DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Be.-t, a Btk.-t és a bv.-t érintő törvénymódosítással kapcsolatosan csak pár lényegi elemet szeretnék kiemelni, amiről úgy gondolom, hogy az elhangzott kritika mellett fontos, hogy megemlítésre kerüljön; egy része olyan, amit támogatni lehet, egy része pedig olyan, amiért a Jobbik nagyon régóta töretlenül és a törvényes rend pártján állva és ezt kifejezésre juttatva gondolkodott és szót emelt.

Az egyik ilyen volt a dizájnerdrogok ellen, tehát mondjuk úgy, hogy korunk pestise vagy a modern kori pestis ellen való küzdelem, ugyanis a droghasználat és a könnyűdrogok, dizájnerdrogok elterjedése lényegében egy járvány, egy modern járvány, amellyel a törvényalkotónak nagyon nehéz volt felvenni a küzdelmet.

Egészségügyi témájú törvényjavaslatokban is megfogalmaztuk a javaslatokat, illetve módosító szándékot, és világos volt az is, hogy magának a büntető jogszolgáltatásnak is valamit kezdenie kell majd ezzel a témakörrel, különösen úgy, hogy sorra merültek fel a jogalkalmazás során és bírósági eljárásokban az ezzel kapcsolatos hiányosságok, és az Alkotmánybíróságnak egy nem is olyan régi döntése rámutatott arra, hogy az Országgyűlés mint törvényalkotó mulasztásban van.

Éppen ezért örülünk, hogy végre egy világos és tiszta szabály kerül beiktatásra, és a dizájnerdrogokkal, illetve maguknak a drogoknak a fogalmával kapcsolatosan sokkal világosabban lehet látni az elkövetkezendő időszakban, mert ez azt eredményezheti, hogy mindazokban az esetekben, amikor nagyon nehéz volt a bűnüldöző szerveknek, illetve a bíróságnak eldönteni és érvényt szerezni annak az elképzelésnek, hogy mi is lényegében a szóban forgó magatartás, és hogy aláesneke azok a szerek, amelyeket az elkövetők használtak és ezért elítélhetőke a drog terjesztéséért vagy akár a használatáért is, sokkal világosabb képet fogunk kapni.

Végre egy egészségügyi, egy miniszteri rendeletben lesz megtalálható mindazon összes kábítószernek minősülő anyag, amelynek eddigi hiánya nagyon problémás volt az ítélkezési gyakorlatban. Ezzel egyrészt eleget teszünk  igaz, határidőn túl  az Alkotmánybíróság felhívásának, és eleget teszünk annak a nagyon régóta meglévő jogalkotási szükségletnek, hogy ezt világosan rendezzük.

A könnyűdrogok, a dizájnerdrogok elleni küzdelem talán az egyik legfontosabb társadalompolitikai célunk, amely nemcsak egészségügyi, hanem bűnüldözési cél is, éppen ezért ez a része a törvényjavaslatnak biztos, hogy támogatható, ezért nagyon szomorú, hogy vannak olyan részei a törvényjavaslatnak, amelyek biztosan nem támogathatóak.

Ilyenkor a jogalkotó nagyon nehéz helyzetben van, hogy miként is súlyozza és miként is tegye abba a bizonyos serpenyőbe a pró és kontra érveket, a mellette és ellene szóló érveket, hogy melyiknek nagyobb a súlya, és melyik alapján mondható az, hogy maga a törvényjavaslat összességében többet használ, mint amennyit árt.

És hogyha pozitív dolgokról beszélünk, érdemes a kritikán túl megfogalmazni azt is, hogy a bv-törvénybe betett reintegrációs eltávozás jogintézménye kifejezetten támogatható, hiszen ez és az ebbéli változás arra ösztönzi a fogvatartottakat, hogy megfelelő magatartást tanúsítsanak a bv-intézetben.

Mindig gond volt azzal, hogy miként lehet a rendet fenntartani. Az elmúlt időszakban  és köszönet érte a bv-dolgozóknak  Magyarország mentes volt azoktól az egyébként más európai országokra jellemző botrányoktól, ami a büntetés-végrehajtás körülményeiben, az ott tartózkodók magatartásával, az ő életvitelükkel kapcsolatos volt.

Természetesen a bv-módosításnak reagálnia kell arra a modern korban támasztott kihívásra is, hogy a telekommunikációs eszközök és a kapcsolattartás változó formája betüremkedett a bv-be is, és most már ott tartunk, hogy a büntetés-végrehajtásban szabadságvesztés büntetésüket töltő emberek bűncselekményeket követnek el a saját telefonjaikon és a közösségi médiát használva, és az elkövetésnek lényegében a helye a saját cellájuk, az elkövetés eszköze pedig egy ott található telekommunikációs eszköz. Tehát ezekben mindenképpen előrelépésre van szükség.

Talán a korábbi bv-szabályozás nem adott arra lehetőséget, most viszont talán egyre több lehetőség van arra, hogy az ebbéli ismételt bűnelkövetői tevékenységet szégyenszemre büntetés-végrehajtási falak között követik el, de ezeket lehessen valamilyen módon kordában tartani. A Be.-vel kapcsolatos módosításnál szintén előremutató és talán könnyebbé teszi a kommunikációt, hogy a terhelteknek és a tanúknak is meg kell adniuk az elektronikus elérhetőségeiket, illetve azt be kell jelenteni.

Nagyon gyakori volt és talán a koronavírus-járvány mutatott rá arra, hogy egyes büntetőeljárásokban a gyakori megbetegedések, akár a terheltek nagy száma, a védők nagy száma, a meghallgatandó tanúk számossága miatt sokszor tárgyalást képtelenség volt rendesen kitűzni és tartani, és az érdekeltek értesítése pedig szinte lehetetlen volt ezeknek az elektronikus elérhetőségeknek vagy más elérhetőségeknek a hiányában. Tehát ez is a büntetőeljárások gyors lefolytatásának és az eredményességének, sikerének az egyik záloga lehet.

(18.50)

Szintén érdemes azt is elmondani, hogy az is előremutató, hogy a sérelmezett döntés tekintetében harmadfokon lehetséges lesz egy eltérő tényállás megállapítása. Ugye, eddig az ebbéli gyakorlat a büntetőbíróságokon meglehetősen következetlen és eltérő volt, bár sokan a bírók lehet, hogy úgy ítélik meg, hogy ehhez minek hozzányúlni és minek ezzel foglalkozni, azonban a büntetőeljárásokban, különösen az egységes bírói gyakorlatnak a biztosítása egy nagyon fontos cél, és nagyon fontos érdeke a jogalkotónak és a jogalkalmazónak egyaránt.

Összességében tehát: az ismert és említett, már korábban képviselőtársaim által említett kritikák mellett, amiket nem kívánok megismételni azért, hogy egy kicsit az önök idejét mégis jól menedzseljük, és ne éljek vissza vele, ezeket a kritikákat egybevéve a pozitív intézkedések még mindig ott tartanak a serpenyőben, hogy nagyon nehéz eldönteni, hogy ezt a törvényjavaslatot támogatni lehet-e. Még hosszas meggyőzésre és hosszas bizottsági vitára lesz szükség ahhoz, esetleg módosító javaslatokra, hogy ez a javaslat számunkra is elfogadható legyen. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage