STEINER ATTILA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ukrajnai háború régóta nem látott energia- és földgázválságot okozott, és ezt az elhibázott brüsszeli szankciós politikák csak tovább fokozták. Magyarországon is pontosan emiatt egy energia-veszélyhelyzet van érvényben, hiszen a kormány számára kiemelten fontos a családok biztonságos energiaellátása, és ehhez rendkívüli intézkedések szükségesek.

Azt gondolom, a kormány Európában is egyedülálló módon döntést hozott azzal, hogy a magyar emberek védelmében létrehozta és fenntartotta a rezsicsökkentés intézményét. A földgáz- és a villamosenergia-ellátás válsága azonban mindannyiunkat érint. Az előttünk álló javaslat két törvényt módosít: a földgázellátásról szóló törvényt és a villamos energiáról szóló törvényt, amelyek tartalmát, engedjék meg, hogy nagyon röviden ismertessem.

A villamos energia ellátásáról szóló törvény módosításának célja, hogy az átviteli rendszerirányító a legkisebb költség elvének érvényesítése mellett tudja beszerezni az átviteli hálózaton megjelenő hálózati veszteség pótlásához szükséges villamos energiát. Ennek a villamos energiának az ára nagyon megemelkedett. Úgy gondolom, hogy az energiaválság során kialakult magas árak miatt elengedhetetlen, hogy az átviteli rendszerirányító számára minden eszköz rendelkezésre álljon annak érdekében, hogy az üzemeltetéshez szükséges, az üzemeltetésből adódó kapcsolódó költségeket optimalizálni és minimalizálni tudja.

A földgázellátásról szóló törvény módosítása alapvetően pontosítja a törvényi definíciókat, és erre azért volt szükség, hogy összhangba kerüljünk az Európai Unió energia-válsághelyzeti szabályozásával. Ezenfelül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére további új feladatokat javaslunk telepíteni, amelyek az ellátásbiztonság erősítését, illetve a gázszektor dekarbonizációját, a megújuló és alacsony kibocsátású gázok  és ideértem a hidrogént  megjelenését is biztosítsák szabályozott és ellenőrzött, rendkívül biztonságos szabályozási és műszaki környezetben.

Ezen túlmenően a törvényjavaslat az európai szabályozással összhangban a föld alatti gáztárolók feltöltési ütemére, illetve az európai ellátási válsághelyzet esetén a gázkereslet csökkentésére vonatkozó szabályozási keretet hozza létre a hazai jogban.

Továbbá tájékoztatnám önöket, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az energiahordozók beszerzésének és tárolásának alakulását az Európai Unióban, és az uniós és a magyar jog összhangjának elősegítése minden esetben komoly egyeztetéseket igényel. A jelen előterjesztésnek az a célja, hogy a földgáz és a villamos energia továbbra is megfelelő mennyiségben és megfelelő áron biztosított legyen Magyarországon.

A kormány ennek tükrében is továbbra is elkötelezett a magyar emberek védelme, illetve az ország energiaellátás-biztoságának szavatolása érdekében, és kérem a képviselő hölgyeket és urakat, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage