DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy Harrach Péter három pontjával egyet tudok érteni: az értékek védelmezése, a közfeladatok védelme és a biztonságos ellátás, valamint az emlékhelyek védelme.

De nézzük is meg, hogy az előttünk levő törvénymódosító javaslat legfőbb pontjai pontosan mire is adnak lehetőséget! Arra ad lehetőséget, hogy még több ingatlan kerüljön az egyház tulajdonába, lehetőleg ingyenesen, és lehetőleg úgy, hogy az örökre a tulajdonukban is maradhasson. Nos, önmagában az, hogy templomok kerülnek az egyházak birtokába, nyilvánvaló, hogy nem kifogásolható, de ha belemegyünk a részletekbe, akkor már van miről beszélni.

Nagy mennyiségű ingyenes ingatlanátadásról van szó. A 2021-ig eltelt 11 évben összesen 118 ingatlan került át az egyházak tulajdonába, de idén ez a folyamat felgyorsult, és szeptemberig már újabb 53 ingatlan került átadásra és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő információi szerint, és további 113 ingatlanról folynak egyeztetések. Ez összességében nagyon sok ingatlan átadását jelenti. Nagy értékű ingyenes juttatásról van szó.

Az eddig átadott ingatlan vagyon értéke 30 milliárd forint körülire tehető úgy, hogy egy 2021-es összesítés szerint az elmúlt tíz év alatt ezermilliárd forint feletti az egyházak számára különböző jogcímen adott támogatások összege. A további ingatlan vagyonok átadásával újabb tízmilliárdok vándorolnak az egyházakhoz. Persze, nem mindenki szerencsés. Félő, hogy ez a javaslat csak meggyorsítja és egyszerűsíti azt, hogy a kormány a számára fontos egyházak és egyházi személyek felé lehessen adakozó. Emlékezzünk Iványi Gábornak és egyházának a meghurcolására, amikor nemhogy a fenti bőkezűség nem volt jellemző, hanem ellenkezőleg, a karitatív tevékenységet végző személy és egyház ellehetetlenítése történt.

Az átadott ingatlanok gyakorlatilag örökre egyházi tulajdonban maradhatnak. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Nyilvánvalóan szó volt a szakrális épületekről. Ezek esetében, amennyiben az egyház felhagy a hitéleti tevékenységgel, maga a tulajdonló egyház döntheti el, hogy kinek, pontosabban melyik másik egyháznak adja tovább az adott ingatlant.

A jelen módosító javaslat a közoktatással, közneveléssel kapcsolatos ingatlanok esetében is lehetővé teszi, erre államtitkár úr is kitért, hogy maga az ingatlan vagyon soha ne kerüljön vissza állami vagy önkormányzati tulajdonba. És itt már nem szakrális épületekről, templomokról van szó, hanem iskolaépületekről és egyéb, más célra is használható ingatlanokról.

Mi a módosítás célja? Helyénvaló, hogy a javaslat a szakrális ingatlanok esetében biztosítani kívánja az ingatlan hitéleti szerepének és jellegének megőrzését  erről is beszéltem, hogy ez abszolút támogatandó  , és ez egy fontos és kiemelt társadalmi érdek. Az már azonban kérdéses, hogy ezt miért örökös tulajdonba átadással akarják megtenni. Az is helyénvaló, hogy a javaslat az egyházak számára a közoktatási, köznevelési célok ellátására vagy a karitatív és szociális tevékenységek ellátására kíván megfelelő épületeket biztosítani. De hogy ezt ingyenes ingatlanvagyon-átadással kell biztosítani, az már nem tartjuk feltétlen szükségesnek.

Azonban, ha ez az irány, akkor szerintem érdemes továbbvinni. Ha az egyházak egy elképesztően értékes vagyontömeget kaphatnak a társadalom szempontjából fontos tevékenységük ellátása okán, akkor nincs akadálya annak, hogy egyéb szervezetekkel is ugyanilyen bőkezűen bánjon a kormány. Az emberek szociális biztonságának megteremtése ugyanúgy egy kiemelt és társadalmi szempontból rendkívül fontos tevékenység. Miután a szociális törvény módosítása az állam elé helyezi a karitatív szervezeteket a szociális biztonság megteremtésében, és ebben a feladatban a civil szervezeteknek elképesztően nagy munkája van, jogos a felvetés, hogy azok a civil szervezetek és alapítványok, melyek a szociálisan rászorulók számára nyújtanak segítséget, ugyanúgy ingyenesen jussanak hozzá a feladatuk ellátásához szükséges ingatlanhoz, legyen nekik is ingatlan vagyonuk. Kapjanak ingyenes ingatlant például a hajléktalanellátásban dolgozó vagy a rászorulókon segítő szervezetek is.

Sőt, a hitélet nagyon fontos feladata többek között az emberek mentális egészségének és stabilitásának óvása. Ezt továbbgondolva tehát lehetne ingatlan vagyona azoknak a szervezeteknek is, amelyek például az LMBTQ-társadalom tagjaiban lévő problémákban vagy a családon belüli erőszak elszenvedésének feldolgozásában segítik az embereket. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage