DR. RAISZ ANIKÓ technológiai és ipari minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megtisztelő kötelezettségemnek teszek eleget, amikor önök elé terjesztem a 2026-ig szóló, immár 5. nemzeti környezetvédelmi programot, illetve az annak elfogadását kimondó országgyűlési határozati javaslatot.

Napjaink legfőbb kihívásai, a koronavírus-járvány, a szomszédunkban zajló háború és a régóta nem tapasztalt rendkívüli aszály fémjelezte klímaváltozás mellett figyelmet kell fordítani a környezet- és természetvédelemre is. Éppen ezért tartom nagyon fontosnak, hogy az Országgyűlés az Alaptörvénynek való megfelelés érdekében a környezetvédelem törvényi szabályozása alapján időről időre átfogó képet kap hazánk környezeti állapotáról, és ennek alapján a mindenkori nemzeti környezetvédelmi program keretében azonosítja a következő időszak legfontosabb kihívásait, és kijelöli tennivalóinkat.

A program a környezetügy átfogó stratégiai dokumentuma, amely meghatározza az ország ezzel kapcsolatos céljait és az azok eléréséhez szükséges feladatokat, eszközöket, figyelembe véve hazánk adottságait, a társadalom hosszú távú érdekeit és jövőbeni fejlődési céljait, valamint a globális felelősségből, a nemzetközi együttműködésből és az EU-tagságból fakadó kötelezettségeket.

(13.50)

A környezetügy összetettségéből adódóan a program horizontális jellegű, a társadalom és a gazdaság egészét érinti, a fenntarthatóság hatékony érvényesítésére törekszik minden területen. Az előző időszakot meghatározó 4. környezetvédelmi program lezárult, amelynek legfőbb eredményeiről az összefoglaló jelentést a kormány az új programmal együtt benyújtotta a parlamentnek.

Tisztelt Ház! Az 5. nemzeti környezetvédelmi program átfogó célkitűzése Magyarország környezeti állapotának javítása és a fenntartható fejlődés feltételeinek biztosítása. Ezt az átfogó célt négy stratégiai és két horizontális célkitűzés keretében kívánja elérni. Ezek közé tartozik az emberi egészség és életminőség környezeti feltételeinek javítása, a gazdaság zöldítése és körforgásos működésének erősítése, a természeti értékek és erőforrások megőrzése, illetve a társadalom környezettudatosságának növelése. A program épít az elmúlt időszakban elért eredményekre, hiszen számos területen történt előrelépés, többek között a körforgásos zöldgazdaság irányába.

Az előző, a 2015 és 2020 közötti időszakra szóló 4. program időszakában nőtt a keletkezett hulladék hasznosítási aránya, és csökkent a lerakott hulladék aránya. Bővültek a zöldközlekedési lehetőségek, és növekedett a környezettudatos fogyasztás iránti igény, javult a kémiai ivóvízminőség, és csökkentek az ivóvízszennyezők miatt fennálló egészségi kockázatok, nagymértékben nőtt a csatornahálózatba kötött lakások és a megfelelően tisztított szennyvíz aránya. Közel két és félszeresére nőtt az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területek nagysága. A természetközeli élőhelyeknek számító területek kiterjedése több mint 36 százalékot fed le hazánkban. Természeti értékeink nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő jelentőségűek. Növekedett a környezeti nevelési és szemléletformálási programok köre. Jelenleg hazánkban minden negyedik gyermek zöldóvodába és minden harmadik tanuló ökoiskolába járhat.

A program megoldásokat javasol a meglévő, illetve várható új környezeti kihívásokra, mint például az éghajlatváltozás hatásaira való felkészülésre. A program végrehajtásának eredményeként erősödik a gazdaság és a környezetvédelem közti összhang, ami hozzájárul a zöldátállás előmozdításához. A zöldátállás a környezet állapotának javítása mellett az erőforrás-függőség csökkentése, illetve a versenyképesség és a foglalkoztatás növelése tekintetében is kedvező hatású. A program végrehajtása emellett hozzájárul a pandémia okozta gazdasági visszaesés mérsékléséhez és a háborús veszélyhelyzet kockázatainak kezeléséhez is.

Mindezeket figyelembe véve az 5. program központi elemei az egészséges környezet megteremtése, illetve az erőforrások takarékos és hatékony használata, amelyek együttesen növelik a társadalom és a gazdaság ellenálló képességét. Az 5. nemzeti környezetvédelmi program céljainak elérését segítik az Európai Unió 2021-27-es hosszú távú költségvetési periódusainak forrásai is. A ’21-27 közötti ciklusban a tervek szerint jelentős összeget fordítunk a vízgazdálkodásra és a katasztrófakockázat csökkentésére, a körforgásos gazdasági rendszerek kialakítására és a fenntarthatóságra, a megújulóenergia-gazdálkodásra, valamint a környezet- és természetvédelem egyéb kiemelt területeire.

Az önök előtt lévő határozat alapvető küldetése a következő időszakra vonatkozó nemzeti környezet- és természetvédelmi célok meghatározása és azok elérését szolgáló intézkedések megalapozása. Egyúttal a dereguláció jegyében visszavonja a lezárult 4. programról szóló korábbi határozatot. Kérem a tisztelt Házat, hogy a benyújtott határozati javaslatot megvitatni és elfogadni szíveskedjék. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage