FEKETE-GYŐR ANDRÁS, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Én néhány hónapja vagyok az új politikai generáció képviseletében parlamenti képviselő, és én hiszek abban vagy hinnék abban, hogy vannak olyan közös témáink és közös ügyeink, amiben félre tudjuk tenni a politikai nézeteinket. Tehát önök fideszes képviselők, én momentumos képviselő vagyok, de ha végignézek önökön, akkor feltételezem vagy látom azt, hogy sokan itt édesapák önök közül. Én is édesapa vagyok, és én úgy jöttem erre a vitára, hogy a pártpolitikai szemüvegemet otthon hagytam, és azzal a céllal jöttünk egyébként Sebők Éva képviselőtársammal erre a vitára, hogy igyekezzünk egy egyébként jó irányú európai irányelvet átültető magyar jogszabályt még jobbá tenni. Tehát ez a mi célunk, és én a következő hetekben, ameddig le nem zárul majd a szavazás itt a parlamentben, arra fogok törekedni, hogy értsük meg egymás szempontjait, és legyen egy közös megegyezés.

Kicsit személyesebb vagy spirituálisabb vizekre evezve: szerintem nincs nagyobb szerelem annál, mint amikor megszületik a gyermekünk. Mindannyiunk nevében talán elmondhatom azt, hogy az egyetlen lény, akiért gondolkodás nélkül feláldoznánk az életünket, az a gyermekünk. A gonosz brüsszeli bürokraták azt akarják, hogy a magyar édesapák tölthessenek több időt a gyermekeikkel. Szerintem ez egy jó cél és egy jó irány.

Én nem is olyan régen váltam édesapává, és mindjárt szembesültem azzal, hogy az első hetek meg az első időszak mennyire nehéz és megterhelő tud lenni. Nyilván ez egy olyan időszak, ami egyszerre a legboldogabb időszaka az édesapának meg az édesanyának, de egyszerre a legemberpróbálóbb időszaka is a szülőknek. És amikor azon vitatkozunk, hogy öt nap vagy tíz nap legyen, akkor szerintem mindannyian, akik benne voltunk ebben a helyzetben, tudjuk, hogy azért az is nagyon kevés, öt nap is meg a tíz nap is iszonyatosan kevés, amikor az első boldog időszakról beszélünk.

(18.10)

A mi problémánk az önök javaslatával leginkább annak szűkmarkúsága. Felmerült, hogy az első öt nap után 100 százalékos bértámogatást adnának, de a második öt nap után már csak 40 százalékot. Attól nagyon félek, hogy ez nem fogja arra ösztökélni a magyar édesapákat, hogy otthon maradjanak a családjukkal, az édesanyával meg a gyermekükkel a második öt napra is. Biztosan lesznek, akik otthon fognak maradni, akik ezt megengedhetik maguknak, de sokan lesznek, akik nem. Ha ezt elfogadjuk kiindulópontnak vagy konklúziónak, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy nem éri el a magyar kormány javaslata azt a célt, amit az EU-s irányelv is megfogalmaz, nevezetesen, hogy egy harmonikus családi egységet biztosítsunk a magyar családoknak.

Ezért van egy javaslatunk, amely szerintünk jobb ennél. Államtitkár úrra nézek, hogy legyen szíves ön is megfontolni ezt. Azt mondjuk, hogy legyen 10+10 nap az apaszabadság időtartama. Az első 10 napban fizessünk 100 százalékot az édesapáknak, a második 10 napban pedig 50 százalékos bértámogatást adjunk nekik. Utánaszámoltunk, hogy ez mennyibe kerülne a magyar államkasszának, és körülbelül 7-7,5 milliárd forintba kerülne. Szerintem ez nem sok pénz. Nyilván lehetne sok példát hozni, nyilván önök képben vannak a magyar költségvetés nagyságával kapcsolatban és azt is tudják, hogy ez egy gombostűnyi méretű vagy még akkora kiadás sem lenne, mert például a nyáron a magyar kormány tízmilliárd forintot adott a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, vagy több mint tízmilliárdot költöttek el kormányzati tájékoztatási kampányra. Ehhez képest ennél kevesebb összegről beszélünk, amikor a családi egységről és a harmónia biztosításáról beszélünk. Tehát 10+10 nap és 100 százalék plusz 50 százalék, ez a mi konstruktív javaslatunk.

Mik a szempontok emögött, ezt önök, képviselőtársaim ismerik, miért kell az, hogy legalább egy hónapig megadjuk a lehetőséget az édesapáknak, hogy otthon maradhassanak? Van sok olyan édesanya, akinek császármetszéssel segítenek a gyermeke világrajövetelében. Vannak nehezen gyógyuló sebek, amelyeknek nyilván idő kell, ami alatt segítség kell az édesapától az édesanya mellé. Aztán ott van a szülés utáni depresszió, ami sokakat érint, a kutatások szerint 50-80 százaléknál jelentkezik, csak általában spontán elmúlik egy-két hét után, nyilván a többségnél, de akinél nem, ez probléma tud lenni. Aztán van, ahol több gyerek van egy családban, és odaérkezik egy újszülött kisbaba, nyilvánvalóan ez extra terhet jelent a szülőknek, tehát jó az, ha nemcsak 10 napig, hanem, mondjuk, 20 napig, tehát egy hónapig ott tud lenni az édesapa. Beszélhetünk az első oltásról, amit négy hét után szoktak a csecsemőknek beadni. Ez is egy olyan időpont tud lenni, aminél meg lehetne húzni ezt a határt, a gyermekágyi szakaszról nem is beszélve. Az orvosok azt mondják, hogy az édesanyának a szülés után 4-6 hét regenerálódási időre van szüksége, itt Szabó Tünde képviselő asszonyra nézek. Szóval, 4-6 hét kell ahhoz, hogy újra fittebb legyen az édesanya, addig pedig segítségre szorul. A nagyszülők nem mindig tudnak ebben segíteni.

A valóság úgy néz ki, hogy az édesanyák nem parancsra gyógyuló, problémamentes szülőgépek, az édesapák nem pénzkereső robotok, akik alig várják, hogy visszamehessenek a munkaerőpiacra, az újszülöttek pedig nem olyanok, mint a kormányzati plakátokon stockfotókon visszamosolygó békés kisdedek. A valóság ennél sokkal komplexebb, ezért ez az egyik javaslatunk az apaszabadság tekintetében, hogy ez legyen családbarátabb, ha úgy tetszik.

Van még egy, ez pedig az apahónapok. Az apahónapok tekintetében nagyon keveselljük azt a 10 százalékos bértámogatást, amit az önök javaslata tartalmaz, két hónap után. Ezt szerintem nagyon kevesen vennék igénybe. Ezért a mi javaslatunk az, hogy az édesapák kapjanak 2+1 hónapot. A két hónapot az édesanyával párhuzamosan is ki tudják venni és otthon tudják tölteni a család egységében és békességében. Ez után 70 százalékot fizetne az állam a javaslatunk szerint és plusz 1 hónap járna az édesapának, amit viszont csak az egyik szülő vehet igénybe. Természetesen ez után is 70 százalék járna neki. Amikor az édesanya visszamegy a munkaerőpiacra, ez egy komoly segítség tud lenni; bölcsődei megfázások, betegségek s a többi, de az édesapa be tud segíteni akkor.

Úgyhogy a mi kiindulópontunk egy békés, harmonikus családmodell, ebben hiszünk. A mi javaslatunk szerintünk fontos előrelépés lenne ebbe az irányba. Nagyon bízom benne, hogy önök ezt megfogadják, és a két hét múlva tartandó zárószavazáson, vagy nem tudom, mikor lesz pontosan, meg tudjuk szavazni azt, amit az új politikai generáció behoz ebbe a vitába. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage