DÓCS DÁVID, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Röviden összefoglalnám, hogy egészen pontosan miről is szólna ez az újabb veszélyhelyzet.

Mint ismeretes, a kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára való tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet szeretne kihirdetni, egy újabb veszélyhelyzetet. Erről a 180/2002. (V. 24.) számú kormányrendelet rendelkezik. Mi azt gondoljuk, hogy ennek az újabb veszélyhelyzetnek a fenntartása a törvényalkotást egész egyszerűen rendeleti szintre süllyeszti, amit mi aggályosnak tartunk. 2022. november 1-jén hatályba lépett ugyanis Magyarország Alaptörvényének kilencedik módosítása, ennek is az a része, amely az Alaptörvény különleges jogrenddel, így a veszélyhelyzettel kapcsolatos szabályait koncepcionális jelleggel alakítja-alakította át.

A X. hó 28-án kihirdetett 424/2002-es kormányrendelettel új veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány, 2022. november 1-jei hatálybalépéssel. A veszélyhelyzet az Alaptörvény kilencedik módosítása értelmében 30 napra hirdethető ki. A kormány a veszélyhelyzetet az Országgyűlés felhatalmazása alapján meghosszabbíthatja abban az esetben, ha a veszélyhelyzet kihirdetésére okot adó körülmény továbbra is fennáll, s mint látjuk, olyan kort élünk, amikor ez folyamatosan újra és újra meghosszabbítható, így mi veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe, cseberből vederbe esünk folyamatosan. A kormány ebben a különleges jogrendben rendeletet alkothat, amellyel a sarkalatos törvényben meghatározottak szerint egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. A javaslat célja, hogy az Országgyűlés az Alaptörvény 51. cikkében található (3) bekezdés alapján felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet 180 nappal újra meghosszabbíthassa.

Tisztelt Ház! Itt jön a lényeg, melyre a Mi Hazánk Mozgalom igazán reagálni szeretne. Az elmúlt évek bár nehéz, embert és kormányt próbáló évek voltak, amik előttünk állnak, azok pedig még ennél is nehezebbnek ígérkeznek, nem tartjuk szerencsésnek, hogy a kormány folyamatos veszélyhelyzetet kihirdetve hozhat meg rendre rendkívüli intézkedéseket, vagy függesztheti fel kénye-kedve szerint egyes törvények alkalmazását, illetve kormányrendeletekkel vezetheti az országot, az Országgyűlést, legalábbis az ellenzéki részét teljes mértékben kihagyva abból. A most magunk mögött hagyott veszélyhelyzetben 107 ilyen kormányrendelet született az élet legkülönbözőbb területeit érintve. Ezek nem széles társadalmi konszenzuson alapultak, így nem is tükrözik a társadalom igényeit maradéktalanul, hiszen a saját magunk által megtermelt energiák árainak a megemelése, valamint a rendszerhasználati díjak többszörösére emelkedése, azt gondoljuk, hogy nem a magyar emberek érdekeit szolgálja, mégis ilyen kormányrendelet született, s önök ismét azt szeretnék, ha az Országgyűlés ennek a veszélyhelyzetnek a további fenntartását fogadná el.

A Mi Hazánk Mozgalom a humanitárius intézkedéseket és a magyar lakosságot segítő intézkedéseket tudja támogatni, de ebben a formában nem tudja elfogadni ezt a törvényjavaslatot teljes mértékben, ezért annak módosítását fogja kezdeményezni, hiszen egész egyszerűen elfogadhatatlan, hogy olyan kiugró esetek is tapasztalhatók, amelyek például a rezsiemelkedésnél az eddig 107 forintos köbméterenkénti gázárat 3 ezer forint fölötti árra emelnék. Önök ezt a rezsicsökkentés jegyében tennék, amitől hangos volt a kormányzati sajtó a választások előtt. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ez egész egyszerűen már a népnyúzás kategóriája. Ez nem az a kategória, amikor majd egy kicsit húz a nadrágszíján az átlag magyar adófizető és az átlag magyar vállalkozó is majd kifizeti, hanem ez egész egyszerűen a kifizethetetlen kategória.

Éppen ezért e mögé a veszélyhelyzet mögé bújtatva ezt nem lehet támogatni, és ahogy említettem is, a Mi Hazánk Mozgalom nem tudja támogatni, úgyhogy ennek a törvényjavaslatnak a módosítását fogjuk kezdeményezni. Köszönöm szépen a szót. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage