SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Az Aranybulla üzenete és jelentése jól mutatja azt, hogy a történelem miként ismétli önmagát. Annak idején II. András szentföldi hadjárata belpolitikai válságot okozott, jelen időnkben a Covid-járvány és az ukrán háború szintén gazdasági válság okozója. Annak idején, a háború miatti eladósodás következményeként II. András uzsorahitelt vesz fel a szaracénoktól, majd ennek következtében idegenek kezére juttat vármegyéket és fontos pozíciókat; akkoriban, a kamara haszna érdekében pedig elértékteleníti a pénzt. A szerviensek, a későbbi nemesi osztály tagjai tiltakoznak a bárók hatalmaskodásaival szemben.

Mi történik most? Napjainkban, hasonlóan az eladósodás, az infláció, a felső tízezer hatalmaskodása, a középosztály lassú megszűnése jellemzi társadalmunkat.

Az akkori problémákra az Aranybulla 800 évvel ezelőtt egyfajta megbékélést, korai nemzeti összefogást hozott létre a különböző társadalmi csoportok között, melyre nagy szükség lenne napjainkban is. Az ellenállási záradék, amely korunkban  kis túlzással  a polgári engedetlenségnek felel meg, intő jel minden politikai elit számára. Az Aranybulla, annak ellenére, hogy többször megújították, egyértelműen szabályozta a kiváltságokat, jogokat és kötelességeket. Sajnos, napjainkban sokan csak a jogaikkal vannak tisztában, a kötelességeikről nem hajlandók tudomást venni. Ezen kellene sürgősen változtatni egy új nemzeti összefogás, illetve egy nemzetgyűlés keretében.

Összegezve tehát, annak idején az Aranybullának köszönhetően egyfajta békés közmegegyezés jött létre a különböző társadalmi csoportok között, amely a mai uralkodó elitnek is követendő példa kellene hogy legyen. Ezért ezen gondolatok mentén a Mi Hazánk Mozgalom természetesen támogatja a törvényjavaslatot, hiszen az volna a cél, hogy minél jobb és boldogabb világban éljünk, erre az Aranybulla tökéletes megfelelője. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage