NACSA LŐRINC (KDNP): Az önmegtartóztatás jegyében csak kétpercest nyomtam, tisztelt képviselőtársaim, Gréczy Zsoltra szeretnék reagálni. Az önök frakciója volt az, amelyik benyújtotta azt a törvényjavaslatot, hogy Magyarországon töröljék el a gyónási titkot, tisztelt képviselő úr. Ezt még a kommunisták sem merték megtenni, még a nácik… (Gréczy Zsolt közbeszól.) Vadai Ágnes tavaly nyáron, tisztelt képviselő úr, ön akkor nem volt képviselő a botrányai miatt. Tisztelt képviselő úr, a nácik sem próbálkoztak azzal, hogy a gyónási titkot elvegyék a katolikus egyháztól  önök igen. Arról beszél… (Gréczy Zsolt közbeszól.) Ez volt a javaslatban, nézze meg a parlament honlapján, tisztelt képviselő úr!

Amikor ön arról beszél, hogy Európa nem is tagadja meg keresztény gyökereit, és nem is rombolja azt az értékrendet, amelyről Vejkey képviselőtársam beszél, akkor nézze meg, hogy az elmúlt tíz évben 500-500 templomot zártak be Franciaországban és Németországban. Üldözik, kirakták a keresztet a köztéri szobrokról, hogy ne legyen ott, mert zavarja valakiknek a szemét. Betiltják a karácsonyfát, az útszéli betlehemeket, tisztelt képviselő úr. (Gréczy Zsolt: Hol?) Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban, tisztelt képviselő úr. (Gréczy Zsolt: És ezt te elhitted?!) Helyi ügyek, igen, megyei elnök, polgármester  így kezdődik, tisztelt képviselő úr. (Gréczy Zsolt: Ezt te elhitted?!) Mi azt gondoljuk, hogy ez egy nem jó folyamat, mi azt gondoljuk, ez egy nem jó folyamat.

Értjük, hogy önök mindig is vallásellenesek voltak és mindig is egyházellenesek voltak, az önök… (Barkóczi Balázs közbeszól.) Ha már a pedagógusokról is szót ejtettek, hát önök megvonták az egyházi iskoláknak járó forrásokat, tisztelt képviselő úr. Önök kormányon nem adták oda az egyházi iskoláknak a nekik járó forrásokat (Gréczy Zsolt: Ez nem igaz!), amelyek szerződésben voltak rögzítve. (Gréczy Zsolt: Ez nem igaz!) A bíróságnak kellett önöket helyreutasítania, tisztelt képviselő úr. (Gréczy Zsolt: Nem! Nem!)

Arról beszélünk, amikor a keresztény értékek védelméről beszélünk, hogy igenis van egy irányzat Európában, főleg Nyugat-Európában, amely azt gondolja, hogy a keresztény értékek, a keresztény értékrend már a múlt, egy poros vitrinbe való, és nem Európa megtartóereje  erről beszélünk. Ezekkel a politikai erőkkel nekünk vitánk van, mert mi azt gondoljuk, hogy igenis fontos, és ezeken az értékeken keresztül kell képviselni Magyarországot, Európát, mert Európát ezek az értékek egyszer már naggyá tették. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage