SZABÓ REBEKA, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az a helyzet, bár ezt némi iróniával mondom nyilván, hogy nem irigylem olyan nagyon államtitkár urat meg a kormánypárti hozzászólókat, vezérszónokokat, amikor itt nagyívű szónoklatokat kellett mondaniuk arról, hogy milyen szuper minden a magyarországi atomenergia területén, és hogy majd Paks II. is milyen szépen meg fog épülni, de addig is klasszul meghosszabbítjuk a Paks I.-blokkok üzemidejét.

Szeretném mondani, szerintem önök is tudják, de államtitkár úr biztosan tudja, a képviselő urak, nem tudom, mennyire tájékozottak, de nyilvánvaló, hogy Paks II., ugye, nem lesz. Tehát ahogyan többször elhangzott, a Paks II.-beruházást igazság szerint…  Még 2014-ben írta alá Orbán Viktor erről a szerződést Vlagyimir Putyinnal. Az is elhangzott, és teljesen egyetértek azzal, hogy ez egy hatalmas hiba, sőt több mint hiba, bűn volt, mert erről minimum meg kellett volna kérdezni például akár egy népszavazással a magyar lakosságot; ugye, a Párbeszéd ezt követelte is.

Azt is többször elmondtuk, hogy nagyon sok szempontból ellenezzük a Paks II.-megállapodást és -szerződést, de ettől függetlenül azóta eltelt elég sok év, és semmi nem épült Paks II. területén, és önök azért akarják most meghosszabbítani a Paks I.-es blokkok üzemidejét, mert látják ezt, tudják ezt. Nyilván roppant kínos lenne ezt önöknek bevallani, ezért itt összevissza hadoválnak arról, hogy jaj, de jó ez, milyen jól folyamatban van, meg nem tudom, majd Putyin elvtárs újra és újra mondott erről valami biztatót, de egészében önök is tudják, hogy nem lesz; nagyon kilóg a lóláb. És mivel a megújuló energiaforrásokat valamilyen furcsa okból kifolyólag nem igazán sikerült fejleszteniük az utóbbi 12 évben, ezért próbálnak most kapkodni fűhöz-fához, és újra meghosszabbítani a Paks I.-blokkokat. Ezt csak szeretném az elején leszögezni, hogy legyen világos mindenkinek, hogy miről beszélünk, merthogy erről beszélünk.

De akkor nézzük meg még egy kicsit pontosabban magukat az önök javaslatait! Általában egyébként is akkor szoktak a nukleáris szabályozáshoz hozzányúlni, amikor megpróbálják fellazítani a szabályokat, hogy az orosz Roszatom könnyebben tudjon engedélyeztetni valamit, amit egyébként az európai előírások alapján, mondjuk, egy uniós tagállam területén föl sem lehetne építeni. Másrészt megpróbálják megkönnyíteni, hogy az önök által kedvezményezett mindenféle csoportok, Fidesz-közeli oligarchák, az önök NER-es cégei jobban hozzáférjenek a nukleáris beruházás céljára rendelkezésre álló pénzhez. Ugye, ez szokott lenni a másik érdek, ami miatt hozzányúlnak a nukleáris jogszabályokhoz. Ez a mostani törvényjavaslat mind a két irányt tartalmazza, plusz van egy harmadik is, az üzemidő-hosszabbítás előkészítése.

Nézzük meg, hogy ezek hogyan mutatják meg azt, hogy az önök kormánya hogyan gondolkozik a nukleáris biztonságról, a közpénzekről és úgy általában Magyarország energiabiztonságáról és a jövőjéről, mert egyébként államtitkár úr hiába mondta el az elején, hogy itt ez a javaslat mennyire szolgálja az energiabiztonságot, én azt gondolom, hogy ez nem így van, és a végén azt is elmondom, hogy véleményem szerint ezt hogyan kéne Magyarországon megvalósítani.

Azt már nem nagyon igyekeznek titkolni, hogy a Roszatom nem képes a magyar és az uniós szabályoknak megfelelő engedélyezési dokumentációt benyújtani. Gyakorlatilag a Roszatom mint egy katonai ipari konglomerátum működik. Finnországból már kiszorult az orosz agresszió miatt, de valamiért Orbán Viktor és kormánya az egyetlen, akik a szomszédunkban dúló ukrán háború, ami Putyin agressziója miatt történik  Putyin agresszíven lerohanta Ukrajnát , és Magyarországon mi még mindig ott tartunk  nem mi, bocsánat, a magyar kormány , a Fidesz még mindig ott tart, meg Orbán Viktor, hogy nekünk az oroszok fognak atomerőművet építeni. Ez már önmagában teljes abszurditás a szomszédunkban dúló háború fényében. De egyébként sem tudta a Roszatom eddig sem tartani a határidőket, és az építkezést finanszírozó orosz bank az Unió szankciós tiltólistáján van. Tehát, higgyék el, ez az egész teljes képtelenség! Ebből teljesen nyilvánvaló, hogy sajnos önöknek az a fontos, hogy a Putyinnal kötött atompaktum titkos megállapodásai valahogyan ne sérüljenek. Ezt próbálják önök minden módosítással elérni, és nem azt, hogy valóban mi lesz Magyarország energiabiztonságával.

Tulajdonképpen megint enyhítik a szabályozást, és az indoklásba bele is írták: „Az atomenergia-felügyeleti szervhez benyújtott engedélykérelem, a kérelmet megalapozó dokumentáció lényegesen nagyobb terjedelmű és összetettebb annál, hogy azt a hatóság teljes terjedelmében tudja vizsgálni.” Most szeretném megkérdezni, hogy ez valami vicc-e. Tehát itt nem egy buszmegállót építünk vagy valami kis viskót, hanem egy atomerőművet, mármint hogy önök szeretnének építeni. Ha a Roszatom a szerződés aláírása után nyolc évvel sem képes olyan dokumentációt benyújtani, amely alkalmas az érdemi elbírálásra, akkor el kéne talán köszönni tőle  nem? Tehát akkor valószínűleg nem alkalmasak arra, hogy építsenek egy új atomerőművet. Vagy ha esetleg a nukleáris hatóság nem képes a dokumentáció érdemi vizsgálatára, akkor ezt a már eddig is 300 milliárd forintunkba került felelőtlen atomkalandot gyorsan talán be kéne fejezni. És Szijjártó Péter magyar-szovjet barátságügyi miniszternek sem kéne olyan nyilatkozatokat tennie, hogy minden akadály elhárult a bővítés elől. Józan magyar ember bármerre néz, nem lát mást, csak akadályokat, ahogyan én azt az előbb itt felsoroltam.

De nézzük, mi a helyzet a pénzköltéssel! Hónapok óta látjuk, hogy milyen komoly problémát okoz a kormánynak, hogy a Holdról is látszó fideszes korrupció miatt elapadtak az uniós támogatások, és nincs mivel etetni Mészáros Lőrincet és a többi nagyüzemi pénzeltüntetőt. Vajon honnan lehetne forrásokat találni az önök holdudvarának a további táplálására? És meg is találták az egyik lehetőséget, ezt a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot, amelyben a Pakson termelt áram árának egy része gyűlik. Ez az alap jelenleg az atomerőmű működésének 40. évére alig negyedannyi pénzt fog tartalmazni vagy tartalmaz, mint amennyibe Paks leszerelése majd kerülni fog. Tehát ennek a pénznek egyébként nem az önök kegyeltjeit kéne finanszíroznia, nem mindenféle fideszes cégcsoportokat, hanem a nagy aktivitású, sugárzó hulladék biztonságos eltárolását.

Jelzem egyébként, ez egy igen nagy feladat, és majd a végén még erre is kitérek, szóval, hogy amikor önök azt hajtogatják, hogy az atomenergia mennyire tiszta, ezzel két probléma is van: az egyik az, hogy sem szén-dioxid-kibocsátás szempontjából nem tiszta, sem az atomhulladék szempontjából nem. Ez azért egy kis probléma. Most Európában egyébként a finnek próbáltak egy elképesztő, szuper, mély sziklákba vájt atomhulladék-tárolót építeni, de még az sincs teljesen készen, és még azzal is vannak kérdések. Tehát szeretném jelezni, hogy azért ez nem egy olyan kis probléma.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy önök ezt a pénzt, ami ebben az alapban van, a Nukleáris Pénzügyi Alapban, szét akarják osztani különféle önkormányzati társulásoknak, amelyek hajlandóak lennének befogadni az atomtemetőt. Ezt most tényleg jól értem? Én azt gondolom, hogy itt van egy kis bökkenő, mert az ország településeinek döntő többsége nem akar valahogy a kertje végében egy atomtemetőt, és ha esetleg akarnának is  bár mondom, ezt kétlem , akkor biztosan nem olyat, amelyet Mészáros Lőrinc vagy az orbáni udvartartás valamelyik másik Mekk mestere épít.

Láttuk egyébként, mi történt az egyik lehetséges helyszínnek kijelölt Boda környékén. Évek óta megy a trükközés, nehogy a szomszédos Pécs lakossága is beleszólhasson, akarnánake esetleg a következő pár százezer évben egy sugárzó hulladékkupac közelében élni. És egyébként szeretném jelezni, hogy valóban, helyben nagyon sérelmezik az emberek, a pécsiek, a bodaiak és a környéken élők, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást. Egyébként ők elutasítóak a hulladéklerakóval szemben, és megdöbbenéssel figyelik azt, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. 2020 elején kiírt egy új pályázatot, és folyamatosan fúrásokat végeznek, méréseket végeznek, de nincsen igazi, érdemi párbeszéd a helyiekkel, és van egy bizonytalanság. Én úgy látom egyébként, hogy a környéken élők  tényleg pártállástól függetlenül  elutasítják ezt az ötletet. A Párbeszéd is elutasítja, tehát szeretném jelezni, hogy nem tartjuk jó ötletnek ezt a módosítást sem.

Nézzük a meglévő atomerőmű üzemidő-hosszabbítását! Erről már elmondtam, ez egy nyílt beismerése annak, hogy Paks II. soha nem fog felépülni, hiszen, ha felépülne, akkor nem lenne feltétlen szükség az üzemidő meghosszabbítására. A régi blokkok közül a legidősebb üzemideje a jelenlegi szabályok szerint 2032-ben jár le, és ez az a legkorábbi időpont, amelyre eredetileg Paks II. elkészülhetett volna, illetve amire elkészülhetne, ha most, azonnal elkezdenék építeni, de nyilvánvalóan nem fogják elkezdeni sem most, sem később. Tehát ez igaziból már egy veszett fejsze nyele. Egyébként még korábban az MVM mutatta ki egy tanulmányban, hogy Paks I. és Paks II. tartós, párhuzamos működése egyébként is megoldhatatlan lenne. Tehát teljesen nyilvánvaló, hogy önök gyakorlatilag nyíltan beismerik ezzel a mostani törvényjavaslattal, hogy Paks II.-ről teljesen lemondtak, és ezt soha nem fogják megépíteni. Ezt azért mondom el ilyen sokszor, mert szeretném, ha ezt a közvélemény valahogy hallaná, és szeretném, ha átlátnának az önök elképesztően durva hazugságain, amivel itt etetik a magyar embereket évek óta.

Tehát tulajdonképpen, ha összefoglalom, akkor egyrészt lazítani szeretnének a nukleáris beruházások engedélyezési eljárásain, hogy úgy csináljanak, mintha a Roszatom tényleg tudna itt atomerőművet építeni.

(10.40)

Szeretnék elkezdeni elkölteni a nagy radioaktivitású hulladék tárolására még egyébként össze sem gyűlt pénzt, mert a brüsszeli pénzstop miatt, az önök korrupt működése miatt konkrétan nincs elég pénz, amit a különböző saját érdekcsoportjaiknak kifizethetnének, és ezért akarnak még tíz évet adni annak a Paksi Atomerőműnek, amit eredetileg 30 évre terveztek, de egyszer már kapott 20 év hosszabbítást, és egyébként azért vannak vele problémák, megoldatlan a nyári hűtés  egyébként a klímaválság kapcsán a Duna mint hűtővíz problémáját sem igazán tudják érdemben kezelni. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez az egész csomag így nem igazán elfogadható.

Így a végén akkor még szeretném elmondani, hogy tulajdonképpen azért megoldás lenne vagy lett volna. Egyrészt rendkívül fontosnak tartom újra és újra elmondani az „energiahatékonyság” szót. Tehát itt nem arról kéne önöknek beszélni, hogy mennyivel fog majd nőni az ország energiaigénye, és ezért még mennyivel több áramra lesz szükség, nem. Önöknek arról kéne beszélni, hogy hogyan tudjuk úgy lecsökkenteni az ország energiaigényét, hogy egyébként biztonságosan éljünk, működni tudjunk, nyilván az ipar is működjön, az emberek is jól érezzék magukat, de az energiahatékonyság irányába tegyünk lépéseket.

Ezzel az Orbán-kormány nem foglalkozik. Nem foglalkozik! Ez teljesen nyilvánvaló, nem adták oda az EU-s pénzeket a lakások felújítására, nem újítják fel a középületeket, hosszan sorolhatnám, ezzel nem foglalkoznak. Továbbá nem foglalkoznak a megújuló energia fejlesztésével. Most tiltották meg, hogy a lakossági napelemekből betáplálják az áramot az energiahálózatba. Nem foglalkoznak a szélerőművek fejlesztésével se. Pedig ez az, ami a megoldás lenne, tehát az otthonok energiahatékonysági korszerűsítése és a zöldenergia. A Párbeszéd nem véletlenül folytat ennek kapcsán is kampányt meg aláírásgyűjtést.

Még annyit, hogy mindig azt mondják, hogy az atomenergia tiszta energia. Nem tiszta! Ezt szeretném egyébként elmondani, hogy nincsen teljesen tiszta energia. Minden energia előállításának van egy ára. Egyrészt vannak létesítmények, amiket fel kell építeni, működtetni kell. Ez persze természetes, hiszen nyilván költség-haszon elemzést kell végezni, de azért szeretném jelezni, hogy az atomerőműnek is van szén-dioxid-kibocsátása, nem az uránhasadás során, hanem a felépítés során, a fűtőelemek tárolása, utaztatása során. Különböző számítások vannak erre, sok tanulmány foglalkozik ezzel, hogy körülbelül 70-110 gramm szén-dioxid/kilowattóra, ha a teljes életciklusát nézzük egy atomerőműnek; ennyi szén-dioxid/kilowattóra a kibocsátása. Ez körülbelül 3,5-szer több, mint a napenergia, és 13-szor több, mint a modern szélerőművek szén-dioxid-kibocsátása, ha mindegyiknek a teljes életciklusát nézem.

Tehát ne próbálják azt eladni, hogy az atomenergia itt az egyetlen fenntartható meg karbonsemleges energia, mert ez nem igaz. Ez nem azt jelenti egyébként, jelzem, és a Párbeszéd sose mondott ilyet, hogy mi, mondjuk, szeretnénk, ha Paks I. nem működne. Mi azt gondoljuk, hogy ha már van Paks I., akkor rendben, működjön, termeljen áramot; hozzá kell tennem, hogy jó lenne, ha valóban az olcsón megtermelt áramot. Pont Orbán Viktor mondta most, azt hiszem, talán múlt hét hétfőn, hogy Magyarországon a legdrágább energia a zöldenergia, a legolcsóbb meg az atom. Ez egy akkora butaság! Én nem is értem, hogy mondhat ilyet egy miniszterelnök. Tehát egyrészt, bár most viszonylag olcsón termel Paks, önök ezt az áramot drágán adják oda az embereknek, és még drágábban az önkormányzatoknak, akik ezt a bölcsődék, óvodák fűtésére használják. Ez már önmagában gyalázat. De magának az atomerőműnek a felépítési költsége, ha megint nézünk egy teljes energiaciklust és mérleget, jóval nagyobb, mint egyébként a megújuló energia, akár a geotermikus, a napenergia vagy a szélenergia létrehozása.

Tehát szeretném jelezni, hogy egy hatalmas tévút, ha önök azt gondolják, hogy pusztán atomerőművekkel megoldható Magyarország energiabiztonsága és a klímasemlegessége, mert ez nem így lesz. Ezért továbbra is nyomatékosan azt kérem, hogy a Roszatom kiszolgálása meg Putyin kiszolgálása helyett a megújuló energiaforrásokba fektessenek be és azokat fejlesszék, és remélem, hogy ezek előbb-utóbb fel tudják majd váltani a paksi blokkokat is. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage