SAS ZOLTÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Ház! A Nemzetközi Migrációs Szervezet alapokmányának módosításáról tárgyalunk; a Tanács negyedik rendkívüli ülésén, 2020. október 28-án elfogadott 1385. határozatával módosította az alapszabályát.

A módosítás lényege, hogy a főigazgató-helyettesek száma egyről kettőre változik. A módosítás az alapokmány 25. cikk (2) bekezdésével összhangban a Tanács általi elfogadása napján lépett nemzetközileg hatályba, mivel ez nem alapvetően változtatja meg a szervezet alapokmányát, és nem ró új kötelezettséget a tagállamokra.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet a területre vonatkozó szakpolitikai iránymutatásainak kidolgozásán dolgozik 1951-től. Globális stratégiákat fogalmaz meg, szabályokat alkot, valamint a főáramú migrációs ágazathoz kapcsolódó tudást menedzseli  ideértve a munkaerőt , és megkönnyíti a migrációt, az emberkereskedelem elleni küzdelem ellen föllép, a támogatott, önkéntes visszatérést segíti, a migrációs egészségügyet, a kiszolgáltatott migráció segítését, a bevándorlást és a határigazgatást, valamint a migrációkezelés általános kapacitásépítését támogatja.

A Covid-19-világválság hatása ellenére a szervezet továbbra is az egyik legnagyobb válságkezeléssel foglalkozó nemzetközi szervezet, ugyanakkor nekünk Magyarországon meg kell arról is emlékeznünk, hogy a keleti és a déli határszakaszainkon zajló események kapcsán pontos rálátásunk van a valós háborús menekültek és az illegális migráció közti különbségre.

Ebben a napirendi pontban is szóvá kell tennünk, hogy a tegnapi nap folyamán sajnálatos esemény történt; és szóvá kell tennünk, hogy a bolgár határon illegális migránsok tűzpárbajba kerültek a bolgár határőrizetet ellátó rendőr- és katonai járőrrel, aminek az lett a sajnálatos eredménye, hogy a bolgár rendőr a helyszínen az életét vesztette.

Remélem, hogy a magyar határ biztosításáért felelős, most létrehozott határvadász ezred kiképzése és felszereltsége okán alkalmas lesz arra is, hogy az ilyen rendkívül nehéz helyzeteket kezelni tudja a jövőben. Hosszú ideje kértük már és indítványoztuk az önálló határvédelem létrehozását. Örülünk neki, hogy ez jelenleg zajlik.

Visszatérve a tervezethez: az ebben szereplő változásokat, a főigazgató-helyettesek létszámának az emelését természetesen a Jobbik is támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage