NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Ki fogok térni Kordás árnyékminiszter úr mondanivalójára is, hiszen számos pontban nem értek vele egyet, és fölmerültek itt kritikák, amikre szeretnék válaszolni. Ugyanakkor szeretném megközelíteni a törvényt egy általános keretben is, és aztán a konkrétumokról is szívesen beszélgetek önökkel, még a Momentum-frakcióval is, amelynek az elmúlt másfél nap egyetlen vitája sem volt olyan fontos, hogy bejöjjön, pedig volt itt közadatvita, volt itt vagyongazdálkodási vita, egyházi és számos vita.

De legalább most tudunk egy jót vitatkozni a foglalkoztatási tárgyú törvényekről, hiszen ez egy fontos kérdés, a munkaügy mindig fontos kérdés, a gazdasági kérdések mindig fontosak, főleg azért, mert nekünk feltett célunk volt 2010-ben, és ehhez most is ragaszkodunk, hogy munkaalapú társadalmat építünk. Éppen ezért kezdtük el 2010-ben azt a gazdasági fordulatot, azt a szemléletváltást, ami a munkára épülő gazdaság megteremtésére és nem a munkanélküli-segély osztogatására épült. Mindannyian emlékezhetünk rá, hogy 2010-ben, a Kordás képviselő úr által már említett baloldali kormányzás végén 12 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon, és több mint 1 millió munkaképes felnőtt ember kényszerült megalázó munkanélküli-segélyből élni. Ezt nem sorolta fel a baloldali kormányok eredményei között Kordás képviselő úr, pedig ilyen is volt sajnos.

A 2010-es évektől az elmúlt 12 évben a Fidesz-KDNP kormányzása idején sikerült 1 millió új munkahelyet létrehozni, és tartósan 4 százalék alá vinni a munkanélküliségi rátát. Ezt a magas foglalkoztatottságot és alacsony munkanélküliséget, a 4 százalék alatti arányt kisebb kilengésekkel, de még a Covid-válság idején is sikerült megőrizni, és a mostani háborús-szankciós-inflációs időkben, valamint a tomboló energiaválság közepette is egyelőre úgy néz ki, hogy sikerül megőrizni a munkahelyeket. Mi azon dolgozunk, hogy legyen ez így továbbra is. Tehát a céljaink változatlanok, a munkahelyek megőrzése, új munkahelyek létrehozása, nem pedig a baloldali segélyelvű gazdaságpolitika művelése.

A munkahelyek megőrzése érdekében folyamatosan hozunk döntéseket, és minden lehetséges eszközzel támogatjuk a munkaadókat és a munkavállalókat. A mostani energiaválságban például a munkahelyek megőrzése céljából a kormány több programot is indított. Az energiaintenzív kkv-k számára energiatámogatási programok jöttek létre, amelyben az energiaár-robbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások vehetnek részt. A cégektől az október, november és december havi áram- és gázköltség növekményének felét vállalhatja át az állam. Emellett a kormány gyármentő programot is indított, amely a nagyvállalatok számára nyújt vissza nem térítendő támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz.

Az új munkahelyek létrehozásának és a munkahelyek megőrzésének másik fontos módszere az adócsökkentés, hiszen a Fidesz-KDNP az adócsökkentések kormánya. 2010 óta nyolcvan alkalommal csökkentettünk adót. Talán épp ma jelent meg, hogy a versenyképességi rangsorban az OECD-országok előkelő első tíz helyezettje között van Magyarország az elmúlt évek adócsökkentéseit tekintve, hiszen a 2010 óta megtett adócsökkentésekkel a GDP 4-5 százalékát kitevő mértékben csökkentek az adóterhek. Emlékszünk rá, hogy önök sokszor javasoltak az elmúlt években akár a költségvetési törvényben, akár az adótörvényekben adóemeléseket. Korábban az önök idejében 27 százalék volt a szociális hozzájárulási adó, ez most a jelen pillanatban éppen 13 százalék. Összehasonlításképpen: az önök adórendszerében a béreket terhelő munkáltatói adóterheket ötféle adónem sújtotta, melyek teljes összege 33,5 százalék volt, ez most 13 százalék. Talán még a szakszervezetek is és Kordás képviselő úr is elismerheti ennek az eredményét és jótékony hatását. A személyi jövedelemadó ma egységesen 15 százalék, míg önöknél 36 százalék volt a legmagasabb kulcs, és 18 százalék volt a legalacsonyabb kulcs. (Kordás László: De nálunk adómentes volt a minimálbér!)

(17.50)

Kordás képviselő úr pont szóba hozta a minimálbért a beszédében is és aztán most bekiabálva is, önök 23 500 forinttal emelték a minimálbért, és 75 ezer forint volt a minimálbér 2010-ben. Most 200 ezer forint a minimálbér, tisztelt képviselő úr. 23 500 forint az, amit nyolc év alatt…  ön államtitkár volt, pontosan tudja, 23 500 forinttal emelték nyolc év alatt, nem egyik évről a másikra. A mi időszakunk alatt volt olyan év, hogy ennél nagyobb mértékben emelkedett egy év alatt a minimálbér, önök nyolc év alatt voltak képesek erre a teljesítményre, szomorú dolog. Ebből is látszik, hogy a munkavállalók kire számíthatnak. Ráadásul a 25 év alatti munkavállalók, valamint a négygyermekes édesanyák teljes mértékben szja-mentességet élvezhetnek.

A mostani törvényjavaslat számos módosítást tartalmaz, amely előnyösen érinti az álláskeresőket és a foglalkoztatást. A munkavállalók számára előnyös, hogy a duális szakképzés keretében kötött szakképzési munkaszerződés esetén létrejött munkaviszony az álláskeresési járadék megállapítása során jogosító időként figyelembe vehetővé válik, ez korábban nem volt így.

A törvényjavaslat továbbá előírja az apasági szabadság biztosítását, amennyiben a közalkalmazottnak 2022. augusztus 2. és december 31. között született gyermeke, vagy fogadott örökbe gyermeket. A szabadságra való jogosultság szempontjából a szülői szabadság, a gondozói munkaidő-kedvezmény és az apasági szabadság munkában töltött időnek számít. Az apának gyermek születése esetén 10 munkanap apasági szabadságot kell biztosítani. Államtitkár úr is beszélt már arról és képviselőtársam is, hogy uniós irányelvről van szó, illetve az apasági szabadság biztosítja, hogy az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a születést, illetve örökbefogadás esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig 10 munkanap időtartamban apasági szabadságra jogosult.

Képviselő asszonnyal itt mellettem pont arról beszélgettünk, hogy amikor nekem születtek a kisgyermekeim, akkor sajnos nem volt ilyen intézmény, sajnos nem volt 10 nap apaszabadság, sajnos nem voltak ilyen lehetőségek. Bár mivel az én gyermekeim már a 2010 utáni időszakban születtek, jóval több mindenre voltunk jogosultak, mint egyébként 2010 előtt, ahol a gyest kettő évre csökkentették három helyett, ezt visszaemelték, így beszélhetünk itt… (Kordás László közbeszól.  Az elnök csenget.) Láttam a szakszervezetek közleményében is a négy hónapnyi szülési szabadságot, nálunk 36 hónap a szülési szabadság, tehát nem négy, meg nem kettő, nem erről folyik a vita, hanem 36 hónap. Ez volt az önök idejében kettő év.

Itt különböző jogosultságok vannak: fél évig jár egyébként a csed, képviselő úr talán tudja, mennyi a csed, és mennyiről lett megemelve mennyire, tudja az összegét, hogy hogyan segítjük, az hat hónap, és már a gyermek születése előtt egy hónappal is igénybe lehet venni a hat hónapos csed időtartamát, és utána is az állam biztosít ellátást. Sőt, tisztelt képviselőtársam, a gyed extrával már a munkavállalás lehetősége is megnyílik, és nem veszíti el a gyermek után járó ellátásokat az édesanya vagy az édesapa, attól függően, hogy ki veszi igénybe, mert az önök idejében, tisztelt képviselő úr, amikor valaki visszament a munkába a gyes lejárta előtt, akkor elvesztette a jogosultságát a gyermek után járó ellátásokra.

Biz’isten kerestem az ön elhatárolódó nyilatkozatait az akkori döntések ellen, de nem találtam, ön támogatta ezeket a döntéseket, sőt az előkészítésükben is részt vett, hogy az önök kormánya elvette a kismamáktól, elvette a gyermeket nevelő szülőktől, ha munkába álltak, a gyermek utáni ellátások jelentős részét.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársam, hogy segíteni kell a gyermeket nevelő szülőket, édesapákat és édesanyákat, mert szerintem  nyilván én erről az oldalról tudok beszélni  ejtsünk szót ilyenkor az édesapákról is. Egyre több helyen van, hogy bizonyos időtartamra a gyesre az édesapák mennek el, és nagyon fontos, hogy az édesapák is kivegyék a részüket a gyermeknevelésből, amikor csak tudják, és amikor csak lehetséges, mert ez nem kizárólag édesanyai feladat. Nagyon fontos a közös feladatvállalás, a közös felelősségvállalás a gyermek nevelésében, életében, minden feladatra kiterjedően, fürdetéstől kezdve a pelenkázáson át mindenben vállaljon részt az édesapa, mi abszolút ezt támogatjuk.

A munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg, és erről beszéltem, hogy hogyan terjesztettük ki a különböző, gyermekek utáni ellátást az elmúlt években. Hiszen ha megnézzük a 2010-es családbarát fordulattól számítva mostanáig, most már eljutottunk odáig, hogy a GDP 6,2 százalékát költjük családtámogatásokra. Míg az önök utolsó költségvetésében nem érte el az 1000 milliárd forintot a családoknak juttatott támogatás összege, addig most már jóval 3000 milliárd forint fölé megy ez az összeg, amit a családokra költünk minden évben, tisztelt képviselő úr, például a családi adórendszeren keresztül, mert a családi adókedvezmény az, amit a jogosultak 97-98 százalékban vesznek igénybe. A legszélesebb kört eléri a családi adókedvezmény, ezáltal is csökkentve a befizetett adójukat, ezáltal is több pénz marad a gyermeket nevelő családoknak.

Részben értem is az önök kritikáját, de ez egy vékony és nehéz egyensúly: a családok támogatása és a foglalkoztatás megőrzése a munkaalapú társadalomban. Mind a kettő fontos, ez a két alappillére egyébként a kormányzásunk alapelveinek, a családokat támogatjuk, és a munkavállalást is támogatjuk. Kordás képviselő úr fölvetette azt, hogy több munkahelyi baleset történt szám szerint. Képviselő úr, egymillióval többen dolgoznak! Tehát a nagy számok törvénye alapján több munkahely és több munkavállaló…  sajnos, és én minden egyes munkahelyi balesetet sajnálok, és mindent meg kell tenni, hogy megelőzzük a munkahelyi balesetet nyilvánvalóan.

Mondhatnék egy ellenstatisztikát, az önök idejében egymillióval kevesebben dolgoztak, ezért dupla ennyi volt az elkövetett bűncselekmények száma, tisztelt képviselő úr. 400 ezer fölött volt a regisztrált bűncselekmények száma egy évben, 420 ezer környékén volt, ha emlékezetem nem csal, ez most 190 ezer alatt van. Tehát 420 ezer regisztrált elkövetett bűncselekmény, most 190 ezer elkövetett regisztrált bűncselekmény van. Ezt önnek jobban kellene tudnia, de szerintem szoros összefüggés van a munkába állás és a bűnözés lecsökkenése között. (Kordás László közbeszól.) Mondom, több munkahely, több munkavállaló, egymillióval több munkavállaló, tisztelt képviselő úr. 1920-nál több autóbaleset is van az idei évben, mert sokkal több autó is jár, tisztelt képviselő úr, mint száz évvel ezelőtt, így működik ez a világban.

Nekünk mégis az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy minél kevesebb munkahelyi baleset történjen, hogy mindenki betartsa a munkavédelmi szabályokat, hogy a cégek is betartsák a munkavédelmi szabályokat, hogy a munkavállalók is betartsák a munkavédelmi szabályokat. Az a közös cél, és olyan keretrendszert kell alkotni, ahol mindenki, az összes szereplő betartja ezeket a munkavédelmi szabályokat. Sajnálom, hogy ön ezt nem veszi figyelembe.

2010 óta folyamatosan bővülő és rendkívül széles, Európa legbőkezűbb és legszélesebb családtámogatási rendszere van Magyarországon, hiszen mondtam, a családtámogatásra fordított összegek a GDP arányában már a 6 százalékot is meghaladták. Ez az EU-s átlag duplája, tisztelt képviselőtársaim. Ezzel nemcsak az Unió, hanem az egész világ éllovasai is vagyunk. A gyermekvállalásra fordított összegeket folyamatosan emeljük, az elfogadott költségvetésünkben ez már több mint 3300 milliárd forint.

Mindezeket összefoglalva a törvényjavaslat az uniós irányelvek átépítése és átültetése mellett jogharmonizációs és technikai, valamint pontosító rendelkezéseket is tartalmaz. Mi az uniós irányelvek átültetésében megtesszük a kötelességünket, ezért a KDNP-frakció támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage