BENCZE JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Itt egy határozati javaslatról és egy törvényjavaslatról van szó, ami előttünk van. A határozati javaslattal könnyű dolgunk van. Én abban a körzetben élek, annak a körzetnek vagyok az országgyűlési képviselője, ahol Paks is található, az a székhelyünk, az a központunk, testközelből ismerjük az atomerőművet, és a Jobbik és jómagam is elkötelezettek vagyunk az atomenergia mellett.

Paks I. az az egyetlen üzem Tolna megyében, amely túlélte a rendszerváltást, és azóta is töretlenül üzemel, és egy kistérségnek biztosít egyfajta jólétet. Mi eddig csak az atomenergia pozitív hatásait ismertük és ismerjük is az erőmű által, tehát eddig nekünk csak jót hozott.

Igaz, amit Harangozó Tamás említett: ott kell ahhoz élni, hogy megismerjük az árnyoldalait is. Nálunk minden hónap első hétfőjén, biztos, ami biztos, szólnak a szirénák. Mi megtanultunk ezzel együtt élni, de tudjuk, hogy egy olyan üzem közelében élünk, aminek vannak veszélyei, és ennek most majd Paks II.-nél lesz jelentősége.

Paks I. biztosított nekünk jövőképet, látható fejlődést és egyfajta jólétet Pakson. Tehát létrehozott egy térségi központot  ez köszönhető az előttünk járók terveinek, a jövőképének és a folyamatosságnak. Mindenképpen támogatjuk azt, hogy nukleáris energiára szükség van; és Paks I. üzemidejét meg kell hosszabbítanunk, csak az fogja biztosítani Magyarország energiabiztonságát a jövendőben, legalábbis részben, amíg ez az erőmű termelni képes. És ez biztosít a környékünkön munkahelyeket. Úgyhogy ezzel semmiféle problémánk nincsen.

Viszont a Paks II.-téma. Paks II. maga a kérdések halmaza, Paks II. már ahogy eleve indult, és ahogy folytatódott. Paks II.-nél nagyon nehéz jó döntést hozni, ugyanis Paks II. maga a titkosítások halmaza. Egy letitkosított anyagról, amelynek nem ismerjük a hatásait, nem ismerjük a további folytatását, hogyan hozzunk így döntést? Hogyan biztosítsuk azt, hogy a választópolgárok számára azt tudjuk mondani, hogy igen, jó döntést hoztunk? Én nagyon kétlem, hogy a velem szemben ott ülő fideszes képviselők ezt tudják biztosítani, önök sem ismerik.

Több dolog elhangzott itt végig Paks II. környékén, és én úgy érzem, hogy maga a törvényjavaslat Paks II.-ről szól, hogy meg kell könnyíteni, fel kell gyorsítani az engedélyeztetési eljárást, hogy Paks II. gyorsabban épüljön meg.

Mi látjuk Paks II. árnyoldalát. Kezdjük azzal, hogy mit hozott Paks II. a térségnek. Először ünnepeltük, kiálltunk mellette, és a mai napig kiállunk mellette, hogy kell Magyarországra legalább még egy atomerőmű, ha energiabiztonságot akarunk adni az országnak, csak nem mindegy, hogy ki és milyen módon építi meg.

Most mondom, hogy a paksiak szemszögéből, az ott élő átlag választópolgárok szemszögéből és a környékén élők szemszögéből mit hozott Paks II. Eszméletlen magas ingatlanárakat. Az átlag paksi ember képtelen ingatlant vásárolni Pakson, ugyanis a spekulánsok és a strómanok az égbe felhajtottak mindent. Eddig nem hozott semmi jót, mert nem hozott munkahelyeket. A helyiek azt mondják, annyit értek el vele, hogy nyolc év alatt hét év késést hoztak össze. A Paks II. erőmű blokkjainak az első adatok szerint 2025-26-ban termelnie kellett volna, elektromos áramot kellett volna adnia az országnak, az építésnek munkát kellett volna adnia a térségbe érkezőknek, jólétet kellett volna hozni a térségben élőknek, ehelyett bizonytalanságot hozott.

Kismillió olyan oldalága van a Paks II.-beruházásnak, ami a térséget elkezdi negatívan érinteni. És az önök strómanjainak köszönhető. Itt van például Madocsa példája. A parlamentben is elhangzott, ott kint is naponta elhangzik, ugyanis a háttérben mozognak a strómanok, és egy sóderbányát akarnak nyitni Paksnak. Magyarán szólva, szét akarják bányászni a falu fél határát. Ezt úgy hívják, hogy településrombolás. Fel is fogjuk tenni írásban a kérdést, hogy mi történik Madocsán. Ha Paks II. megépül akármilyen módon, Madocsa számíthate arra, hogy elpusztítják a termőföldjeit, akár kiemelt beruházásnak minősítve? Ugyanis a törvény lehetőséget ad rá. Ez is egyfajta gyorsítást jelentene.

Ami itt a legnagyobb kérdést jelenti nekem, és itt már többen is jelezték, hogy Paks II.-t egy szakembergárda kezdte el vezetni.

És megütötte a fülemet a mondat: indokolatlanul elhúzott eljárás. Könyörgöm, ez egy atomerőmű terén mit jelent? Mi az, hogy indokolatlanul elhúzott? A stróman nem jut hozzá a hasznához? Nem tud építeni? Mit akar építeni? Amit ő szeretne, vagy amit az előírások mondanak?

Azt is hozzá kell tenni, hogy az összes pozícióban, kulcspozícióban Magyarországon az önök emberei ülnek, ezt 12 év alatt elérték. Elmondom, hogy ez az egy szem mondat mit jelent a mi szemünkben. Paks II.-nél, és ezt megtapasztalva, a strómanok, a politika és a korrupció harcolt a szakemberekkel. A szakemberek útban voltak, lemondtak, el lettek távolítva, maradt az első három játékos, tehát maradtak a strómanok, a politikai érdekek és maga a tömény korrupció. De ezt jelezték már mások is. Ez veszélyes játék lesz. Ugyanis atomerőművet akarunk építeni, ez nukleáris biztonsági kérdés, itt nem lehet a strómanok érdekei szerint dönteni, nem lehet a végtelenségig lekönnyíteni, hogy mit csináljanak. Mit fognak mondani? Nézd, Bandi, ez eldurrant? Vagy mit? Mivel fogják indokolni, ha sikerül elrontani? Tudom, nukleárisenergia-szakemberek megnyugtattak, két verzió van: vagy nem fog működni, ha túlkönnyítik, vagy soha meg nem épül. De egy soha meg nem épült Paks II. atomerőmű Magyarország második Bős-Nagymarosa lesz, amit a lakosság fog fizetni évtizedeken keresztül, de ha jól sikerült elrontaniuk, akkor egy évszázadon keresztül is.

Mit akarnak önök tenni? Mert azt látjuk, hogy Paks II. nukleáris Luca széke lett, épül, készül papíron, de ha valaki odamegy  én jártam ott , istenigazából kerítés van, kiszolgálóépületek, atomerőműnek nyoma sincsen. Szakemberek szerint itt a könnyítésnél volt ilyen ötlet, megjelent a hírekben, a talajvízszintig megnyitják a munkagödröt. És? Hogyan tovább? Hogyan fejezik be? Mi fog történni? Az összes szakember, akit megkérdeztünk, legyen az mélyépítő mérnök, legyen az atomerőművi szakember, azt mondta, hogy ez lehetetlen ötlet, ez egy dologról szól, hogy a Fidesz-közeli vállalkozókat végre ki tudják fizetni a lakosság kárára. A nagy büdös semmire, magyarán szólva  elnézést!

Itt, ahogy végignéztük: mire cserélték a Paks II.-vezérkart? Bankárra, politológusra, focicsapat-tulajdonosra. Ha nem az Országgyűlésben lennénk, és nem Tolna megyében élnék, akkor ha ezt elolvasnám egy irományban, hogy szakembereket ezekre a, nevezzük úgy, szakemberekre cserélnek, nem tudnám eldönteni, hogy ezt a novellát Örkény István írta, vagy a Monty Pythonból származnak ezek a mondatok. Ez istenigazából egy megfoghatatlan dolog a számunkra, hogy miért kellett a szakembereket eltüntetni onnét. Nem is tudok mit mondani.

És itt a végén még egy dolog van, ami nekünk úgymond megütötte a szemünket, hogy ki fogja Paks II.-t építeni. Azt mindannyian látjuk és tudjuk, hogy a Paks II.-nek ez az iránya, hogy oroszok építik orosz hitelből, az nyolc év alatt nem vezetett semmire. Hallani a nukleáris világban, hogy folynak háttértárgyalások, és van egy párhuzam, és én itt rá is kérdeznék: vane rá esély, hogy nem az oroszok építik, hanem a franciák? Ugyanis az a törvénytervezet, ami előttünk van, francia párhuzamokat mutat az adatszolgáltatással kapcsolatban, az összes többivel, ugyanis Franciaországban nemrég beadták, előterjesztették ennek a testvérét. Tehát felteszem a kérdést, vane rá esély, hogy francia beruházók fogják építeni Paks II.-t, akár egy európai politikai alku kapcsán, és akkor nevezzük úgy, hogy Magyarországot a franciák valahogy kihúzzák a csávából egy ilyen biznisz fejében. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokból.)

(10.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage