DR. DÁVID FERENC, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök aszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk lévő 1842. számú törvényjavaslat számos technikai módosítást is tartalmaz. Képviselőtársam említette, hogy 14 törvény egyben, salátatörvényben levő módosításáról van szó. Nem mennék végig a technikai módosításokon.

Három kérdéskörre hívnám föl a figyelmet, három olyan kérdésre, amelyre azt gondolom, hogy megnyugtató választ kellene kapnunk. Egy kicsit visszautalok egy korábbi napirendi felszólalásomra is. Már az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosításáról szóló javaslat  ha visszaemlékeznek, ez a 1622. számú volt  vitája során jeleztem, hogy nem igazán tudjuk támogatni az állami vagyontalanítást olyan esetekben, amikor védett értékeket dobnak piacra.

Október 27-én, az akkori felszólalásomban nehezményeztem, hogy műemlékek, természetvédelmi területek, az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Alap tulajdonában levő ingatlanok és ingóságok kerülhetnek értékesítésre igazi versenytárgyalás, licit és szigorú kontroll nélkül. Talán emlékeznek még arra is, amikor elmondtam, hogy nem tartjuk helyesnek, hogy a kiárusítás során védett természeti értékek kerülhetnek magántulajdonba, ezek növény- és állatvilága veszélybe kerülhet, a természetes élő környezet védelmének garantálása szinte lehetetlenné válik. Nem engedhető meg, hogy a mostani nemzeti parkok területén egy-egy betonkolosszust húzzanak föl. Magyarországnak nem újabb szállodakomplexumokra, hanem fenntartható, korszerű környezet- és klímavédelmi programra van szüksége.

És most fordulok rá a mai napirendünkre. Ennek a salátatörvénynek az egyik eleme újabb állami vagyontalanítási akciót sejtet, hiszen az Erzsébet-táborokról szóló 2020. évi LXIV. törvény által javasolt módosításával az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány esetében újabb térítésmentes állami ingatlan átruházására kerül sor az alapítvány részére. Állami vagyonvesztésről, alapítványi gazdagodásról van szó esetünkben. A javaslat szerint újabb állami vagyonelem, nevezetesen a csillebérci óvoda kerül ingyenesen az Erzsébet-táborokat üzemeltető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába.

(12.50)

Az Erzsébet-táborokat üzemeltető, a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez közeli Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány részére történő újabb vagyonjuttatás nem támogatható. Ismeretes, hogy 2016-ban a kormány elajándékozta az addig állami tulajdonban lévő zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot. Az alapítvány a megszerzés után 15 évvel azt tesz a táborokkal, amit akar, akár el is adhatja az ingyen kapott, majd közpénz-tízmilliárdokért rendbe tett területeket. A kormány ugyanis 2017-ben úgy döntött, hogy az állam összesen 26 milliárd forintot költ a már nem állami kézben lévő táborok felújítására. Ebből szereztek meg akkor 21,6 milliárd forintnyi megbízást Mészáros Lőrinchez köthető cégek.

A 2021. évben is „jól tartották” az alapítványt, hiszen a mérlegbeszámoló mellékletének tanúsága szerint tavaly 10 milliárd 977 millió 244 ezer forint közvetlen költségvetési támogatást is kaptak. Ehhez járul a mostani vagyonjuttatás, amely azt bizonyítja, hogy tovább folytatódik az a gyakorlat, miszerint a Fidesz-kormány egyre-másra ajándékozza meg állami ingatlanokkal a hozzá politikailag lojális alapítványokat, egyházi felekezeteket. Az alapítvány és a Fidesz között egyértelmű a kapocs, mint ahogy maga a Szeged-Csanádi Egyházmegye sincs túlságosan távol a kormánytól. Nem támogatjuk az ingyenes vagyonjuttatást, az állami tulajdon újabb kiszervezését.

A másik kérdéskörben már rövidebben fogom elmondani a Demokratikus Koalíció és a saját véleményemet. Közismert, hogy a Közép-európai Oktatási Alapítvány kapta meg korábban a 2007-ben bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területének 18,3 hektáros részét. A NER új elit-középiskolája jön létre, amelyre nem érvényes a nemzeti köznevelési törvény sem. A mostani javaslat kapcsán nem értünk egyet azzal, hogy az alapítvány még kivételezettebb helyzetbe kerüljön azzal, hogy nem lesz érvényes rá több, az ingatlan-nyilvántartásra vonatkozó korlátozás, és így még inkább könnyebbé válik majd az államtól kapott ingatlan esetleges elkótyavetyélése. Hasonlóan a csillebérci óvoda példájához, itt is azt a törekvést tapasztaljuk, hogy a korábban az állam fennhatósága alól kivont értékes ingatlanelemekkel való üzletelés könnyebbé váljon. Természetes, hogy ez a törekvés sem támogatható részünkről.

És a harmadik kérdéskör: 2022 januárjában indult el az első olyan átfogó lakásügynökségi projekt, nevezetesen a MR Közösségi Lakásalap NKft. létrehozása, amely állami támogatást élvez. Az új ügynökség az államtól kapott ingatlanokkal és pénzügyi háttérrel kezdhetett el működni, de mégsem állami cégről van szó, a feladatot ugyanis kiszervezték a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak és a Református Szeretetszolgálatnak. Az egyházi kötődésű karitatív szervezetek egy devizás mentőprogram kapcsán az egész országban szétszórt, több ezer lakásból álló csomagot vehetnének át a lakókkal együtt. Ezzel a programmal a kormány olyan irányba tett lépést, aminek eddig tagadta a fontosságát. Eddig ugyanis kizárólag a lakástulajdonhoz való jutást támogatta, és a központi bérlakás-koncepciót mereven elvetette. Az egyházi kötődési MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. létrehozásával és támogatásával  két-két éven belül 3-3 milliárd forint támogatás is megtörtént  az állam lényegében kilépett erről a piacról, és azt egyházi kézbe passzolta, miközben a lakhatási területeken, szakterületen aktív, de politikailag kritikus szereplők nem juthatnak ehhez a lehetőséghez. Az előzőek alapján nem értünk egyet a lakásalap újabb támogatásával, a piac monopolizálásával.

Összegezve a véleményünket: az állami vagyon kiszervezése, az azzal való gazdálkodás könnyítése, valamint a lakásügynökségi projekt egyházi gondozása miatt a törvényjavaslatot a Demokratikus Koalíció nem támogathatja. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage