VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem gondolom, hogy ha egy felszólalás nem rövid, ellenben nagyon hosszú, és ebből következően nagyon hosszú ideig tart, akkor ezzel egy időben az egy jó felszólalás. Azt viszont gondolom, hogy annak van egy diszkrét bája, hogy felszólal egy országgyűlési képviselő, akinek a pártja 2002-2010 között vezette ezt az országot, és azzal vádolja ezt a kormányt, hogy tönkretette a Magyar Honvédséget, miközben ők tették tönkre a Magyar Honvédséget. (Dr. Vadai Ágnes: Én konkrétan! Így van! Tessék hazudni!) Ön is konkrétan, hiszen ön államtitkár volt ebben a kormányban, nyilván van felelőssége ebben.

(21.00)

Majd azt is állítja, hogy azért tettük tönkre a honvédséget, mert 2010 és 2015 között csak a GDP 1 százalékával finanszíroztuk. Megjegyzem, ez annak az eredménye volt, hogy 2002 és 2010 között az egész országot tönkretették. Tehát ennek volt az eredménye az 1 százalék. Most pedig 2 százalékkal támogatjuk. Mint ahogy korábban vállaltuk, mára elértük a GDP 2 százalékát. Nagyon határozottan azt gondolom, hogy minimum pimaszság ilyet állítani.

Azt is gondolom, hogy ha valaki figyelmesen elolvassa ezt a törvényjavaslatot, akkor kiolvashatja belőle, az, hogy külön kezeltek az intézmények, nem azt jelenti, hogy hány fok lesz ezekben az intézményekben. S ha a honvédelmi törvényt is elolvassa valaki figyelmesen, akkor tudja, hogy a honvédelmi törvény a sportra nem terjed ki, csak a Honvédelmi Minisztérium, a honvédelmi miniszter felel a sportért is. Nacsa képviselő úr elmondta, volt már olyan Magyarországon, hogy egy másik minisztérium felelt a sportért. Én szeretnék olyan példát felhozni, hogy van olyan európai ország, ahol szintén a honvédelmi minisztérium felel a sportért. S ha a katonák életéből és feladataiból indulunk ki, és azt összehasonlítjuk a sportolók életével, akkor négy szó jut eszünkbe: a fegyelem, a kitartás, az elkötelezettség és a hűség, de azt hiszem, hogy ez szabadon még sok-sok fontos szóval folytatható. Ebből is érezhető, hogy a honvédelem ügyének milyen köze lehet a sport ügyéhez.

Azt is gondolom, nem biztos, hogy valamit azért kell megváltoztatni, mert nem jól működött, hanem azért kell változtatni rajta, mert ugyan jól működött, csak tudjuk még jobban csinálni.

Ha a köz javát szolgáló intézményeket közpénzből tartjuk fenn, akkor az, hogy bizonyos közterheket nem kell megfizetni, egyszerűen csak azt jelenti, hogy az állam az egyik zsebéből nem teszi át a másikba a pénzt. Ebből még nem következik az, hogy például a közbeszerzési törvény alól kivétel lenne.

(Az elnöki széket dr. Oláh Lajos, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Összegezve, azt gondolom, hogy egy világos és átlátható rendszert hoz létre ez a törvény. Az egyik pillére azért felel, hogy a létesítményeket hatékonyan és jól üzemeltesse, a másik pillére pedig azért felel ennek a Nemzeti Sportügynökségnek, hogy a sportrendezvényeket jól és úgy tudja megrendezni, hogy a magyar sportolók újabb dicsőségeket hozhassanak Magyarországnak. S nem gondolom, hogy attól lesz jó és hatékony ezeknek az intézményeknek a működése, hogy a neve ez vagy az a szó, ilyen vagy olyan szavakból áll. Tehát ez egy világos, egyértelmű és átlátható sportirányítási és működtetési rendszer.

Köszönöm szépen mindazoknak a képviselőknek, akik támogatták és támogatják a szavazáskor is, és köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage