DR. KUTNYÁNSZKY ZSOLT KRISZTIÁN technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm. A családtámogatásra fordított összeg a GDP arányában Magyarországon 5 százalékot tesz ki, ez az EU-átlag felett van, annak a duplája. A 2022. évi költségvetés szintén a kormány családbarát politikáját bizonyítja. A családok támogatására fordított összeg mintegy 3000 milliárd forint, ami a 2010-es ráfordításnak közel a háromszorosa.

Kordás képviselő úr felszólalására: felhívnám a figyelmet arra vonatkozóan, hogy a törvényjavaslat több irányelv átültetését is szolgálja, nemcsak a munka és a magánélet egyensúlyáról vagy az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló irányelvnek való megfelelést, hanem más uniós jogszabályokban való megfelelést és egyéb technikai módosításokat is tartalmaz.

A munkavédelmi törvény módosítása kapcsán tájékoztatom a képviselő urat, hogy a törvényjavaslatot az Országos Munkavédelmi Bizottság munkaadói, munkavállalói oldala is véleményezte úgy, hogy a bizottságban számos foglalkoztatás-egészségügyi szakértő részt vett.

A munkaügyi hatóság szervezeti kérdései bár nem érintik a törvényjavaslatot, tisztelettel felhívom a figyelmet arra, hogy éppen a jogvédelem garantálása céljából a 2020-21. évben a munkajogi szabályok ellenőrzésére vonatkozó szabályrendszer felülvizsgálata történt meg.

Gurmai képviselő asszony felszólalására: tekintettel arra, hogy számos jogállási törvényen kellett átvezetni a módosításokat, így szükségszerűen a módosítások kezelése egy csomagban történt. A törvénycsomag lényege, hogy különböző törvények egyes pontjait módosítja azonos szabályozási tárgykörben.

Az apasági szabadságra vonatkozó felvetések kapcsán korábban már jeleztem, hogy az önök előtt fekvő törvényjavaslatban foglalt módosítások szükségszerűen figyelembe kell hogy vegyék a munkavállalók, a családok érdekei mellett a költségvetés teherbíró képességét, a vállalkozások lehetőségét és mozgásterét is.

Mindezek mellett is megállapítható, hogy a törvényjavaslatban foglaltakkal összefüggésben a kormány kiemelten kezeli mind a családpolitikát, mind pedig a foglalkoztatáspolitikát.

Mind az időtartam, mind pedig a díjazás kérdése kapcsán kiemelendő, hogy e kérdésben a munkavállaló és a munkáltató megállapodhat eltérően is, azaz az apai szabadság időtartamára a felek közös megegyezése alapján magasabb összegű díjazás járhat, és további szabadnapokat is biztosíthat a munkáltató.

Még egyszer köszönöm szépen a vitában elhangzott szakmai hozzászólásokat, és tájékoztatom önöket, hogy a benyújtott képviselői javaslataikat megvizsgáljuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage