DR. VADAI ÁGNES, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Megmondom önöknek őszintén, nem gondoltam volna, hogy a honvédelmi tárca előterjesztésében sportszakmai kérdésekkel is kell majd foglalkozni, mindenesetre megpróbálunk akkor ebbe beletanulni. Az államtitkár úrnak nem sikerült négy percet beszélnie előterjesztőként, láthatóan tőle is idegen még ez a terület. (Nacsa Lőrinc közbeszól.)

Nem is lepődöm meg ezen, hiszen az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy a honvédelmi tárca egyre kevésbé azokat a feladatokat látja el, amelyek leginkább a feladatai lennének egy normálisan működő kormányzatban. Most a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség létrehozásával kapcsolatos törvényjavaslatot tárgyaljuk, egészen pontosan az egyes állami sportcélú közfeladatok ellátásának rendjéről és szervezeti kereteiről szóló T/1836. számú törvényjavaslatot.

Mielőtt azonban nagyon konkrétan a törvény egyes részleteiről beszélnék, engedjék meg, hogy elmondjam önöknek, hogy rendkívül elszomorító és egyben megdöbbentő az a tény, hogy a honvédelmi tárca politikai vezetése milyen gyorsan és lényegében ellenállás nélkül elfogadta az elmúlt években azt, hogy a honvédelmi politikáért felelős tárcaként mennyire jelentéktelenné válik. Orbán Viktor vezénylő tábornokként kiszervezte és maga köré gyűjtötte a hadsereg ügyeivel foglalkozó szervezeti egységeket és feladatokat, a tárca előző és jelenlegi vezetése pedig ehhez gyönyörűen és simán asszisztált. (Nacsa Lőrinc: Ez nem erről szól!)

Ha végiggondoljuk, az előző ciklusban a sport ügye még nem tartozott ide, ellenben már nem tartozott a honvédelmi tárcához például a katonai beszerzések kérdése, mert azt megkapta akkor Maróth Gáspár. Önök felszámolták akkor a civil kontrollt, megszüntették az integrált vezérkart, és lényegében egy székesfehérvári duplikációt hoztak létre. Az idéntől pedig már a védelmi-igazgatási feladatok sem a tárcához tartoznak, Rogán Antal október elsejétől Védelmi Igazgatási Hivatalt hozott létre, és a Rogán-féle minisztériumban van a Nemzeti Eseménykezelő Központ is.

A hadiipari fejlesztések sem a honvédelmi tárcához tartoznak. Most már nem tudom eldönteni, hogy Palkovics miniszter úre a felelős még ezért a területért. Az elmúlt 24 órában igen sok hír keringett erről, de a sportért felelős miniszternek külön „ciki esemény” bejelentése volt, amikor november 5-én megjelent az a hír, hogy Palkovics miniszter úr meghívta Csák János kulturális és innovációs minisztert, valamint a honvédelmi minisztert Zalaegerszegre a Rheinmetal leendő Lynx gyárához. Ezek mind a Magyar Honvédséghez és a honvédelmi tárcához köthető tevékenységek.

Végül, a tegnapi napon létrejött a Miniszterelnök Katonai Irodája, amely ellátja a miniszterelnök által meghatározott, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség feladatainak végrehajtásával és működésének nyomon követésével kapcsolatos feladatokat, valamint figyelemmel kíséri a haderő- és védelmiipar-fejlesztési stratégiák és programok vezetői szándék szerinti megvalósulását. Lényegében jelentéktelen politikai vezetéssel és mostanra gyámság alá helyezett katonai vezetéssel állunk szemben.

Maradt tehát a sport. Az 1836. számú törvényjavaslatról, amelyet, még egyszer mondom, a tárca államtitkára 3 percben és talán 50 másodpercben foglalt össze, azonban ne gondolják azt, hogy valami önálló alkotás. Megengedték önöknek, hogy ezt benyújtsák, megírják, és aztán itt a parlamentben így estefelé, amikor viszonylag már kevesen nézik a parlament adását, közösen megvitassuk. Ez, ahogy említették, létrehozza a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökséget.

Ha megnézzük ennek az ügynökségnek a feladatát, akkor a következőt látjuk: általános ingatlanüzemeltetési tevékenység, ingatlan hasznosításával kapcsolatos feladatok, ingatlan rendeltetésszerű működtetése, a más törvény hatálya alá nem tartozó építési, felújítási, átalakítási, bővítési, helyreállítási, korszerűsítési, fejlesztési, bontási tevékenységek (Nacsa Lőrinc: Nem tudják leírni!), a gyógyfürdőnek minősülő sportingatlanban járóbeteg-gyógyító szakellátás, valamint terápiás célú gyógyfürdő és kapcsolódó szolgáltatás nyújtása, a sport és testnevelés területén történő múzeumi tevékenység végzése, a magyar sport országos szakmúzeumának fenntartása és egyes beruházások előkészítő-építtető feladatainak, ingatlanos, muzeológus, és néhány, azt tudom mondani, talán még egészségüggyel foglalkozó tevékenység. (Nacsa Lőrinc: Hadd írják le!) Ezért, azért valljuk be, képviselő hölgyek és urak, szorosan azért mégse kapcsolódnak a haza védelméhez, különösen nem a honvédelmi tárcához.

Értem, hogy valamit a nap végén kellett adni a honvédelmi tárcának, ez nyilván a sport maradt. És azt azért még egyszer hangsúlyozzuk, hogy egy percig se gondolják, hogy ezekhez a tevékenységekhez, különösen, amelyik az ingatlannal kapcsolatos és ahol pénz van, ahhoz önöknek bármi köze lesz. Ennek az ügynökségnek a létrehozása nem szolgál más célt, mint hogy újabb pozíciókat lehessen elrejteni, a haveroknak, a rokonoknak, ismerősöknek jól fizető állásokat lehet adni. Ami pedig az előkészítő, építtetői feladatot, a bontási, fejlesztési és egyéb korszerűsítési tevékenységet illeti, azokról meg mindannyian tudjuk, hogy az önök házi építőipari beruházójához, Mészáros Lőrinchez fognak kerülni, ahogy nagyjából eddig is kerültek.

Azonban, ha alaposabban tanulmányozzuk ezt a törvényjavaslatot, akkor látunk egy olyan pontot, amelyben a törvényjavaslat hangsúlyozza, hogy a Nemzeti Sportügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság a villamos energiáról és a távhőszolgáltatásról szóló törvény szerinti külön kezelt intézménynek minősül.

Mit jelent ez, tisztelt képviselőtársaim? Ha előveszik a 421. és a 419/2022-es kormányhatározatokat, már akkor is meghatározták a prioritásokat a fűtés tekintetében. Mindig is tudtuk, hogy a sport az önök számára kiemelt fontosságú, nem a tömegsport, nem a választópolgárok, nem a magyar polgárok sportolási lehetőségeinek a megteremtése (Nacsa Lőrinc: De!), hiába mondja Nacsa képviselő úr, sok mindenkinek jutott sportlétesítmény az elmúlt időszakban, bizonyos, egyébként a kormányhoz köthető egyházakhoz, haveroknak, rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, de a tömegsporttal kapcsolatosan azt kell hogy mondjam, hogy túlságosan nem erőltették meg magukat. Ez a két kormányhatározat egyébként az önök hibás gazdaságpolitikájának és teljesen téves helyzetértékelésének köszönhetően azzal foglalkozik, hogy a sportlétesítményekben milyen magas hőmérsékletet lehet tartani.

Az önök számára ez nagyon fontos volt, ezért külön kormányhatározatot hoztak, kormányhatározatot arra is, hogy egyébként a nem profitorientált, de a sporteseményekhez köthető szállások esetében is tartható ez a 18 fok fölötti hőmérséklet. Az teljesen világos, hogy ezek az intézmények, amelyek idetartoznak  még egyszer mondom, a 419. és 421/2022. számú kormányhatározat alá , olyan külön kezelt ingatlanok, ahol 18 fok fölött lehet a hőmérséklet, és éghet a villany az adófizetők pénzén. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Az nem számít, hogy bizonyos más intézményekben, ahol magyar állampolgárok ülnek, netalán 14-18 év közötti állampolgárok ülnek, ott milyen hőmérséklet van, az nem számít! Ott lehet 18 fok; itt mindenképpen 18 fok fölött kell lenni, és égnie kell a villanynak.

Összefoglalva, tisztelt képviselőtársaim, azt tudom önöknek mondani, hogy igen érthetetlen és a honvédelmi tárca elmúlt sok-sok éves tevékenysége szempontjából megalázó az, hogy a honvédelmi tárca államtitkára 3 perc 50 másodpercben beszél a sportlétesítményekkel kapcsolatos ingatlanos tevékenységről, építésről, felújításról, és a Honvédelmi Minisztérium államtitkára egyszer nem beszél a Magyar Honvédségről, egyszer sem! Az ő dolga egyébként az lenne (Nacsa Lőrinc: Akkor házszabályt sértene!  Vargha Tamás: Nem erről szól!), hogy a Magyar Honvédségről beszéljen.

Az, hogy a sportot beemelték ide, az azért van, államtitkár úr, mert az elmúlt években, ahogy bemutattam, sorra kerültek el azok a területek a honvédelmi tárca politikai vezetésétől, az infrastrukturális haderőfejlesztéstől, a haditechnikai beszerzéstől, a hadiipari kérdésektől, de most már látható, hogy a miniszterelnök tegnapi döntésével lényegében irányítási jogkörök is elkerültek onnan, tehát ezen azért érdemes lenne elgondolkodniuk, hogy tulajdonképpen megkapták a sportot. Értem, hogy valakit ez nem zavar a honvédelmi tárcánál. Ahogy elnéztem, a honvédelmi miniszter legfőbb tevékenysége az, hogy kipróbálja a Magyar Honvédség járműparkját, leginkább a helikoptereket és a légi járműveket, értem, ez egy jó szórakozás. Vett már magának a magyar állam pénzén megfelelő gyárat, ahol megfelelő repülőgépeket gyártanak erre az igényre, szerintem használja azt.

(19.40)

A honvédelmi tárca politikai vezetése, ezen törvényjavaslat alapján világosan látható, hogy teljesen felesleges, hogy egyáltalán itt üldögél. Önök, Nacsa képviselő úr, már régen feleslegesek. A 135 fideszes képviselő egyetlenegy dologra kell Orbán Viktornak, hogy időről időre önök megszavazzák a rendeleti kormányzást. Ezért kellenek! Karmelita-kormányzás van, ezt mindannyian tudjuk. Önök bejönnek, megnyomják a gombot, aztán fönt, a Karmelitában, nem önök, mert önöknek sem véleményük nem lehet, sem kérdésük nem lehet, no pláne nem háborodhatnak fel egy-egy döntés kapcsán, hanem szépen, szolgaian végrehajtják a döntéseket, megnyomogatják a gombokat, mindig úgy, ahogy elmondják önöknek. Kevésszer hallottam azt, hogy önálló véleményt formáltak volna bármilyen dologban.

A miniszterelnök immáron intézményesíti azt, hogy ő egy személyben a honvédelmi miniszter, a leendő  most majd új nevet kap  vezérkari főnök és a Magyar Honvédség főparancsnoka is. Tehát minden is ő egyszerre, olyannyira, hogy olyat ritkán lehet látni, hogy a honvédelmi tárca előterjesztésébe tartozó ügyeket egyáltalán nem tárgyalja a Honvédelmi Bizottság, márpedig most ez történt, hiszen ez a Kulturális Bizottság volt, amelyet kijelöltek erre a tevékenységre, tehát teljesen idegen az, hogy ezzel a területtel a honvédelmi tárca foglalkozzon. Még egyszer hangsúlyozom, értem, hogy oda kellett adni a sportot, mert minden mást már elvettek a honvédelmi tárcától.

Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség néven pedig, ahogy említettem, csak egy újabb kifizetőhely jön létre egyrészt a haveroknak különböző pozíciókra. Láttunk ilyet. Egyébként fura módon sportösszefüggésben azt látjuk, hogy szinte nincs lassan olyan minisztérium, ahol ne lenne valamilyen sportért felelős személy, aki leginkább haver, rokon, barát, és vannak közöttük bizony olyanok, akik lényegében semmilyen feladatot nem végeznek. Természetesen az ügynökség, miután láthatóan mindenféle ingatlanos és építőipari tevékenységet is fog folytatni, nyilvánvalóan folytatódik azoknak a pénzeknek a kiáramlása, amit az elmúlt 12 évben tapasztaltunk akkor, amikor önök infrastruktúra-fejlesztésről beszéltek.

És ami a külön felháborító, hogy az kevésbé izgatta önöket az elmúlt időszakban, hogy egyébként hogyan oldják meg az önkormányzatok a közvilágítást. Nem izgatja önöket különösebben, hogy hogyan oldják meg az iskolákban a megfelelő hőmérséklet, és mondjuk, ha nem 18, hanem 20 fok, vagy egy picikét annál magasabb hőmérséklet biztosítását, a tankerületek nem egy helyen simán ledobják magukról ezt a feladatot, és mondják, hogy oldja meg ezt valaki.

Önöket nem nagyon zavarja az, hogy ma Magyarországon a Holdról is látható, most már lassan ennél messzebbi bolygóról is látható (Nacsa Lőrinc: Az nem bolygó!) infláció van kibontakozóban. Hogy a KSH 21 százalékról beszél, emellé hozzátesszük, hogy az élelmiszer-infláció mekkora, ezek az ügyek nem zavarják önöket. Ezzel nem kell foglalkozni, erről nem kell tárgyalni, de arról, hogy ezekben a létesítményekben, amelyek önök számára fontosak, egyébként 18 Celsius-fok fölött legyen a hőmérséklet, az egy fontos kérdés.

Nem hallottam, hogy önök bármilyen olyan programot itt előterjesztettek volna, ami az Európában is kirívó élelmiszer-infláció ügyét kezelte volna. Nagyon kérem önöket, tényleg, őszintén szeretném megkérni önöket, bár maga a kormányhatározat, hogy ha valaki megnézi, akkor éppen az még nincsen benne, hogy Brüsszel, de érik, és nyilvánvalóan Nacsa képviselő úr fog erről beszélni, hiszen ő a szószólója a brüsszeli szankcióknak (Nacsa Lőrinc: Isten ments!), ehhez semmi köze sincs a brüsszeli szankcióknak, semmi köze sincsen!

Az, hogy mekkora Magyarországon az infláció, ahhoz nincs köze Brüsszelnek, ahhoz önöknek van köze és az önök elhibázott gazdaságpolitikájának. Ahhoz sincsen köze Brüsszelnek, hogy az önök számára a honvédelmi kérdések mit jelentenek. Nincs ahhoz sem Brüsszelnek, sem senkinek köze. Egészen pontosan ez itt nem feltétlenül igaz, Keletnek talán lehet ahhoz köze, hogy önök hogyan szervezték ki az elmúlt években szisztematikusan a honvédelmi tárca alól egyébként a hadsereget, a haza védelmét érintő kérdéseket, és szervezték át a miniszterelnök közvetlen környékébe, amelynek csúcspontja, azt tudom mondani, a tegnapi Miniszterelnöki Katonai Iroda, ahol immár kézi vezérléssel egy személyben, még nem tudjuk, hogy ki lesz ennek a katonai irodának a vezetője, de azért van egy-két sejtésem, de mindenesetre a miniszterelnök maga köré gyűjtötte mind a hadiipari fejlesztésekkel, mind a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos kérdéseket. Így megmaradt a Honvédelmi Minisztériumnak a sportügy, úgyhogy lassan lehetne a HM-et tulajdonképpen sportügyi minisztériumnak hívni, ezzel foglalkozni.

Őszintén azt gondolom, tulajdonképpen csak azért nem számolta fel a miniszterelnök a honvédelmi tárcát, mert az már mégiscsak ciki lett volna. Az nem zavarta önöket, hogy nincs környezetvédelmi minisztérium, az nem zavarta önöket, hogy nincsen oktatási minisztérium, az nem zavarja önöket, hogy nincsen egészségügyi minisztérium. Egy olyan militáns szóhasználatot és sokszor politikát folytató miniszterelnök, mint amilyen Orbán Viktor, nyilván fontos számára, hogy legyen a Balaton utcában egy olyan ingatlan, amelyre ki van írva, hogy Honvédelmi Minisztérium, amelyről aztán most nem tudjuk, hogy költözike vagy sem, mert az önök miniszterének, honvédelmi miniszterének leginkább ez a második nagy projektje, hogy kiszorítson gyűjteményeket bizonyos ingatlanokból, hogy aztán a Várban pózolhasson. Sokkal jobban örülnék, hogy ha a miniszter úr inkább nemet mondott volna a sportügyekre, mondta volna, hogy köszöni szépen, de a honvédelmi tárcának nem ez a dolga, hogy ingatlanosként, építtetőként, bontóként foglalkozzon ezekkel az ügyekkel, hanem az a dolga, hogy a haza védelmével foglalkozzon. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage