TORDAI BENCE, a Párbeszéd képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Azt látjuk, hogy energiaügyekben az elmúlt 12 évben a tökéletes hozzá nem értés és a kaotikus kapkodás uralkodott. Nemhogy fenntartható, megbízható, olcsó zöldenergiákra nem sikerült átállnia Magyarországnak 2010 óta, ahogy a Párbeszéd és minden józan zöldgondolkodású ember, szakértő javasolta, hanem még az ellátásbiztonságot sem sikerült garantálni. Tehát míg 2010-ben még energiaexportőrök voltunk, most már a villamos áram 30 százalékát importból kell hogy fedezze az ország.

Azok a módosítások, amelyek előttünk vannak, nagyon kevéssé érintik az energiapolitika lényegét, legyen szó akár villamos energiáról, akár földgázról. Sokkal többet tudunk meg a mai magyar valóságról abból, hogy egyrészt mik nincsenek benne ezekben a módosító javaslatokban, másrészt abból, hogy mi történik a kormányban az energiapolitika tekintetében. Tegnapi hír, hogy az illetékes miniszter, bár suttyomban, titkolva, de lemondott, benyújtotta a miniszterelnöknek a lemondását. Még azt nem bírták elárulni, hogy Orbán Viktor elfogadjae az eddigi energetikai erős emberének távozását vagy sem, de azt látjuk, hogy milyen káosz, milyen kapkodás, milyen torzsalkodás, milyen amatörizmus áll a mögött a folyamat mögött, amely Palkovics miniszter lemondásához vezetett.

Nézzük csak a nem is annyira lazán kapcsolódó atomenergia kérdését, amiről az előző törvényjavaslatok kapcsán már elég sok szó esett. A fideszesek Brüsszelben megszavazzák a Roszatom elleni szankciókat, majd idehaza elmondják, hogy vidáman építik, tervezik tovább Paks II.-t a Roszatommal kart karba öltve.

(12.10)

Aztán azt mondják, hogy ez az újabb csodálatos atomerőmű egészen biztosan meg fog épülni már a harmincas évek elejére, de azért biztos, ami biztos, most benyújtanak egy olyan törvényjavaslatot, ami a harmincas években lejáró Paks I.-blokkok üzemidejét nem is tíz, de húsz évvel meghosszabbítaná. Tehát azért menjünk végig a sztorin, egy harminc évre tervezett, a harmincas években már ötvenéves atomerőművet akarnak további húsz évre működésre bírni, anélkül, hogy bármilyen kockázati vagy gazdaságossági hatástanulmányt mellékelnének. Hogy is mondjam? Nem annyira megnyugtató ez a magyar energiabiztonság és a nukleáris biztonság nézőpontja felől szemlélve. Nyilván ezt sem lehet a jó megoldások közé sorolni.

Amikor pedig, meghallva a zöldpolitika szavát, a jövő szavát mégis úgy tűnik, hogy tennének néhány tétova lépést újabb megújuló energiák hasznosítása, jelesül most a szélenergia hasznosítása irányába, akkor az ez irányba tapogatózó minisztert gyorsan partvonalra teszik, és elveszik tőle az energiaportfóliót. Ugye, ez történt most, Palkovics miniszter néhányszor elkottyantotta, hogy mégiscsak lenne értelme a szélerőműveknek, annak ellenére, amit itt önöktől hallottunk, hogy nem mindig fúj a szél, ami egy őrületes felfedezés, köszönjük szépen, hogy megosztották velünk az ez irányú tudásukat, de van, amikor fúj a szél, és olyankor gyakorlatilag zéró költséggel és gyakorlatilag ingyen, ha a marginális költségeket nézzük, termelnek a szélerőművek megújuló energiát. Nem tudom, hogy pontosan milyen vitáik vannak önöknek belül, ugye, a kormányzásuk se nem átlátható, se nem szakmailag megalapozott, tehát tényleg ilyen kremlinológiai jellegű találgatásokba kell bocsátkozni, de úgy tűnik, hogy az észszerűségre, a józanságra egy kicsit is nyitottabb irányzat ismét vereséget szenvedett az önök politikai belharcaiban. Csak az a probléma, hogy ezeknek a fideszes kormányon belüli belharcoknak a magyar polgárok isszák meg a levét, és a magyar adófizetők állják a számláját.

Csak ha megnézzük, hogy az önök zseniális hosszú távú gázszerződése mit eredményezett a magyar fogyasztók számára: tavaly szeptemberben kötötte meg az Orbán-Szijjártó-álompáros Vlagyimir Putyinnal ezt a tíz- plusz ötéves gázszerződést, az az óta eltelt időszakban 1500 milliárd forint veszteséget szenvedett el Magyarország ezen a szerződésen. Ezt az 1500 milliárd forintot, ami beláthatatlan hatalmas összeg, megint csak a magyar adófizetők fogják állni. Az, hogy önök hétszeresére emelik a földgáz árát, az pontosan abból következik, hogy sikerült ezt a végtelenül elbaltázott, az évszázad egyik legrosszabb üzleteként jellemezhető gázszerződést megkötni, ahol nem ötödáron, de időnként, például most ezekben a hónapokban ötszörös áron vásárolják a háborús bűnös Vlagyimir Putyintól a földgázt, fenntartva az elnyomó rendszerét és a háborús hadigépezetét. Tehát amikor ezt a végtelen, nem is tudom, szolgalelkűséget, megalkuvást, hazaárulást vagy egyszerűen hozzá nem értést látjuk, akkor azért felmerülnek komoly kérdések, hogy vajon biztonságban vane Magyarország energiaellátása; és tényleg akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mindez milyen áron és mennyire fenntartható, környezetileg mennyire biztonságos, az emberek egészségét mennyire figyelembe vevő módon biztosítható az önök által előállított körülmények között.

A miniszter lemondásán túl egy másik fontos beismerése az önök energiapolitikai kudarcának, amiről megint csak nem szól, aminek az orvoslását megint csak nem adja meg ez a törvénymódosító javaslat, az a gáztárolók töltöttsége. Ugye, meglehetős szakmai botrány keveredett abból, hogy Magyarország második legnagyobb gáztárolójából ki akarják nyerni a párnagázt, ami arra szolgál, hogy egyáltalán fenntartsa a tároló működőképességét. Orbán Viktor ezt saját maga is megerősítette, hogy valóban, Hajdúszoboszlón a tárolóból 800 millió köbméter párnagázt fognak kivonni a téli időszakban, ami, ha jól értjük a szakmai megállapításokat, akkor ennek a tárolónak az összeomlásával fenyeget, ami pedig egy többmilliárdos kapacitású gáztároló. Nem kell magyarázni, hogy ezekben a nehéz időkben, az ilyen súlyos, Orbánék által fenntartott orosz kitettség idejében, egy háborús helyzetben mennyire felelőtlen dolog összeomlasztani a második legnagyobb magyar gáztárolót.

De az is az önök kudarcát, kapkodását és hozzá nem értését mutatja, amit a nem hagyományos szénhidrogénkészletek kinyerésével kapcsolatban elkövetnek. Ez a valami miatt Corvinus-projekt névre keresztelt történet, hogy Békés megyében, Nyékpusztán palagáznak is mondott, de precízebben nem hagyományos szénhidrogénkészletek kitermelésébe kezdenének bele. Amit ezzel kapcsolatban porhintést, homálykeltést, kavarást előadtak, azért az is vicckönyvekbe illő. Én kérdeztem, illetve közérdekűadat-igénylés és írásbeli kérdés keretében próbáltam a megyei kormányhivatalnál, illetve a felelős minisztériumnál megtudni, hogy akkor mégis mi a túró van ezzel a projekttel.

És egymásnak tökéletesen ellentmondó válaszokat adtak: Koncz államtitkár asszony azt mondja, hogy gyakorlatilag már meg is kezdődtek a próbafúrások, a kormányhivatalban meg azt mondták, hogy semmilyen engedélyezési eljárás ezzel kapcsolatban nem indult el. Na most, akkor vagy az egyik hazudik, vagy engedély nélkül kezdtek el rétegrepesztéses technológiával fúrásokat végezni. Én nem tudom, melyik a rosszabb, tehát ha írásba adja az államtitkár, hogy hazudik a kormányhivatal, vagy fordítva, a kormányhivatal cáfolja meg az államtitkárt, vagy ha önök engedély nélkül, így tényleg ötletszerűen elkezdik furkálni a földet egy olyan technológiával, ami nem csak hogy elképesztő vízigénnyel bír  tehát itt több száz millió liter ivóvizet kell felhasználni, amit aztán különböző vegyszerekkel mérgeznek meg, és sajtolnak bele a földbe, ezzel veszélyeztetve amúgy az ivóvízkészleteket is, egy olyan régióban, ahol amúgy is elképesztően aszályos, vízhiányos a környezet. Tehát szerintem, ha elmondják ott Békésben az embereknek, hogy ugyan ivóvíz nem lesz a következő nyáron, de majd néhány év múlva fúrunk nektek szép gázkutakat, nem hiszem, hogy megtapsolnák önöket.

De a helyzet az, hogy olyan környezeti és egészségügyi kockázatokat rejt ezen felül is ez a nem hagyományos szénhidrogénkészlet-kitermelés a rétegrepesztéses technológiával, hogy gyakorlatilag minden komolyan vehető európai országban ezt egyszerűen betiltották, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, és folytathatnánk a sort, egyszerűen törvény tiltja ennek a technológiának az alkalmazását. Tehát esetleg megfontolandó lenne, ha felelős, hosszú távon fenntartható módon akarják a magyar energiaigényeket kielégíteni, akkor egy ilyen módosításban például nyugodtan tiltsák be az ilyen típusú palagázkészletek kinyerését, merthogy ez túl magas kockázattal és tegyük hozzá, túl magas költségekkel jár, ráadásul néhány éven belül ebből nem is származik kézzelfogható eredmény, ez nem fogja megoldani a rövid távú gázkrízist, ez legfeljebb arra jó, hogy közép-, hosszú távon elégessen egy csomó pénzt, és ezen keresztül még jobban hozzáláncolja Magyarországot ahhoz a fosszilisenergia-függőséghez, amibe maguk manőverezték hazánkat Vlagyimir Putyin készséges segedelmével.

Úgyhogy ezek csupa olyan ügyek, amelyekre lehetett volna megoldást adni. Ez a törvénymódosítás egy csodálatos lehetőség lett volna arra, hogy megágyazzanak a zöldenergetikai fordulatnak, hogy megágyazzanak annak az átmenetnek, ami a biztonságos, olcsó és jövőbarát zöldenergiákra, megújuló energiákra való átállásról szól, és amit a Párbeszéd már tíz éve javasol, vagy éppen megágyazzanak annak az energiahatékonysági átmenetnek, ami a valódi, örök rezsicsökkentés garanciája lehet, és ami nem politikai termékként, hanem kézzelfogható valóságként jelenne meg a magyar családok számára.

Önök elhibázták ezt a lehetőséget, önök nem értenek az energiapolitikához, önöknek fogalma sincs arról, hogy mit jelent a felelős zöld-energiapolitika, és ebben a kérdésben, illetve az önök kormányzati összeomlásában ez az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban tökéletesen megmutatkozott. Itt lenne a legfőbb ideje annak, ha már nem értenek hozzá, ha már segíteni nem tudnak, akkor legalább ne ártsanak, adják át a terepet azoknak, akik szakmai alapon tudják irányítani Magyarország energiapolitikáját, vagy legalább hallgassák meg azokat a konstruktív, előremutató és megalapozott módosító indítványokat, sőt tulajdonképpen egy 180 fokos fordulatra felszólító indítványokat, amiket a Párbeszéd és más zöld vagy kevésbé zöld ellenzéki pártok tesznek.

Úgyhogy én azt javaslom államtitkár úrnak meg az egész minisztériumnak, vagy most nem is tudjuk már, hogy ki felelős ezért a területért végső soron ebben a furcsa fideszes káoszkormányban, hogy vonják vissza, jegeljék ezt a módosító indítványt, és inkább oldják meg azokat a problémákat, amelyek valóban feszítőek, akár a magyar családok pénztárcája, akár az egészségünk, akár a hosszú távú környezeti érdekeink felől nézzük. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

(12.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage