SZABÓ SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Rá fogok térni hamarosan a törvényjavaslatra, de az elképesztő, amit Nacsa képviselő úr produkál. A fél ország, de már a háromnegyede a Garancsik, a Tiborczok, a Mészáros Lőrinc-ek kezén van, és akkor ön feláll, és nemzeti vagyonról beszél. Milyen nemzeti vagyon?! Az önök NER-lovagjai birtokolják, birtokolják, képviselő úr, ezt az országot! (Felzúdulás a kormánypárti padsorokból.  Bányai Gábor és Cseresnyés Péter közbeszól.  Nacsa Lőrinc: 192 céget adtatok el!) Hát, szégyen! És ön feláll, és bennünket vádol azért, amit önök szépen a saját baráti, haveri körnek és NER-lovagjaiknak kiadtak. Hát, szégyellje magát! Szégyellje magát! (Zsigó Róbert: Nem igaz!) De, ez így van! Ez így van! (Zsigó Róbert: Szégyelld magad te! Nem mondasz igazat!) Ezt te is gondold végig! Ez így van! (Zsigó Róbert: Nem mondasz igazat!) Nem mondok, persze! Mert Nacsa képviselő úr igazat mondott. (Az elnök csenget.) Szégyellje magát! (Zsigó Róbert: Szégyellje magát a képviselő úr!)

No, jófajta salátatörvény van előttünk egyébként 14 törvény módosításával. Valóban van egy csődeljárásról szóló törvény, lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvény, állami vagyon, Nemzeti Földalap, Erzsébet-táborok, otthonteremtési állami feladatok, karitatív szervezetek, és még sorolhatnám. Ami ebből számunkra fontosabb és érdekesebb, az a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása. A javaslat az állami vagyonkezelés egyes szabályait szabályozza valóban újból, ugyanis a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó tárca majdnem minden évben felülvizsgálja az egyes ágazati törvényeket.

Nyilván a javaslat érdekesebb módosításai a következők, elhangzott már, de érdemes újra elmondani: a felszámolók jogot kapnak, hogy új munkaviszonyokat létesíthessenek, a Magyar Távirati Iroda működéséről nem kell hogy a jövőben külön törvény rendelkezzen, az állami vagyonelemek kapcsán sokkal könnyebben lehet megszüntetni a fennálló szerződéseket, az állami tulajdonú terek, parkok, közterek, felszín alatti építmények létrehozása kizárólag az állam gazdasági tevékenységi körébe fog tartozni. Volt szó az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány részére történő ingatlan átadásáról, amit azért lehetett volna valamilyen garanciákhoz kötni, és majd beszélni fogok a postatörvényről.

Jobbára erről szeretnék beszélni, hiszen valóban a módosítások közül kiemelésre érdemes a postaügyletekkel kapcsolatos törvény módosítása, már csak azért is, mert ugyan nem ez a törvény szabályozza, de mégiscsak az elmúlt napokban jelentette be a Magyar Posta, hogy 366 postát bezár 210 településen, és bejelentette azt is, hogy jövő január 1-jétől csoportos létszámleépítést hajt végre 300 fő tekintetében, ami lehet, hogy ennél lényegesen nagyobb szám lesz.

A miniszterelnök úr a napokban, az azonnali kérdések órájában azt mondta, hogy azért kell ezt megvalósítani, a postákat átalakítani, hogy nőjön a szolgáltatás színvonala, ha azonban szigorúan erre a törvényre, a postai szolgáltatásokra vonatkozó részt nézzük, akkor konkrétan arról szól ez a módosítás, hogy az elsőbbségi levelek a jövőben egy napot késhetnek. Azt gondolom, ez minden, csak nem a szolgáltatás színvonalának emelkedése, bármennyire is mondta ezt a miniszterelnök. Aztán azt is mondta a miniszterelnök, hogy a Magyar Posta egy veszteséges vállalat, és az uniós szabályok kizárják, hogy egy egyébként veszteséges cégnek a magyar állam támogatást adjon. Nos, tisztelt képviselők, a Magyar Posta beszámolója szerint 2020-ban 9,5 milliárd forintos nyeresége volt, 2021-ben pedig 14,8 milliárd forintos nyeresége volt. Csak az elmúlt két évet szeretném önöknek jelezni. Akkor tisztelettel kérdezem a kormánypárti képviselőtársainkat, hogy miről beszélt az önök miniszterelnöke, amikor veszteségességről beszélt a posta tekintetében.

Azt is mondta a miniszterelnök úr, hogy az uniós szabályok mit zárnak ki. Nos, az állam minden évben megtéríti a Magyar Posta, a postai egyetemes szolgáltató által nyújtott közszolgáltatások méltánytalan többletterhét.

(13.10)

Ez egyébként az uniós szabályozás alapján engedélyezett  tehát hangsúlyozni szeretném, engedélyezett az uniós szabályozások alapján , és ez így volt a korábbi években is. Sőt, a 2023. évi költségvetési tervben is a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezetben rendelkezésre áll 5,6 milliárd forint erre a célra. Megint kérdezem, akkor miről beszélt az önök miniszterelnöke.

A posták bezárási hulláma egyébként nagyon súlyos következményekkel fog járni nagyon sok településen, például ha csak a saját választókerületemet, Szegedet vagy Békéscsabát nézem, a posták kétharmada megyeszékhelyen  megyeszékhelyen!  be fog zárni, és lesznek olyan települések, ahol tulajdonképpen lehetetlenné fog válni a posta által nyújtott szolgáltatások igénybevétele. Ez egyébként egy újabb megszorítás, több százezer embert érint, szegedi viszonylatban egyébként több tízezer embert érint, hiszen majd nyilván többet kell sorba állni az embereknek, nehezebben tudják elintézni a postai ügyüket vagy befizetni a számláikat, feladni a küldeményeiket, mert lehet, hogy sok esetben át kell menni több kilométert egy másik településre, ami szintén az emberek számára vélhetőleg költséggel fog járni.

Visszatérve Szegedre, teljesen értelmetlen és indokolatlan, hogy olyan mértékű városrészek, mint Tápé, Petőfitelep, amelyek 5-6 ezer fős településrészek, amelyek magyarországi viszonylatban már azért egy kisebbfajta városnak megfelelnek, maradnak szolgáltatás nélkül, ezeken a részeken bezárják a postát. De tudok önöknek mondani olyan lakótelepi postát, ahol havonta 8-9 ezer ügyfelet látnak el szegedi viszonylatban. Egy modern, korszerű, az elmúlt években felújított postáról beszélünk, a posta tulajdona ez az épület, a rezsiköltségek is nagyon alacsonyak, nem kell bérleti díjat fizetni, ráadásul oktatóposta, és még egyszer mondom, 8-9 ezer ügyfelet fogadnak havonta, és ez a posta is bezárásra kerül, ami aztán teljességgel érthetetlen és teljességgel elfogadhatatlan.

Ha már egy kicsit aktuálpolitizálunk, azért nem ezt tetszettek ígérni. Képviselő úr az előbb felállt és elmondta, hogy mekkora rezsivédelem történt az önök intézkedéseiben akkor, amikor az átlag feletti fogyasztóknak két-, illetve hétszeres árat kell fizetni az áramért, illetve a gázért, ami egyébként a lakosságnak vélhetőleg 50 százalékát fogja érinteni. Azt is tetszettek mondani, hogy nem fognak majd adót emelni, miközben a kata eltörlése mégis burkoltan egy adóemelésről szól. Azt is tetszettek mondani, hogy meg fogják védeni az élelmiszerárak drágulását. (Sic!) Mai adat, nem én mondom, 40 százalékos ma már az élelmiszerárak inflációja, emelkedése, és 21 százalék már az októberi infláció, ami az előző hónaphoz képest tovább emelkedett.

Tehát ilyenfajta dolgokkal kell azért szembesülni a magyar lakosságnak, miközben egyébként újabb megszorító intézkedéseket tesznek, lásd a postabezárásokat, és a napokban tárgyaltuk elég hosszan azt a törvényjavaslatot, amelynek tekintetében pedig a magyar állam, amikor a segítségről és a támogatásról van szó, akkor pedig úgy intézkedik, hogy magát a legnagyobb háttérbe sorolja, és azt mondja, hogy a szociális ellátások területén a rászorultak tekintetében az egyén először gondoskodjon magáról, majd gondoskodjanak a hozzátartozói az egyénekről, akik rászorulnak, és az állam magát előkelően a legutolsó sorba teszi.

Tessenek már azért egy kicsit elgondolkodni azokon az intézkedéseken, amelyeket megvalósítanak, és tessenek már betartani azokat az ígéreteket, amelyeket a választási kampányban tetszettek mondani! Akkor engem egyéni képviselőként, jelöltként naponta keresett az önök propagandasajtója pontosan ezekkel a kérdésekkel, hogy nyilatkozzam, hogy hogyan fogom megemelni a rezsiárakat, hogy fogok Ukrajnába katonákat küldeni, és még sorolhatnám. Semmit mi nem valósítottunk volna meg, ezzel szemben önök mindazt, amit egyébként akkor annak idején ránk vallottak, szép sorjában valósítják meg.

Úgyhogy arra kérem önöket itt a posta kapcsán is, hogy gondolják át az intézkedéseiket, ne zárjanak be egyetlen postát sem, hiszen ez az emberek mindennapjait nehezíti meg. Egyébként a szegedi önkormányzati képviselők 12 alkalommal a héten, november 12-éig, mert addig megtörténik a posták bezárása, kint lesznek az utcán, petíciót, aláírásokat gyűjtenek, amit el fogunk juttatni a kormány részére. Már csak azért is elmondtam, hiszen 5-6 ezer fős települések meg 8-9 ezer fős településrészek fognak posta nélkül maradni egy ekkora városban, mint Szeged. 160-170 ezer fős városról beszélünk, és a 19 postából 12-t be tetszenek zárni. Elképesztő! Önnek mondom, államtitkár úr, hiszen nyilvánvaló, ön lesz majd, aki erre fog válaszolni.

Nem én vagyok az egyedüli, aki egyébként ebben felháborodott. Csak néhány polgármestert engedjenek meg, hogy mondjak! Balajt Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a sajtóból értesült, hogy bezárják a postahivatalokat, a városvezető nyílt levéllel fordult a postához. Horváth Tamás, a Fidesz-KDNP polgármestere felháborítónak tartja, hogy a mindennapokat érintő nehézségek és szankciók ellenére egyeztetés nélkül döntöttek arról, hogy bezárják a postákat. Vass György, Fót fideszes polgármestere egyenesen aláírta a DK kezdeményezését, amely a postabezárások ellen szól. Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere nemrég a Facebookon reagált arra, hogy személyesen adott fel levelet a Magyar Posta részére, hogy egyébként a postákat ne zárják be, és még sorolhatnám, hogy hány polgármester tett hasonló jellegű megnyilvánulást az önök soraiból.

Tessenek egy kicsit elgondolkodni, tessenek egy kicsit az emberek szemébe nézni, és tessenek befejezni azt a megszorító intézkedési politikát, amit folytatnak! Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage