokat, 2010-ben hány állami ösztöndíjas pedagógusjelölt került felvételre: 5422. És 2022-ben: 6729, tisztelt képviselő asszony. De ha lenne tandíj a pedagógusoknak, biztosan kevesebb jelentkező lenne, és biztosan kevesebb felvett lenne, és biztosan kevesebb állami ösztöndíjas lenne. Ja persze, állami ösztöndíjas nulla lenne, mert önök ebben az évben 6729 olyan felvételizőtől vették volna el az ingyenes pedagógusképzés lehetőségét, akik most ingyenesen tanulhatnak, ha pedig önök lennének, akkor költségtérítéssel tanulhatnának, tandíjjal tanulhatnának. És ön még ma is büszke erre. (Hegedüs Andrea: Nincs tanár!)

Tisztelt Képviselő Asszony! Ennyire elvakult még baloldalon is nagyon kevés képviselőtársa volt. Úgy látom, ebben a DK a vezető, hogy ön képes kimondani, hogy itt a Dobrev-árnyékkormány melletti szimpátiatüntetések voltak az elmúlt hetekben. (Gréczy Zsolt: Ezt nem is mondtuk!) Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném felvilágosítani, itt a pedagógusok különböző követelésekkel vonultak az utcára, de mindegyiknél a legfontosabb és szerintünk is a legfontosabb jelenleg rendezendő kérdéskör a béremelés volt. Ezért törekszünk mi is a béremelés felgyorsítására és a növelésére.

Ne tévessze össze azért! Ne próbálja azt mondani, mert szerintem az ott lévők is cáfolnák önt, hogy itt Dobrev Klára árnyékkormánya mellett tüntettek, meg az önök árnyék oktatási minisztere mellett, aki egy nőverő, akit elítéltek azért, mert csoportosan felfegyverkezve betört egy ismerősének a házába, és ott megfenyegették és megverték őket. (Gréczy Zsolt közbeszól.  Az elnök csenget.) És önök őt teszik oktatási miniszternek. És önök azt mondják, hogy ezen árnyékkormány mellett álltak ki az emberek a tüntetéseken. Nem találtak egy olyan embert sem az egész baloldalon, akit ne ítélt volna el a bíróság, hogy őt tegyék meg árnyék oktatási miniszternek?! Ez a tiszteletlenség a pedagógusokkal szemben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Gréczy Zsolt: ….hazudtok. Sokat fogtok fizetni…)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage