VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A gyermekeink és az unokáink a mi közös jövőnk, és ennek a jövőnek fontos része az ő egészségük, és elengedhetetlen része a testmozgás.

A magyar kormány célul tűzte ki, hogy hazánk jelentős sportolónemzetté váljon, és célul tűzte ki azt is, hogy Magyarország méltó házigazdája legyen nagy és jelentős nemzetközi sporteseményeknek.

A 2010 óta eltelt időszakban, kormányzásunk időszakában a hazai sportlétesítmény-fejlesztés terén eddig nem tapasztalt mértékű növekedés volt megfigyelhető. 2014-ben kezdődött az ország minden járását érintő és a teljes országos lefedettséget célzó tanuszoda-, tornaterem- és tanterem-építést és -bővítést biztosító program.

Azzal, hogy a kormány stratégiai ágazatként nevezte meg a sportot, egyértelműen állást foglalt a korábban elhanyagolt, sok esetben romló állapotú infrastruktúra megújítása és korszerűsítése mellett. Az elmúlt időszak kiemelkedő munkájának köszönhetően utolértük és sok tekintetben meg is előztük a környező országokat sportinfrastruktúra terén. Hogy ezt a munkát folytatni tudjuk, szükséges, hogy az érintett ingó és ingatlan vagyonelemek az állam tulajdonában maradjanak.

A kizárólagos állami tulajdonban álló Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. az elmúlt években az állam által finanszírozott nemzetközi sportesemények legnagyobb szervezője volt. Annak ellenére, hogy kiemelkedő sporteseményeket rendezhettünk, esetenként nehézségeket okozott az együttműködés hiánya. Szükség van egy egységes rendszerre, hogy a jövőben hazánk a sportági világversenyek mellett multisporteseményeket is eredményesen tudjon rendezni.

Ennek az átalakításnak a legfontosabb eleme a Nemzeti Sportközpontok által ellátott feladatkörök felülvizsgálata. A nemzeti sportközpontok tevékenységébe tartozó feladatok a törvényjavaslat alapján a jövőben a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség keretében valósulnak meg.

(19.20)

Ezen ügynökség feladatainak ellátására az NSÜ Zrt. kerül kijelölésre, így az állami sportcélú ingatlanok üzemeltetési feladatainak az NSÜ Zrt. részére történő átadásával, a létesítményhasználattal, rendezvényszervezéssel kapcsolatos egyes alapfeladatok a szervezeten belül fognak megvalósulni.

A kormány programján belül kiemelt szerepet kap a jövő építése, az ifjúság és a sport támogatása. A szabadidősport és a minőségi sport, az élsport támogatása egymással összefonódó fogalmak. A sportéletet támogató beruházások a következő nemzedékek egészségéhez és neveléséhez járulnak hozzá.

A kormány fontosnak tartja, hogy az ország minden részén európai színvonalú sport- és szabadidő-létesítmények legyenek és működjenek, hiszen ezek alapját jelentik a versenysportnak és az utánpótlás-nevelésnek, az iskolai sportnak és a helyi szabadidősportnak is. Arra törekszünk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a mozgás, a sportolás lehetőségét, és hogy rendszeres testmozgásra ösztönözzük a gyermekeinket, fiataljainkat és az idősebbeket is.

Mindezek fényében arra kérem önöket, hogy támogassák az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage