DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Elnézést, hogyha rossz gombot nyomtam meg, csak képviselő úrnak a kétperces felszólalására szeretnék reagálni.

Elnézést, hogyha ön nem tartotta ezeket a szankciókat elhibázottnak, és nyilván mindenkinek lehetősége van véleményt nyilvánítani, csak általában véve a kormányzati kommunikáció igen erős ebben a kérdésben. Nem olyan régen folytattunk egy hosszú vitát, és akkor az ön egyik képviselőtársa eszement szankciókról beszélt. Én akkor is felhívtam a figyelmet, hogy azokat a szankciókat, amiket az ön képviselőtársa eszementnek hív, azokat a miniszterelnöke szavazta meg, tehát Magyarország nevében kizárólag Orbán Viktor miniszterelnök szavazott meg szankciókat. És hogy mennyire központi kérdés a Fidesz-KDNP oldaláról ez a szankciós politika, erről önök még egy konzultációt is elindítottak, ismétlem, azt követően, hogy a miniszterelnök megszavazta.

Igen, nagyon nehéz helyzetben vagyunk egy energiaválság idején, amelynek keretei között Magyarország súlyosan kiszolgáltatott helyzetben van. Én erre igyekeztem nem túl hosszan, de azért markánsan utalni, hogy azért vagyunk ennyire kiszolgáltatott helyzetben, mert a miniszterelnök úr kormányának a politikája nem volt előrelátó, felelőtlen volt, és nem tette meg azokat az intézkedéseket, amelyekre egyébként 2010 óta, amióta az LMP  Magyarország Zöld Pártja a magyar Országgyűlésben dolgozik, felhívtuk rá a figyelmet, és amivel kapcsolatban egyébként javaslatokat fogalmaztunk meg.

Egyébként még a nyár végén bizakodtunk abban, hogy ilyen súlyos mulasztások, ilyen sok-sok elhibázott döntés után és egy ilyen nehéz helyzetben is, de legalább részben korrigál a kormány, ezért örültünk Palkovics miniszter úr nyilatkozatainak a szélerőművek engedélyezése, a szélenergia tiltása helyett a támogatása kapcsán. És örültünk egyébként annak a talán október 27-én elmondott beszédének is, amit elmondott akkor miniszter úr, gyakorlatilag bejelentette, hogy engedik a szélenergia használatát. Hát, ezért is volt csalódás nekem múlt héten szerdán miniszterelnök úr cáfolata, és ezért is érdeklődtem egyébként, hogy vane ennek a témának minisztere, és tude esetleg államtitkár úr arra reagálni, hogy ezekre a kérdésekre mi a válasz, illetve mi az ellentmondás tárgya. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage