VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! A szomszédunkban háború dúl, és azt gondolom, mindennél fontosabb, hogy a Magyar Honvédség pontosan és hatékonyan, minél pontosabban és hatékonyabban végezhesse a feladatait, és felkészüljön arra, hogy Magyarország védelmét hatékonyan ellássa. Ennek a munkának és feladatnak része az is, hogy a Magyar Honvédség Parancsnokságának és parancsnoki rendszerének minél rugalmasabb elve érvényesüljön. Ez tükröződik a javaslatban azzal, hogy ismét megjelenik a Honvéd Vezérkar elnevezés.

Az alapvető cél természetesen nem az, hogy ezt a felsővezetői szervet egyszerűen átkereszteljük, hanem így válik véglegessé és teljessé az a munka, amit elkezdtünk, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség teljes egészében szétválik egymástól. Ez az a bizonyos civil kontroll, amit nagyon sokszor nagyon rosszul értenek és értelmeznek. Ez a civil irányítás rendszere, a Honvédelmi Minisztérium a civil irányítás, a Magyar Honvédség pedig a végrehajtó. Ez a lépés egyrészt csökkenti a bürokráciát, másrészt a döntések hozatalát felgyorsítja és egyszerűsíti.

2022. november 1-jével, részben kiválással létrejöttek a középirányító haderőnemi parancsnokságok, amelyek csökkentik az igazgatási terhet, és a Honvéd Vezérkar a felső szintű stratégiai irányító, a haderőnemi parancsnokságok pedig közvetlenül irányítják az alárendeltek felkészítését a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladataik végrehajtására. Ez a műveleti reagálóképesség, a műveleti munka és a bürokráciacsökkentés egyik markáns lépése.

Tehát a jog és a hatáskör meghatározásakor a Honvéd Vezérkar elnevezés törvényi szinten is megjelenik, és ezt szükséges a törvényekben is átvezetni. Ez történik meg a T/1788. számú törvényjavaslattal. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a javaslatunkat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage