DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Oláh képviselő úr szavaira reagálnék. Muszáj megértenünk! Az Unió Green Dealje a diverzifikáció irányába megy. Tehát azt nem szabad mondani, hogy a szélerőmű hatékonyabb, mint a naperőmű, mert a diverzifikációnak pont az a lényege, hogy ezeknek a különböző, egymást erősítő és kiegészítő képességeit kell erősítenünk.

Még egy dolog: azt tudomásul kell vennünk, hogy Magyarországnak van egy földrajzi adottsága: 100-150 méter felett ez az ország szélgyenge ország. Vannak bizonyos területei hazánknak, ahol a szélerőmű hatékonyan működik, de vannak olyan területek, ahol nem. Van régi típusú szélerőmű és van új típusú. Van az üveglapátos, amely adott esetben, ha szétszerelik, rendkívül környezetkárosító hatása van, és van a szénszálas, új típusú szélerőmű. Tehát itt két típusú szakmai irány van. Nyilván abban az esetben, ha a magyar kormány a szélerőművek kapacitásának bővítésében gondolkodik, akkor az új technológiájú szélerőművekre fogunk koncentrálni, mert ott a kapacitások között óriási különbség van. A meglévők hatékonysága és az új típusúak hatékonysága között rendkívül nagy a különbség, majdnem kétszeres. Két megawattot ér el a régi típusú üvegszálas, és 4 megawattot egy szénszálas szélerőmű.

Ezek szakmai kérdések, de nem szabad a szakmai vitát, amit Keresztes képviselőtársam is mondott, szakmailag nem megfelelő irányba vinni, mert a diverzifikáció azt jelenti, a 27 tagállam pontosan arról beszél, hogy naperőmű, szélerőmű, fenntartható nukleáris energia. Ezeknek a kiegészítésével leszünk képesek mi, 27 tagállam 2030-ban és 2055-ben elérni a klímasemlegességhez vezető utat. Nem szabad ezek között különbséget tenni, különösen pártpolitikai irányba nem szabad vinni, mert a környezetvédelem rólunk szól, Magyarországról. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage