DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Önök újabb felhatalmazásért hozzák be ezt a törvényjavaslatot, egy újabb felhatalmazás megadásáért, annak elfogadásáért jöttek a parlamentbe, és azt kell hogy mondjam, ugyanúgy, mint az ezt megelőző vitában 30 nappal ezelőtt, illetve az azt megelőző vitákban, azt kell hogy elmondjam, hogy a mostani esetben alapvetően azzal van probléma, hogy a megalapozottsága, tehát az alapvető indokoltsága a veszélyhelyzeti szabályozásnak, azaz  legyünk tiszták!  a rendeleti kormányzásnak álláspontunk szerint nem áll fenn. Elmondtam korábban is, hogy azért nem áll fenn, mert azok a veszélyek, amelyekkel az ország szembenéz, a rendes jogrendben is orvosolhatóak. Rendelkezésre állnak a kormány számára és a parlament számára is azok, mind a rendeleti, mind a törvényalkotási feladatok, amelyekkel az egyes problémákat kezelni lehet, így mind a gazdasági válsággal kapcsolatosan az infláció kezelésével vagy más tényezőként  és ez talán nem is a rendeleti kormányzásra tartozik  a forint megvédésével, a humanitárus katasztrófa elhárításával mind-mind olyan eszközrendszerrel rendelkezik Magyarország, amely világos törvényi keretek között üzemeltethető, nem szükséges pluszfelhatalmazás a rendeleti kormányzáshoz. (Sic!)

Álláspontom szerint szimplán annyi történt, hogy a kormányfő beleszeretett a rendeleti úton való kormányzásba, világos, hogy veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza jelenleg Magyarországot, és azt kell mondani, hogy a Brüsszelben nyolcból nyolc szankciós csomagot megszavazó szankciókirály, Orbán Viktor lényegében csak egy biankó csekket kér ahhoz, hogy minden a saját módja szerint történjen az országban, és ne kelljen se beszámolni, se senkivel megvitatni azt, hogy mi történik.

Ismételten szeretném leszögezni, a kialakult helyzetet és a körülményeket mind kezelni lehetne, így az inflációt, akár a 150 százalékos tojásár-emelkedést; bár itt, ugye, akár vitába is szállhatnánk, hogy az ársapka mennyiben segíti a piaci folyamatokat, illetve azt, hogy az embereket megvédjük, hiszen azt mindannyian tudjuk, és szerintem önök is tudják, hogy ha bármely termékhez a piacon egy rögzített árral hozzányúlunk, az azt fogja feltételezni, és az lesz a következménye, hogy soron következő termékekbe, soron következő szolgáltatásokba is be kell avatkozni, ahol meghúznak egy szálat a rendszerben, és akár egy terméknek az árát is rögzítik, újra és újra előbukkannak olyan problémák, amelyeket kezelni kell. Tehát önmagában egy ilyen árrögzítéssel problémák tucatjait idézik elő. Talán Nagy Márton nem is egyszer, többször mondta korábban, hogy ezektől az ársapkáktól vagy a hatósági áraktól el kellene szakadnia az országnak, és más módon kellene megvédeni a fogyasztókat. Ugye, erre adtunk, illetve volt felvetés, áfacsökkentési javaslat akár szigorúbb ellenőrzéssel, ezt talán az ellenzéki pártok is mind támogatták, hogy ebben el lehetne indulni, vagy egy ilyen lehetne a családi kártyának az intézménye, amely hosszú távon a családokat segíti, tehát több megoldás is lenne, amelyhez  ismételten mondom  nem kell plusz rendeleti felhatalmazás.

A humanitárius katasztrófahelyzetet, amikor még nem rendeleti úton történt a szabályoknak a meghatározása, Magyarország példamutató módon, és itt nem a magyar kormány vagy a magyar hivatalos szervek mindegyike, de nagyon sokszor a civilek példamutató módon a határon és a határ közelében az önkormányzatok segítségével megvalósították azokban a napokban, amikor a háború kitört, és tömegével érkeztek magyar ajkú, menekülőben lévő honfitársaink, és olyanok is, akik Ukrajna belsőbb területéről érkeztek. Én magam is ott voltam, és láttam, hogy milyen jó harmóniában és milyen jó együttműködésben tud dolgozni mind az önkormányzat, mind a civil szervezetek, a lakosság, amihez nem kellett külön rendeleti felhatalmazás és önálló, ilyen téren kialakult jogalkotási gyakorlat.

És hát, itt van az energetikai katasztrófa, ahogy önök fogalmaztak. Erre is van lehetősége és módja a kormánynak a törvényalkotás, illetve a saját eddig meglévő rendeleti útján, illetve rendeletek felhasználásával a megfelelő kormányzásra, ezt nem kellene emögé rejteni. És azért nem kellene emögé rejteni, és azért nem szükséges szerintem a felhatalmazás önöknek, és azért nem szükséges a rendkívüli jogrendnek az ilyen módon kihasználása, és ezt már az előző vitában is elmondtam, mert az ilyenfajta rendkívüli jogrendeknek a bevezetése és az ehhez kapcsolódó rendeletalkotás minden egyes esetben sérti a következetes és jó jogkövetési magatartást. Hiszen a jogkövető emberek, akiket, ugye, nem mentesít a törvénynek vagy a szabálynak a nem tudása az elkövetett esetleges ballépéseik alól, nem tudják igazából azt a lépést tartani, hogy kövessék az őrájuk vonatkozó szabályozást. Ez egyrészt rontja, ugye, a jogkövetést, másrészt a jogalkotásnak a minőségét is rontja, harmadrészt olyan kellemetlen helyzeteket eredményez, hogy mindenfajta ilyen jogalkotási trükkel kell a végén az összes rendeletet majd hatályban tartani, illetve továbbvinni, ami lényegében a megcsúfolása annak, ami a jogalkotásnak az igazi hivatása lenne.

(17.30)

S amit még tovább ront, az pedig a jogértelmezés. Ha valakinek a jogkövetésben is gondot okoz az, hogy az állandóan változó szabályokat miként követi, hát, a jogértelmezés is problémába kerül, így esetleg az állammal vagy egymás közötti cégek egymás közötti vitás helyzetében is többször előállhat olyan, ami nehezíti a jogértelmezést, ezáltal a jogkövetést rontja, és a jogalkotásba vetett bizalmat is csökkenti.

Összességében, összefoglalva azt tudom elmondani, tisztelt képviselőtársaim, hogy álláspontunk szerint nem áll fenn az a helyzet, amely alapján indokolt lenne, hogy megadjuk önöknek ezt a felhatalmazást. Az a helyzet, ami jelenleg van, a rendes kereteket kihasználva, a rendes jogrendet kihasználva, annak az eszközeit száz százalékig érvényesítve kezelhető, megoldható, éppen ezért nem áll módunkban és nem áll lehetőségünkben, hogy önöknek erre felhatalmazást adjunk.

A Jobbik Magyarországért frakciója nem fogja megszavazni önöknek ezt a javaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage