NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Immár kilencedik hónapja dúl az orosz-ukrán háború, melyre az Európai Unió újabb és újabb szankciós csomaggal válaszol. Látjuk azonban, hogy ezek  különösen is az energiára kivetett és lebegtetett szankciók  kudarcot vallanak, mivel ezek az európai gazdaságot kényszerítik térdre. Ennek eredményeképpen nő a szankciós infláció, az energiaárak az egekben vannak, és az élelmiszer- és alapanyagárak is jó ideje emelkednek. A magyar gazdaság is nagyon komoly kihívásokkal néz szembe, dacára annak, hogy a világjárványt követően komoly gazdasági növekedést könyvelhettünk el, s a magyar gazdaság jelentősen fejlődni tudott a pandémia évei alatt is. Igen, ne felejtsük el, tisztelt képviselőtársaim, hogy a magyar gazdaság egy világjárvány okozta válságos helyzetből is erősebben állt fel.

De ezalatt mit csináltak önök? A választás előtt és után is milliárdos nagyságrendben fogadtak el külföldi támogatást a kampányukhoz és különböző rendezvényeikhez. (Gréczy Zsolt: Nem igaz!) Amerikai pénz a magyar baloldal kampányában. És hogy mire is kapták a pénzt? A gyűlöletkeltésre, a hangulatkeltésre és a botránykeltésre. Márki-Zay Péter, aki idén az önök közös miniszterelnök-jelöltje volt, egy szeptemberi, amerikai pénzből szervezett rendezett rendezvényen ezt mondta: „A kormányzat ellen gyűlölet és összefogás kell.” Az önök miniszterelnök-jelöltje azt mondta, gyűlölet és összefogás kell. Ez a gyűlölet áll most az önök politikájának a középpontjában.

Ez a gyűlöletük mondatta azt Gyurcsány Ferenccel, hogy földönfutóvá teszik minden értelemben a magyar jobboldali értelmiséget, ez a gyűlölet mondatta Gyurcsány Ferenccel azt, amikor bennünket azzal fenyegetett, hogy nem lesz kegyelem. E miatt a gyűlölet miatt dobott füstgránátot a szolgálatot teljesítő rendőrökre Fekete-Győr András, ezért gyújtották föl az adománynak szánt szánkókat a Kossuth téren, és ezért gyújtogattak most is Hadházy Ákos tüntetésén a közmédia épülete előtt. Külföldről finanszírozott gyűlölet, mára ennyi maradt az önök politikájából: dollárbaloldal és gyűlöletbalodal.

Az a legnagyobb baj, tisztelt képviselőtársaim, hogy önök jobban gyűlölnek bennünket, mint amennyire szeretik a hazájukat, és ez egy óriási probléma, tisztelt képviselőtársaim. (Gréczy Zsolt: Ez fordítva van.) Ennyi elég is önökről, nézzünk előre, mert most már sokadszor úgy látszik, hogy válságban megint nem számíthatunk a baloldalra, önök nélkül kell megsegíteni a vállalkozásokat ebben a nehéz helyzetben.

A Fidesz-KDNP kiemelt célja továbbra is minden nehézség ellenére az, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatást, a kormány ezért több új gazdaságpolitikai intézkedést hozott az energiaválság magyar cégekre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére. Ezek közül az első volt az energiaintenzív kkv-k megsegítésének programja, amelyre idén és jövőre is 100-100 milliárd forintot fordítunk, s az erről szóló pályázat már el is indult.

A másik programelem a november 2-án bejelentett gyármentő program. Annak érdekében, hogy a hazai vállalatokat ne érje el az Európában lassan realitássá váló gazdasági recesszió, a kormány, helyesen, gyármentő program indításáról döntött. A program nagyvállalatok számára nyújt vissza nem térítendő támogatást energiahatékonysági vagy energiatermelő beruházásokhoz. Budapesten legfeljebb 30 százalék, vidéken pedig 45 százalékos támogatási intenzitás érhető el, egy vállalat pedig összesen maximum 15 millió euró támogatásra lehet jogosult, a megvalósított beruházásnak legalább 500 ezer euró értékűnek kell lennie.

Tisztelt Képviselőtársaim! A háború és a szankciós válaszok miatt recesszió felé rohan az európai gazdaság. A közös piac és az európai gazdaság összekapcsoltsága miatt is ez jelentős kihatással van Magyarországra. Nekünk, magyaroknak az a célunk, hogy ebből kimaradjunk. Lokális kivétel szeretnénk lenni egy globális válságban. Ennek érdekében segítséget kell nyújtanunk a magyarországi kkv-knak és vállalatoknak, hogy egyrészt fenn tudják tartani a működésüket, másrészt növelni tudják a kapacitásaikat.

A meghirdetett program sikerességét és szükségességét is igazolja, hogy a gyármentő programban a megnyitott jelentkezést követően 20 perccel le is kellett zárni, mivel 168 vállalat jelentett be igényt. Ezeken a cégeken túl 214 vállalat megkezdte a regisztrációt, az érintett vállalatok azonban megkapták a lehetőséget a pályázásra. A legtöbb jelentkezés az élelmiszer- és fémiparból érkezett, de a járműgyártással és gépiparral foglalkozók is jelentős számban jelentkeztek a programba.

A magyar gazdaság szereplői és a magyar munkavállalók, ahogy eddig is, úgy ezután is számíthatnak a Fidesz-KDNP segítségére, hiszen közösen, a kormány gazdaságpolitikájának és a magyar emberek kemény munkájának köszönhetően már eddig is számtalan gazdasági sikert értünk el. Legyen ez így a jövőben is! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage