BENCZE JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Én azért fontosnak tartottam, hogy felszólaljak, bár a jogszabály-módosítás, amelyet tárgyalunk, nagyrészt technikai pontosításokat tartalmaz, de tény és való, hogy igyekszik azokat a célokat szolgálni, amelyek ki vannak benne tűzve.

Mi a Jobbikban a napi problémák kapcsán szeretnénk pár dologra felhívni a figyelmet. Nagyon dicsérendő, hogy javítani akarunk Magyarországon több ponton is akár az elektromosenergia-, akár a földgázellátáson, de ha kiérünk a valóságba, kilépünk az utcára, a magyar elektromos hálózat per pillanat ott tart, hogy aprócska napi áramszünetekkel rendelkezünk, ez látszik a készülékeken, ami nem használ nekik. A lakosságból többen jelezték, hogy a nagy dolgokon túl ezen is próbáljunk javítani, ez nagyon fontos lenne.

Innovációk. Nagyon örülök neki, hogy Magyarország úgy áll hozzá, hogy jövőbeli innovációkat fektetne be mind az elektromos hálózatba, mind a gázrendszerekbe, hogy nőjön az ellátás biztonsága. Én hozzátenném, hogy gyakorlati tapasztalat alapján a jelenlegi szabályozás igen kritikus az innovációkkal szemben, tehát nem megengedő. Mire gondolok itt pontosan saját példámból okulva? Napelemes, sziget üzemű rendszerre is alkalmas rendszert próbáltunk létrehozni, rövidre zárva azonban közölték velünk, hogy amennyiben sziget üzemben üzemeltetünk akkumulátorteleppel napelemet háznál, levágnak minket a rendszerről, mert nem lehet rendszerbe kapcsolni. Nagyon remélem, hogy ezek az előttünk fekvő jogszabály-módosítások, és szeretnék nagyon pozitívan hozzáállni javaslatokkal is, ezeket a dolgokat át fogják hidalni, ugyanis Magyarországnak nagyon nagy szüksége van smart energiarendszerekre a smart városokhoz. Remélem, ez a jövőképünk, mert biztosítani fogja, hogy a megújuló energiaforrások, az innovatív, új energiaforrások úgy lesznek becsatornázhatók a rendszerbe, hogy azok a valóságban használhatók lesznek, nem változnak home projectekké, és nem a strómanok érdekeit szolgálják. Köszönöm szépen. Mi ezt tudjuk támogatni.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage