ANDER BALÁZS (Jobbik): Tisztelt Képviselőtársaim! Olyan világban élünk, amikor igaz annak a tengerentúli zsidó-konzervatív társadalomtudósnak a megállapítása, hogy nincs az a szatíra, ami versenyre kelhet a progresszív kreténséggel. És éppen ezért kérjük azt innét, a Jobbik soraiból is, hogy az ilyesféle törvényeket ne minimalista módon alkalmazzák. Szükség van a család intézményének a megerősítésére, a társadalmi szövetrendszer helyreállítására, képviselőtársaim.

Elhangzott az, hogy Spanyolországban 16 hét, és száz százalékban állam által finanszírozott az apaszabadság időtartama. Azt kérjük, hogy ne legyenek ilyen szűkmarkúak. Ne 10 nap legyen Magyarországon, és ne ilyen fukar módon finanszírozva. Adunk be módosító indítványt ehhez kapcsolódóan. Bizony hasznosnak tartanánk, ha jelentősen megnövelnék, a költségvetési forrásokat ehhez pedig egyébként látjuk.

Az apák bevonása eredendően fontos lenne ahhoz, hogy a társadalom meg tudjon erősödni, hogy a családok visszanyerjék a régi fényüket. Elég talán arra utalnom, hogy mondjuk, Richard Rohr, az a ferences szerzetes Amerikában, aki a családokkal nagyon sokat foglalkozik, mit mondott akkor, amikor azt mondta, hogy az apanélküliség hihetetlen rombolást végez a világban; és ha mellérakjuk, mondjuk, Zimbardo „Nincs kiút” című művét, ahol leírja azt, hogy milyen iszonyatos társadalmi pusztítást okoz az, hogy egész generációk nőnek fel apa nélkül. Vagy éppen a konzervatív feketeamerikai Thomas Sowellt említeném, aki szintén bemutatja, hogy milyen káros az, amikor családok esnek szét, amikor nincs ott az apafigura. És azt az apafigurát nem biztos, hogy ilyen XVIII-XIX. századi patriarkális módon kell értelmezni, hanem ilyen modern formában, de nincs ott az édesapa az édesanya vagy éppen a megszületett gyermek mellett.

Arra kérem önöket, képviselőtársaim, gondolkodjanak el ezen, és tegyék lehetővé azt, hogy azok, akik át szeretnék élni (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a maga teljességében szeretnék megélni az apaság első időszakának ezt az örömét, élni tudjanak ezzel a lehetőséggel. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

(18.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage