SEBŐK ÉVA, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves kormánypárti politikustársaim, nem tudom, önök miért nem szeretik az édesapákat, de hogy nem szeretik, az egészen biztos. (Nacsa Lőrinc: Egész biztos?) Ebből a javaslatból semmilyen más következtetés nem vonható le. (Nacsa Lőrinc: Egészen biztos!) Az irányelv által meghatározott minimumokat sem sikerült beletenni a javaslatba. (Nacsa Lőrinc: Ez nem igaz!)

Beszéljünk először az apahónapokról, illetve arról, ami a „szülési szabadság” nevet kapta! Ez egy új dolog lesz Magyarországnak, de nekünk, momentumosoknak nem az, hiszen egy, az irányelv szellemiségéhez egyébként sokkal jobban igazodó elképzelést nem sokkal a megalakulásunk után, évekkel ezelőtt letettünk az asztalra. Mi ezt apagyednek vagy apahónapoknak neveztük el. Ennek a lényege, hogy a gyermek születését vagy örökbefogadását követően mindkét szülő korai szakaszban érdemi időt tudjon tölteni a gyermekével.

Van egy tanács, amely minden házban anyáról lányára öröklődik, legalábbis minden általam ismert házban, ez pedig az, hogy nem számít, hány gyermeket szülsz, arra készülj fel, hogy saját magadnak szülöd, bármilyen szent eskü vagy nagy ígéret hangozzon el előtte. Ahol nem hangzik el ez a tanács, ott pedig élőben nézhették végig a lányok felnövekedve ezt a jelenséget. Tudják, a mi korosztályunk egyre inkább elutasítja azt az életet, ahol ez a tanács érvényes, az utánunk jövő korosztályokban pedig ez egyre inkább igaz lesz. Mi olyan családokban akarunk élni, ahol anyának joga van nem egyedül maradni a gyermekvállalás mindennapos terheivel, ahogyan apának is joga van nem kimaradni a gyermekvállalás mindennapi szépségeiből. Ennek eléréséhez rendkívül fontos eszköz a komolyan vehető apahónapok intézménye, amely ráadásul számtalan egyéb előnnyel bír. A valódi, komolyan vehető apahónapok intézménye gyakorlatilag mindenkinek jót tesz, és ezt most be is bizonyítom.

Nézzük először a szülők közötti párkapcsolat minőségét! Több helyen rég bevezették már az apahónapokat, nem vakon repülünk, amikor erről beszélünk. Izlandon 8,9 százalékponttal, a kanadai Québecben 7 százalékponttal volt alacsonyabb a válások száma azokban a házasságokban, ahol az apa igénybe vette az apahónapokat. Sőt, az apahónapok igénybevétele enyhén, de növelte a házasságkötési szándékot azokban a családokban, ahol a szülők nem voltak házasok a gyermek érkezésekor. Szinte minden olyan házasságban, ahol igénybe vették az apahónapokat, a házasfelek boldogsági indexe a felmérések alapján mérhetően magasabb volt. Hogy ennek milyen arányban tartják okának vagy következményének, hogy ezekben a házasságokban több és jobb szexről számoltak be a házasfelek, azt önökre bízom, mindenesetre ezt is az apahónapok számlájára lehet írni.

Ahol bevezették, ott a nőknek is jót tettek az apahónapok. Ma Magyarországon minden ellene szól, hogy az apák tényleg aktívan részt tudjanak venni a gyermekük hétköznapi életében; a munkaerőpiac felépítése, a munkakultúra és a kulturális nyomás mellett az állami ösztönzők is. Ez ahhoz vezet, hogy jelenleg az országban a munkaerőpiac a gyermekvállalás miatti munkából kiesés kockázatát kizárólag a nőkhöz köti. Ez értelemszerűen csökkenti a nők munkaerőpiaci értékét, lényegében leértékelve őket. Ennek nem kellene így lennie, a gyermekvállalásnak nem kellene mumusnak lennie. Ehhez pedig nincs másra szükség, mint hogy az apák egyenlően részesüljenek a „munkából való kilépés kockázata” jelenségben, ekkor normalizálná a munkaerőpiacon azt, hogy egy munkavállaló kiesik a munkából egy rövid időre, mert gyermeke született.

A nőknek más szempontból is jót tenne az apahónapok komolyan vehető bevezetése. Egyre több fiatal pár válik családdá a fejlett világban, tudatosan úgy döntve, hogy a háztartással kapcsolatos nem fizetett teendőket egyenlően osztják meg a pár tagjai egymás között. Azonban ez a tudatos tervezés, tudatos élet az első gyermek érkezését követően szétesik, és soha nem is áll már vissza, kivéve, ha az apahónapokat érvényesítették.

(18.20)

Van egy harmadik következmény is, amely azt mutatja, hogy fontos a nőknek a komolyan vehető apahónapok bevezetése, ugyanis azokban a családokban, ahol igénybe vettek érdemi apahónapokat, csökken a szülés utáni depresszió esélye és súlyossága, valamint kevesebb esetben szükséges az anyáknál szorongásgátló gyógyszerek alkalmazása.

De nemcsak a nőknek jobb a komolyan vehető apahónapok bevezetése, hála az égnek egyre több férfiban fogalmazódik meg a belső igény arra, hogy maga is pár hónapot a család legifjabb tagja mellett töltsön. Szép lassan magunk mögött hagyjuk azt a világot, amikor az volt az általános álláspont, hogy egy férfinak leghamarabb akkor van érdemi dolga és lehetősége a gyermeke mellett lenni, amikor már lehet vele focizni. A fiatal férfiak egyre inkább tudják, hogy a korai, intenzíven együtt töltött hónapok egy mélyebb és intenzívebb kötődést tudnak kialakítani apa és gyermeke között, és ez a kötődés sziklaszilárd lesz, függetlenül attól, hogy anya és apa élethosszig egy párként folytatják, vagy pedig kevésbé szerencsésen alakul a kapcsolatuk.

A vita további részében részletesebben is további érveket fogok hozni, viszont zárásul szeretnék egy nagyon fontos dolgot elmondani. Azt, hogy ezeket az irányelveket hogyan fogjuk a magyar rendszerben megvalósítani, az erről szóló javaslatot, azt, amiről most vitázunk, bajszos bácsik írták, akik 40-50 éve túl vannak a családalapításon; akik az ideális családot úgy képzelik el, ahogy az 300 évvel ezelőtt volt, ott is csak az arisztokráciánál, ahol apa évente párszor találkozott érdemben a gyermekeivel, és a nevelőnő hetekig gyakoroltatta a gyerekeket a találkozóra, ahol az apák csak frissen vasalt, keményített, makulátlanul tiszta ünneplős ruhában látták ijedten jól viselkedő, szelíd hangú gyermekeiket. Meg is látszik a javaslaton, hogy ilyen bácsik írták, meg is látszik.

Mi a Momentumban évekkel ezelőtt letettük az asztalra a programunkat, amely valóban a magyar családok érdekeit tartja szem előtt. Ezt az eredeti formájában most nem tudjuk és akarjuk benyújtani, mert túlterjeszkedő lenne, viszont egy kivonatolt módosítót ez alapján benyújtottunk. Ennek elemeit Fekete-Győr András képviselőtársam részben már ismertette. Ez a csomag valóban segít a stabil és boldog családok létrejöttében. Ez egy olyan csomag, amely valóban a gyermekek érdekeit szolgálja. Kérem, hogy a jövőben majd támogassák. A vita során pedig még kitérünk rá. Köszönöm. (Taps a Momentum soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage