DR. RAISZ ANIKÓ technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék én is röviden reagálni az elhangzottakra. Először is, köszönjük szépen mindazokat, amiket hallottunk. Köszönöm szépen Bencsik János képviselő úrnak és Juhász Hajnalka képviselő asszonynak a feltétlen támogatást az indítvány tekintetében. És köszönöm szépen a képviselő hölgyeknek és uraknak a hozzászólásait is, részben ahol kaptunk támogatást, részben ahol kaptunk dicséretet, ez különösen kedves volt a szívünknek. Köszönjük a kollégák nevében is, és köszönjük a konstruktív hozzászólásokat is.

Erről az oldalról is, részemről is hadd járjon köszönet a kollégáknak, akik nemcsak a mi minisztériumunkban ülnek, hiszen ez a dokumentum egy széles körű együttműködés során született. Tárcaközi és nemcsak tárcaközi, hanem civilekkel és a társadalom egyéb szereplőivel folytatott egyeztetés folyományaként van önök előtt ez a dokumentum, és ezért kérjük majd ennek elfogadását.

A 4. nemzeti környezetvédelmi program értékelése szerepel az 5. környezetvédelmi program első részében. Most a jogtechnikai kérdésekről nem nyitnék vitát, úgyhogy hadd hívjuk fel a figyelmet még néhány kérdésre, amit egyébként az expozéban nem említettünk.

Mi mindent tett ennek a programnak a megvalósításáért a kormány az elmúlt időszakban? Először is, jelentős támogatást nyújtott az energiahatékonyság tekintetében, ugye, az otthonok energiahatékonyságának a növeléséhez, és így több százezer család számára segítette a rezsiterhek csökkentését.

Ha már annyit beszéltünk a megújuló energiaforrásokról, nagyon helyesen, akkor ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy a 2020-ig kitűzött európai uniós célt mi elértük a megújulók tekintetében, sőt azóta már meg is haladtuk, és a mai nap folyamán már többször volt szó azokról az eredményekről, amelyek ezen a téren születtek az elmúlt időszakban.

A természetvédelmi kérdésekről is sok szó esett. Itt azért a 4. program kapcsán igen aktív természetvédelmi intézkedések történtek, élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokra került sor, és fajmegőrzési tevékenységeket is végzett a kormány, éppen a biodiverzitás megőrzése érdekében, amit mindannyian közösen tényleg rendkívül fontosnak tartunk.

Illetőleg szó esett a szemléletformálásról is. A fenntarthatóságra való nevelésben, azt hiszem, szintén letett az előző program végrehajtása sok mindent az asztalra. És a lakosság körében is növekedett a környezetbarát termékek iránti kereslet. Illetőleg itt elhangzott a képviselő urak részéről a magyar lakosság tudatosságára vonatkozó kifejezés. Igen, mindig lehet növelni, de azért a magyar lakosság tudatosságát szerintem nem érdemes így, ezekkel a szavakkal méltatni, igenis a tudatosságot észrevehetjük a magyar lakosságban is.

A fakivágásról is többször tettek említést a képviselő hölgyek és urak. Azért ne felejtsük el, hogy most létezik az a program, amely minden újszülött után tíz fát ültet. Azért ez egy átfogó, holisztikus szemlélet, amit a magyar kormány e tekintetben bevezetett. Ez olyan szemléletet mutat, amely szerint valóban fontos nekünk a fenntartható fejlődés, és fontos nekünk az utánunk jövő generációk helyzete, és próbálunk tenni annak érdekében, hogy többek között ez az erdők tekintetében is fennálljon. Ne felejtsük el, 2010 óta 45 millió köbméterrel több az élőfaállományunk. Ez azért jelentős szám, úgy hiszem.

A programban egyébként szerepelnek stratégiai irányok, kihívások, célkitűzések, és szerepel benne finanszírozás is. Úgyhogy ezt megtalálhatják benne azok, akik erre kíváncsiak.

A hatóságról is volt többször szó, meg az engedélyekről, azt hiszem, néhány dolgot meg kellene még említeni. Az engedélyezési eljárás terén szintén széles körű az együttműködés. Tehát igenis teljes körű vizsgálatot végeznek a környezetvédelmi hatóságok. Itt a katasztrófavédelemtől a népegészségügyön keresztül, örökségvédelem, természetvédelem, számos társszerv csatlakozik ahhoz, hogy ezek az engedélyek megszülessenek. És ha megszületik egy engedély, mert úgy látták jónak, hogy ennek megvannak a feltételei, akkor pedig azt be kell tartani. Úgyhogy ebből a szempontból hadd nyugtassak meg mindenkit, hogy a kormányhivatalok végzik a tevékenységet.

Örülök egyébként, hogy annyi képviselő hölggyel és úrral egyetértettünk abban, hogy a célok helyesek és azonosak, és még egyszer köszönjük a dicséreteket, amelyeket kármentesítés  vagy zaj vagy levegő  kapcsán kaptunk. És a levegővédelem tekintetében azért azt is meg kell említeni legalább egyszer, hogy Magyarországra 30 százalékkal szennyezettebb levegő érkezik, mint ami távozik. Úgyhogy ezt is érdemes ebben a körben megemlíteni.

A Sajó-szennyezésről is volt szó. Hadd hangsúlyozzuk még egyszer: felajánlottuk a segítséget a szlovák kormánynak. A magyarországi szakaszon nem volt szükség beavatkozásra. A vízügyi hatóságok még mind a mai napig folyamatosan monitorozzák a vízminőséget, és egyetlenegyszer sem lépte túl a határértéket. Ebben az ügyben is egyébként kiváló volt az együttműködés a különböző hatóságok és a különböző minisztériumok között. Úgyhogy hadd nyugtassak meg mindenkit abból a szempontból, hogy ez igenis lehetséges.

A nemzeti ivóvízminőség-javító program keretében egyébként igen jelentős előrelépés történt. Ugye, van öt prioritás, arzén, bór, fluorid, ammónium, illetőleg nitrit, ezek tekintetében 2012-höz képest  ugye, ez a kiindulópontunk  280-ról 10-re tudtuk csökkenteni azon települések számát, ahol ezt még nem sikerült a határérték alá vinni. Folyamatosan dolgozunk ezen is, mint ahogy dolgozunk akár a zaj-, akár a levegővédelem tekintetében is.

A hulladékról csak röviden essék szó. Itt azért a „Tisztítsuk meg az Országot!” program, a „TeSzedd!” program vagy akár a HulladékRadar applikáció eredményeit hadd tegyük az asztalra. Csak a HulladékRadar applikáció kapcsán 150 ezer illegálisan elhagyott hulladék elszállítására került sor. (Sic!) Volt olyan képviselő úr, aki meg is dicsérte ezt az eredményt. Dolgozunk azon, hogy még tovább folytatódjék ez a munka, és minél tisztább, élhetőbb országban éljünk.

Mindenképpen a gazdaság és a környezetvédelem összhangja az, amely ki tudja jelölni számunkra azt a követendő utat, amit az elkövetkezendő években, különösen itt a program által meghatározott időkeretben követnünk kell. A jelenlegi helyzet, ami különösen az erőforrások szűkösségére vonatkozik, még jobban emeli ennek a programnak a jelentőségét. A magunk részéről köszönjük, ha ennek kapcsán támogatást kapunk, és ahogy Nacsa képviselő úr is mondta, majd a végrehajtásában is fogunk támogatást kapni az önök részéről.

Még a víziközműről: az integrációs programot, azt hiszem, ne hagyjuk szó nélkül, hiszen ez miniszterelnök úrnak is szerepelt a hozzászólásában is. Elindítottuk, egyébként nem most, hanem már tavaly indult, most kibővült ez a program, és ott ugyanúgy, mint a többi területen, folyamatosan dolgozunk azon  ez az egyetlen cél , hogy fenntartható, a magyar lakosság számára biztonságos ivóvizet biztosító környezetet és körülményeket tudjunk teremteni. Úgyhogy mi köszönjük, ha ezt a munkát önök is tudják támogatni. Köszönöm szépen még egyszer, elnök úr, a képviselő uraknak is. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(16.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage