STEINER ATTILA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen az alapvetően támogató hozzászólásokat a javaslat kapcsán. Pontosan emiatt nem is szeretnék élni Tordai Bence javaslatával, hogy vonjuk vissza a javaslatainkat. Azt gondolom, hogy ezek nagyon fontos javaslatok. Technikainak tűnnek, de ahogy több képviselő is utalt rá, nagyon fontos ellátásbiztonsági módosításokat eszközölünk ezekben a javaslatokban, amelyek összhangban vannak az európai uniós irányokkal és az uniós szabályozással annak érdekében, hogy ezt a telet Európa és Magyarország minél könnyebben át tudja vészelni.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Szeretném azt is kiemelni, hogy ez az uniós szabályozás feltöltési célértéket és egy feltöltési ütemtervet ír elő a tagállamok részére a föld alatti gáztárolás kapcsán. Szeretném tájékoztatni az Országgyűlést, hogy ezeket a célértékeket Magyarország sikeresen teljesítette, sőt túl is teljesítette. 35 százalékos fogyasztásarányos betárolási kötelezettséget ír elő ez az uniós rendelet, mi pedig a 35 százalékot jócskán meghaladtuk. Több mint 50 százalékos fogyasztásarányos töltöttségi szint van Magyarországon, és ezzel a top 3-ban vagyunk, a három legjobb érték egyikével rendelkezünk egész Európán belül, úgyhogy felkészültünk a téli időszakra.

Az innovációval kapcsolatos észrevételeket is szeretném a képviselőknek megköszönni. Én is úgy gondolom, hogy ez a szabályozási tesztkörnyezet olyan lehetőséget teremt, ahol kicsiben, de tudjuk vizsgálni azt, hogy a biogáz, illetve a hidrogén olyan elemek, amelyek a hagyományos földgáz- és fossziliskitettséget csökkentik, és azokat hogyan lehet még nagyobb mértékben alkalmazni, s mindezt úgy, hogy közben a meglévő infrastruktúrát használjuk ki minél jobban. Köszönöm szépen a támogató hozzászólásokat e tekintetben.

Végezetül, bár csak indirekt módon kapcsolódik a mostani javaslathoz, de engedjék meg, hogy Varju képviselő úr felvetésére és hozzászólására is reagáljak. A villamosenergiahálózat-fejlesztés kapcsán szeretném leszögezni, hogy eddig is folytak nagyon komoly fejlesztések a rendszerben. Épültek interkonnektorok. Szlovákia irányában például az év elején adtunk át két interkonnektort, és a szlovén irányú összeköttetés is megépült. Emellett az átvitelihálózat-üzemeltetők, illetve az elosztói hálózat üzemeltetői egy tízéves hálózatfejlesztési terv projektjein dolgoznak folyamatosan. Ezek a tízéves hálózatfejlesztési tervek a brüsszeli átviteli hálózati szervezettel, az ENTSO-E-vel is le vannak egyeztetve, mert európai szinten értelemszerűen összhangban kell lenniük ezeknek a hálózati fejlesztéseknek.

Tehát nem arról beszélünk, hogy nincs fejlesztés, hanem a mostani fejlesztéseket szeretnénk még inkább felgyorsítani, és szeretnénk erre hazai költségvetési forrásokat felhasználni, sőt már fel is használtunk. Azokat a projekteket, amelyeket RRF-forrásból szeretnénk finanszírozni, a magyar kormány előfinanszírozta, pontosan abból a célból, hogy ne kelljen megvárni, amíg majd azok a források ténylegesen megérkeznek. Egy 103 milliárd forintos programmal már elindultunk, és ezek a projektek már folyamatban vannak. Azt gondolom, ez egy nagyon-nagyon komoly program. Ha a 103 milliárd forintnak megfelelő projektek meg fognak valósulni  ez a támogatási része az egész projektcsomagnak , akkor ez lehetővé teszi, hogy további 2 ezer megawattnyi megújulóenergia-termelő kapacitás csatlakozzon a hálózathoz. Így tudunk szépen fokozatosan előrehaladni.

Azt is szeretném még kiemelni, hogy Magyarország az ukrán villamosenergia-hálózatot rekordidő alatt, két hét alatt szinkronizálta az európai hálózathoz. Ez egy másfél-két éves átfutási idővel tervezett projekt volt, és ezt a MAVIR két hét alatt sikeresen lebonyolította. Jelenleg a meglévő ukrán energiahálózat körülbelül 40 százaléka nem működőképes, úgyhogy most pont fordított a probléma: hogyan tudna az európai rendszer minél több energiát eljuttatni Ukrajnába. Alapvetően erről folynak az egyeztetések a MAVIR-os kollégák és az ukrán kollégák között.

(12.50)

Ezek az egyeztetések folyamatban vannak, mindez az európai átviteli hálózati szabályozó koordinációjában. Úgyhogy én azt gondolom, hogy ezen a téren is szépen haladunk előre.

Köszönöm szépen a figyelmet, és kérem még egyszer önöket, hogy támogassák az itt lévő javaslatot. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage