RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Nemzetközi Migrációs Szervezet, az IOM, egy nemzetközi szervezet, amelynek hazánk 1991 óta tagja. Jelenleg 174 állam a tagja, és további 8 állam rendelkezik megfigyelő státusszal. A Nemzetközi Migrációs Szervezet alapokmányának és módosításainak kihirdetéséről szóló 2013. évi CXLVI. törvényünk hatályos szövege a legutóbbi, 2020-ban elfogadott, rendkívül rövid és a technikai módosításokat még nem tartalmazza.

A 2020-ban elfogadott módosítás technikai jellegű. A főigazgató-helyettesek számát egyről kettőre növelte, illetve pontosításra kerültek a megválasztásukhoz kapcsolódó eljárási szabályok. A módosítás a migrációs szervezet alapokmányának eljárásrendje értelmében hazánkra nézve ugyan már hatályba lépett, de formailag annak belső jogi kihirdetésére is szükség van. A benyújtott törvényjavaslat elfogadásával és kihirdetésével Magyarország tehát nemzetközi jogi kötelezettségét teljesíti.

Mindezekre tekintettel kérem önöket, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm kitartó figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage