DR. MÉSZÁROS LAJOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A keresztény egyházak tevékenysége rendkívüli mértékben hozzájárult Magyarország, a magyar nemzet megerősödéséhez és fejlődéséhez. Tagadhatatlan fontos szerepük a magyar történelemben. Az egyházak munkája nemcsak vallási és erkölcsi jellegű, hanem kultúrateremtő és megőrző, továbbá az oktatás, nevelés, egészségügy, szociális és kulturális szolgáltatások területén is kiemelkedő tevékenységet végeznek.

A magyarországi egyházak érdemeire kitűnő példa az oktatásban való szerepvállalásuk, hiszen 2010 óta megduplázódott az egyházi óvodákban, általános és középiskolákban tanulók száma, ma már 220 ezer diák jár egyházi fenntartású intézményekbe. 2010 óta stratégiai partnerei az egyházak a magyar kormánynak. Büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt tíz év alatt Kárpát-medence-szerte több mint 3 ezer templom újult meg, és mintegy 150 új templom épült kormányzati támogatással.

Sajnos, Magyarország történelmében volt olyan időszak, amikor az egyházak elnyomásnak és üldözésnek voltak kitéve. A kommunista rendszer az egyházakat megfosztotta minden vagyonától, a kiépített intézményrendszerüktől, annak fenntartásául szolgáló földektől, erdőktől és ingatlanoktól. Az egyházi tulajdon helyreállításának első lépései a nyolcvanas években kezdődtek meg, amikor elfogadásra került a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény, melynek értelmében az egyházak autonómiájának visszaállítására került sor. Az egyházak visszaigényelhették a szocialista korszakban jogtalanul elvett ingatlanaikat, illetve kárpótlást kérhettek azokért. A rendszerváltoztatás során megkezdett kárpótlás csak részlegesen, egy elnyúló, hosszú folyamaton keresztül adta vissza egyes vagyonelemeiket.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat ennek a folyamatnak a részét képezi. A mai napig vannak olyan önkormányzati vagy állami tulajdonban álló ingatlanok, amelyek jelenleg is hitéleti vagy kiemelt szakrális célra használt épületek. A javaslat egyik célja, hogy az ilyen tulajdoni háttérrel rendelkező ingatlanok kérelemre ingyenesen és általánosforgalmiadó-mentesen egyházi tulajdonba kerüljenek. Másrészt, a törvényjavaslat értelmében a bevett egyházi fenntartóknak lehetősége nyílna arra is, hogy az általuk fenntartott köznevelési intézményeknek otthont adó állami, önkormányzati ingatlanok tulajdonjogát ingyenesen kérelmezni tudják. Ennek eredményeként lehetőség nyílik a különféle pályázati eljárásokban való részvételre, továbbá megkönnyíti a köznevelési intézmények jó karban tartását.

A törvényjavaslat kezelni hivatott a történelmi és nemzeti emlékhelyek esetleges tulajdonosváltozással kapcsolatos kérdéseit, melynek célja, hogy a nemzeti emlékhelyek ne kerüljenek ki a magyarországi tulajdonosi körből, és szerepüket folyamatosan be tudják tölteni. A rendelkezés szerint nemzeti emlékhely kizárólag a magyar állam, magyarországi jogi személy vagy magyar állampolgár tulajdonában állhat. Amennyiben a tulajdonos egyházi jogi személy, de magyarországi működése bármilyen okból megszűnik, a tulajdonában álló nemzeti emlékhely tulajdonjoga az egyház magyarországi legfőbb képviseleti szerve által megjelölt egyházi jogi személyre száll át. Kiemelendő a javaslat ezen eleme, hiszen a nemzeti emlékhelyeink a magyarság kulturális központjaiként működnek, fontos szerepet játszanak a nemzeti öntudat és a vallás szabad gyakorlásában.

Tisztelt Országgyűlés! Az elhangzottakra tekintettel kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage